Did you miss something? Keep Reading

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Η εμπειρία της συγχώρησης _ 1η συνάντηση της Σχολής Γονέων Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης _ 2024-2025

 



      1η Συνάντηση 28 Σεπτεμβρίου 2024, της Σχολής γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης με εισηγήτρια την κ. Πέλη Γαλίτη-Κυρβασίλη, ψυχοπαιδαγωγό, συγγραφέα , ερευνήτρια και συντονίστρια την κ. Ανδρονίκη Δράγου, παιδοψυχίατρο.

Η χθεσινή ημερίδα που παρακολούθησα με θέμα την εμπειρία της συγχώρησης ,ήρθε σαν απάντηση στην θλίψη και την απογοήτευση των προηγούμενων ημερών και βίαιων ειδήσεων. Η πραγματικότητα των καιρών προτάσσει παιδιά ακόμα και απο το νηπιαγωγείο με αποτρόπαιες συμπεριφορές ,βια δίχως φραγμούς και θυμό. Που είναι η αγάπη; Υπήρξε άραγε ποτέ και χάθηκε στην πορεία; Πως μπορούμε να την ξαναφέρουμε μέσα μας πλαταίνοντας την καρδιά μας για να χωρέσει τους πάντες, δίχως όμως να μένουμε στα λόγια, αλλά, έμπρακτα, και ουσιαστικά!

Η κα Πέλη Γαλίτη, στην εναρκτήρια ομιλία της Σχολής, με λόγο παραστατικό, παρέθεσε παραδείγματα και ιστορίες παρουσιάζοντας σε γονείς, ιερείς και εκπαιδευτικούς το πρόγραμμα εκπαίδευσης με τίτλο η εμπειρία της συγχώρησης που εφαρμόζεται με συγκινητικά αποτελέσματα, τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα.

Η ομιλία προσωπικά με συνεπήρε και αξίζει να σας παραθέσω ορισμένες σημειώσεις απο την ομιλία που θέλω να κρατήσω τόσο στην επαγγελματική μου όσο και στην προσωπική μου ζωή.

1. " Θέλουμε μια κοινωνία με παιδιά που έχουν δυνατό μυαλό και συμπονετική καρδιά"

δηλαδή, να μην συνθλίβονται στις αντιξοότητες χωρίς να εστιάζουν στη συμπεριφορά και στον θυμό που οδηγεί στην εκδικητικότητά. Το συναίσθημα του θυμού επιτελεί έναν σημαντικό σκοπό και τον χρειαζόμαστε, όταν όμως ο θυμός μας ελέγχει και οχι εμεις εκείνον, τότε η πορεία των πραμάτων καθίσταται ολέθρια.

2. " Η ευαισθησία είναι δύναμη ΟΧΙ αδυναμία" 

ο Άγιος Σωφρόνιος του Εσσεξ παρομοιάζει τον άνθρωπο με ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο υψηλής τάσεως, από το οποίο διέρχεται ενέργεια που κινεί τραίνα, εργοστάσια, θερμαίνει σπίτια. Ωστόσο το μικρό πουλί μπορεί να κάθεται επάνω στο σύρμα αυτό χωρίς να παθαίνει τίποτε. Έτσι και ο χριστιανός είναι παρόμοιο καλώδιο, επάνω στο οποίο μπορεί να καθίσει ένα πουλί, χωρίς να κινδυνεύσει. Τόσο δύναμη και ενέργεια να έχουμε μέσα μας αλλά και τόση ευαισθησία ταυτόχρονα, σε απόλυτη ισορροπία.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη όλων των συναισθημάτων μας και παύουμε να κατηγορούμε τους άλλους για τις δυσκολίες μας.

3. " Το θέμα είναι το κακό να μην μπει μέσα μας, έξω και γύρω μας ας είναι"

Όπως ένα καράβι πλέει σε θάλασσες και σε φουρτούνες δίχως να βουλιάζει, παρα μόνο όταν το νερό καταφέρει να εισχωρήσει στο σκάφος, έτσι και εμείς οι άνθρωποι, σκοπός μας ας είναι να εμποδίζουμε το κακό και τον θυμό να εισχωρήσει στην ψυχή μας και να μας καταστρέψει.

Είναι αποδεδειγμένο οτι ο θυμωμένος άνθρωπος που δεν μπορεί να συγχωρέσει, αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχικά και σωματικά προβλήματα. Πως μπορούμε όμως να δώσουμε ένα τέλος στον θυμό; Είναι αυτό εφικτό;


4. " το ΕΛΕΟΣ είναι η απάντηση".

Ο ελεήμων άνθρωπος είναι εκείνος που καταφέρνει να διώξει τον θυμό και να προσκαλέσει σε δείπνο την συγχώρεση . Πολλές φορές η συντήρηση του θυμού μας γίνεται και εμμονή καταδικάζοντας με αυτόν τρόπο ακόμα περισσότερο τον εαυτό μας. Όταν συμπάσχουμε με το κακό, όντας Συμ-πονετικοί, καταφέρνουμε να δούμε τα πράγματα απο την σκοπιά του άλλου διαπιστώνοντας εν τέλει πόσο διαφορετικοί αλλα ταυτόχρονα πόσο ίδιοι είμαστε όλοι, κουβαλώντας τα τραύματά μας.


5. " Η μεγαλοψυχία του Αριστοτέλη"

Στόχος να μάθουμε να συγχωρούμε, όχι επιφανειακά και υπεροπτικά, αλλά βαθιά, ειλικρινά, μεγαλόψυχα. Να πλαταίνει η καρδιά μας για να χωράει τους πάντες βάζοντας για όλους και για όλα καλό λογισμό. Με άλλα λόγια να εξασκηθούμε στην τεχνική της " Αναπλαισίωσης" , καταφέρνοντας να μετουσιώνουμε ένα φαινομενικά άσχημο γεγονός σε κάτι όμορφο και ευχάριστο. Να εξασκηθούμε στη θέα του ωραίου. 

Πως μια αποτυχία μπορεί να δώσει τεράστια ευλογία και μια ασθένεια να συμβολίσει την δύναμη. Η ματιά μας να είναι πάντοτε επιδοκιμαστική και όχι αποδοκιμαστική.


6. " Η ΕΛΠΙΔΑ"

Έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα!

ο άνθρωπος που πόνεσε πολύ στη ζωή του μπορεί να δώσει ελπίδα, να την μεταλαμπαδεύσει! Στόχος μας είναι τα παιδιά αλλά και όλοι μας ξεκινώντας απο εμάς, να μάθουμε να ελπίζουμε και να μην τα παρατάμε εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών και των κλειστών πορτών που συναντάμε αλλά να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε απτόητοι ενάντια στο κακό, στη βία και στο μίσος.

Η πραγματική ελπίδα νοηματοδοτεί την ύπαρξη μας και τα γεγονότα, τις πράξεις, τις σχέσεις ακομα και στον θάνατο μας.

Στόχος είναι να μετατρέψουμε την ψυχολογική μας κατάσταση σε πνευματική.

Συγχωρώ, ( κάνω χώρο δηλαδή μέσα μου) δεν σημαίνει ξεχνώ, δεν είναι η λήθη.

Συγχωρώ, δεν σημαίνει κατα ανάγκη και συμφιλιώνομαι

Συγχωρώ, είναι πράξη δύναμης!

Όταν μαθαίνουμε να είμαστε ευγνώμονες , τότε θεραπευόμαστε στα αλήθεια απο τα δεσμά του θυμού και μπορούμε να συγχωρέσουμε καθώς η ευγνωμοσύνη μπορεί κα ιτροποποιεί την χημεία του εγκεφάλου.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΟΥΜΕ! Ξεκινώντας τώρα!

Η κ. Πέλη Γαλίτη και η ομάδα της forgivness.gr  πραγαμτοποιούν εδώ και 10 χρόνια σε σχολεία παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την συγχώρεση.

Σας ευχαριστώ προσωπικά για αυτήν την υπέροχη πρώτη συνάντηση και αδημονώ για τις επόμενες.

|[κ]|

Κυριακή ΓαΪτανίδου
Msc αρχιτέτκων μηχανικός/εκπαιδευτικός/συγγραφέας