Did you miss something? Keep Reading

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Πως ελέγχετε πόσο φορτισμένες είναι οι μπαταρίες σας

 
Συνήθως ο πιο απλός τρόπος για να δει κάποιος αν μια μπαταρία είναι γεμάτη ή άδεια είναι να τη βάλετε σε ένα εξάρτημα που χρησιμοποιεί μπαταρίες και να δείτε αν δουλεύει.
Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό ούτε και πολύ σωστό. Ο λόγος είναι ότι με αυτό τον τρόπο, βλέπετε αν η μπαταρία είναι άδεια ή όχι. Το πόσο γεμάτη είναι δεν μπορείτε να το κρίνετε. 
 
 
 Ο πιο απλός και σωστός τρόπος για να βλέπετε πόσο γεμάτη είναι μια μπαταρία είναι με ένα πολύμετρο ή ένα μετρητή μπαταρίας.
 
 
 
 Και τα δύο αυτά εργαλεία μετράνε τα volt της μπαταρίας και από αυτό μπορείτε να δείτε πόσο γεμάτη είναι μια μπαταρία. Το πολύμετρο προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία καθώς μπορεί να ελέγξει όλους τους τύπους των μπαταριών, από μικρή αλκαλική μπαταρία έως μπαταρία αυτοκινήτου. Οι μετρητές μπαταρίας συνήθως είναι πιο εξειδικευμένοι και μετράνε ένα είδος μπαταρίας ο καθένας. Δηλαδή υπάρχει άλλος μετρητής για μπαταρίας οικιακές (ΑΑ, ΑΑΑ ...) και άλλος για μπαταρίες αυτοκινήτου.
 
 
 

Πως λειτουργούν?

 

Η λειτουργία τους είναι πολύ απλή. Και οι δύο συσκευές μετράνε τα Volt της κάθε μπαταρίας. Με βάση αυτή τη μέτρηση μπορούμε να κρίνουμε πόσο γεμάτη είναι μια μπαταρία.
Για παράδειγμα μια απλή αλκαλική μπαταρία AA έχει ονομαστική τιμή 1.5 Volt. Εάν είναι γεμάτη, η μέτρηση θα πρέπει να μας δείξει μια τιμή λίγο μεγαλύτερη από το 1.5 ενώ αν είναι άδεια μια τιμή μικρότερη από το 1.5. Συγκεκριμένα στις ΑΑ οι γεμάτες μπαταρίες έχουν τιμή περίπου 1.65 Volt, ενώ οι άδειες 1.2 Volt. Οι μπαταρίες που έχουν 1.2 Volt δεν είναι εντελώς άδειες, αλλά συνήθως δεν λειτουργούν οι περισσότερες συσκευές με πιο λίγα Volt, ειδικά αν έχουν αρκετές μπαταρίες. 

Πως γίνεται η μέτρηση?

 

Η μέτρηση γίνεται βάζοντας τους ακροδέκτες του πολύμετρου ή του μετρητή μπαταρίας στους πόλους της μπαταρίας. Αν χρησιμοποιήσετε πολύμετρο δεν έχει σημασία σε ποιον πόλο βάζετε το κάθε ακροδέκτη. Αν τους βάλετε λάθος, απλώς θα πάρετε αρνητική τιμή. 
Το πολύμετρο έχει διάφορες επιλογές για να μετράει διάφορες τιμές. Σχεδόν πάντα έχει μέτρηση για  Volt σε συνεχές ρεύμα, Volt σε εναλλασσόμενο, Ωμ  και Ampere. Για να μετρήσετε τα Volt της μπαταρίας πρέπει να θέσετε το διακόπτη στη ρύθμιση για Volt σε συνεχές ρεύμα (θα έχει μια ευθεία γραμμή δίπλα στο γράμμα V) στην ακριβώς μεγαλύτερη τιμή από τα Volt της μπαταρίας. Έτσι αν για παράδειγμα θέλετε να μετρήσετε μια μπαταρία 1.5 V και οι τιμές που έχει το πολύμετρο είναι 200m, 2000m , 20, 200, 500 όπως στο εικονιζόμενο, θα πρέπει να το θέσετε στο 20, γιατί αυτή είναι η ακριβώς παραπάνω τιμή από αυτή που θέλουμε.
 
 

3 σχόλια:

  1. Η ένδειξη του πολύμετρου είναι λίγο μεγαλύτερη από την ονομαστική τιμή της μπαταρίας, διότι το όργανο μετράει την ΗΕΔ (Ηλεκτρεγερτική δύναμη) της μπαταρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή