Did you miss something? Keep Reading

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Είσαι άσος στην ορθογραφία; Κάνε το τεστ και μάθε την απάντηση

Στην εποχή των Chats και των E-Mails η σωστή ορθογραφία δεν είναι το δυνατό σημείο πολλών. Ή μήπως είναι;
Κάνε το παρακάτω τεστ και ανακάλυψε το σκορ σου στην ορθογραφία!

Πάτησε εδώ για να κάνεις το τεστ.


Deja Vu: Πώς εξηγείται το να έχεις ήδη μνήμη για κάτι που συμβαίνει τώρα



Ακόμη και οι πιο ορθολογικοί από εμάς το έχουν βιώσει: συνομιλείτε με τους φίλους σας ή πάτε σε ένα μέρος που δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, όταν, ξαφνικά, έχετε ένα αίσθημα πως αυτό που συμβαίνει μπροστά σας εκείνη τη στιγμή το έχετε ξαναζήσει.

Αυτό λέγεται Deja Vu και σας αφήνει κάθε φορά να αναρωτιέστε αν για λίγα δευτερόλεπτα... προβλέψατε το μέλλον! Αλλά δεν μπορείτε να προσδιορίσετε ακριβώς το τι συνέβη εκείνη τη στιγμή και τι είδους «προαίσθημα» ήταν αυτό.
Το Deja Vu είναι γαλλική λέξη που σημαίνει κυριολεκτικά «έχω ήδη δει» και υπολογίζεται ότι συμβαίνει στο 60-70% των ανθρώπων, συνήθως μεταξύ των ηλικιών 15 και 25. Το γεγονός ότι το εμφανίζεται τόσο τυχαία και γρήγορα, και σε άτομα χωρίς κάποια ιατρική πάθηση, καθιστά δύσκολη τη μελέτη του φαινομένου. Κάποιοι ψυχαναλυτές το αποδίδουν σε «ευσεβείς πόθους», ενώ άλλοι ψυχίατροι αναφέρουν ότι οφείλεται σε κάποια «αναντιστοιχία» στον εγκέφαλο που μας κάνει να μπερδεύουμε το παρόν με το παρελθόν. Ακόμα η «επιστήμη» της παραψυχολογίας έχει ασχοληθεί με το Deja Vu, λέγοντας ότι σχετίζεται με την εμπειρία προηγούμενων ζωών.
Τι συμβαίνει τελικά κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου Déjà Vu;

Μερικοί ερευνητές εικάζουν ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μια αναντιστοιχία στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της συνεχής του προσπάθειας να δημιουργήσει ολόκληρες αντιλήψεις του κόσμου μας με πολύ περιορισμένες πληροφορίες. Σκεφτείτε τη μνήμη σας: παίρνει μόνο μικρά κομμάτια των αισθητηριακών πληροφοριών (μια γνώριμη μυρωδιά, για παράδειγμα) για να επαναφέρει στο προσκήνιο μια πολύ λεπτομερή ανάμνηση. Το Deja Vu πιστεύεται ότι είναι κάποιου είδους «μπέρδεμα» μεταξύ κάποιων αισθητηριακών πληροφοριών και της μνήμης. Αυτή η αόριστη θεωρία, όμως, δεν εξηγεί το γιατί αυτό που “ξαναβιώνουμε” εκείνη τη στιγμή δεν είναι κατ' ανάγκη επανάληψη από ένα αληθινό γεγονός του παρελθόντος.

Μια διαφορετική θεωρία αναφέρει ότι το Deja Vu είναι μια προσωρινή δυσλειτουργία μεταξύ των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων κυκλωμάτων στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι πληροφορίες που παίρνουμε από το περιβάλλον μας μπορεί να «διαρρεύσουν» με λανθασμένα τρόπο από τις βραχυπρόθεσμες στις μακροπρόθεσμες μνήμες, παρακάμπτοντας τον κανονικό μηχανισμό μεταφοράς και αποθήκευσης των πληροφοριών.

Μια παρόμοια θεωρία λέει ότι το Déjà Vu είναι ένα λάθος στον χρονισμό στο εγκέφαλο. Δηλαδή, ενώ εμείς αντιλαμβανόμαστε μια δεδομένη στιγμή, οι αισθητηριακές πληροφορίες μπορεί να δρομολογούνται ταυτόχρονα τόσο στην μακροπρόθεσμη, όσο και στην βραχυπρόθεσμη αποθήκευση (μνήμη), προκαλώντας καθυστέρηση και, ίσως, μια ανησυχητική αίσθηση ότι έχουμε βιώσει αυτήν τη στιγμή και στο παρελθόν.

Ένα χαρακτηριστικό είναι κοινό όλων των εμπειριών Deja Vu: έχουμε απόλυτα τη συνείδηση ότι συμβαίνουν, υπονοώντας ότι η συμμετοχή ολόκληρου του εγκεφάλου δεν είναι απαραίτητη για την παραγωγή του φαινομένου.

Με τα χρόνια, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει κάποιες διαταραχές του έσω κροταφικού λοβού στον εγκέφαλο, που λένε ότι ευθύνονται για το Déjà Vu. Μελέτες σε επιληπτικούς ασθενείς έχουν αναλύσει μέσω ενδοεγκεφαλικών ηλεκτροδίων τη διέγερση του ρινικού φλοιού (δομές στον εγκέφαλο που εμπλέκονται στην επεισοδιακή μνήμη και την επεξεργασία των αισθητήριων πληροφοριών) που μπορεί να οδηγήσει πράγματι σε ένα επεισόδιο Déjà Vu.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Neurophysiology ανέλυσε τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα από τον ρινικό φλοιό, τον ιππόκαμπο (εμπλέκονται στο σχηματισμό της μνήμης) και την αμυγδαλή (που εμπλέκεται στο συναίσθημα) σε επιληπτικούς ασθενείς και έδειξε ότι το Deja Vu μπορούσε να προκληθεί από ηλεκτρική διέγερση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συγχρονισμένη νευρική ηλεκτροδιέγερση στον ρινικό φλοιό και τον ιππόκαμπο, ή την αμυγδαλή αυξήθηκε κατά την στιγμή που κάποιος από τους συμμετέχοντες βίωνε μια στιγμή Déjà Vu. Αυτό υποδηλώνει ότι κάποιες συμπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου στον μέσο κροταφικό λοβό, μπορεί να «προκαλέσουν» την ενεργοποίηση του συστήματος αναμνήσεων, μόνο που αυτό που «ανακαλεί» ο εγκέφαλος ως ανάμνηση είναι το ίδιο που “καταγράφει” εκείνη τη στιγμή σε πραγματικό χρόνο.

Αν και η ακριβής αιτία και ο μηχανισμός του Deja Vu παραμένει ένα μυστήριο, να ξέρετε ότι αν σας συμβεί δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για την υγεία σας.


Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Christmas carols




Πλησιαζουν τα Χριστούγεννα και ένας όμορφος τρόπος για να τα υποδεχθούμε ειναι τραγουδώντας ειρηνικούς ύμνους που εξυψώνουν την ψυχή και το πνευμα μας!!!










Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Στο Διάστημα το πρώτο ρομπότ που μιλάει

Ο Κιρόμπο, με τον δημιουργό του Tomotaka Takahashi (AFP)Ο Κιρόμπο, με τον δημιουργό του Tomotaka Takahashi (AFP)Το ανθρωποειδές ρομπότ, με το όνομα Κιρόμπο, εκτοξεύτηκε με επιτυχία από τη βάση στο νησί Tanegashima και ταξιδεύει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τον μη επανδρωμένο ιαπωνικό πύραυλο Η-2Β, που μεταφέρει επίσης πόσιμο νερό, τρόφιμα, ρουχισμό και εξοπλισμό για τα έξι μόνιμα μέλη του ISS.
Ο Κιρόμπο, που αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του στις 9 Αυγούστου, έχει ύψος 34 εκατοστά, ζυγίζει περίπου 1 κιλό, έχει την ικανότητα να ακούει και να μιλάει, ενώ αποτελεί κομμάτι μιας μελέτης για τη συναισθηματική υποστήριξη ανθρώπων που είναι απομονωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το όνομά του προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις «ελπίδα» και «ρομπότ», έχει προγραμματιστεί να μιλάει ιαπωνικά, να θυμάται πρόσωπα και να κρατάει αρχείο από τις συνομιλίες του με τον Wakata, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει μηνύματα από τον σταθμό ελέγχου στον ιάπωνα αστροναύτη.
Σύμφωνα με τον δημιουργό του ρομπότ, Tomotaka Takahashi, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να κάνει τον Κιρόμπο συμβατό με τις συνθήκες του διαστήματος και χρειάστηκαν εννιά μήνες προετοιμασίας για να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές.


Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ο Χρυσός Δίσκος του Voyager



Ο Χρυσός Δίσκος του Voyager είναι αρχεία φωνογράφου που περιλαμβάνονται επάνω στα διαστημόπλοια Voyager, που εκτοξεύτηκαν το 1977. Περιέχουν ήχους και εικόνες που έχουν επιλεχθεί για να απεικονίσει την ποικιλομορφία της ζωής και του πολιτισμού στη Γη, και προορίζονται για οποιαδήποτε εξωγήινη νοήμων μορφή ζωής, ή για μελλοντικούς ανθρώπους που μπορεί να τους βρουν. Τα διαστημικά σκάφη Voyager δεν κατευθύνονται προς κάποιο συγκεκριμένο άστρο, αλλά το Voyager 1 θα βρίσκεται μέσα σε 1,6 έτη φωτός από το άστρο AC+79 3888 στον αστερισμό του Οφιούχου σε περίπου 40.000 χρόνια. Δεδομένου ότι οι ανιχνευτές είναι εξαιρετικά μικροί σε σύγκριση με την απεραντοσύνη τουδιαστρικού διαστήματος, η πιθανότητα ενός πολιτισμού που δραστηριοποιείται στο διάστημα είναι πολύ μικρή, δεδομένου ότι οι ανιχνευτές θα σταματήσουν τελικά να εκπέμπουν κάθε είδουςηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αν βρεθούν ποτέ από ένα ξένο είδος, θα είναι πιθανότατα στο πολύ μακρινό μέλλον, καθώς το πλησιέστερο αστέρι στην τροχιά του Voyager 1 θα βρεθεί σε 40.000 χρόνια.
Ο Carl Sagan σημείωσε ότι «Το διαστημόπλοιο θα προσεγγιστεί και τα αρχεία θα παιχτούν μόνο αν υπάρχουν προηγμένοι πολιτισμοί που δραστηριοποιούνται στο διαστρικό διάστημα. Όμως, η εκτόξευση αυτού του «μπουκαλιού» στον κοσμικό «ωκεανό», λέει κάτι πολύ αισιόδοξο για τη ζωή στον πλανήτη μας.» Έτσι, ο δίσκος θεωρείται σαν μια χρονό-κάψουλα ή μια συμβολική δήλωση και όχι μια σοβαρή προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με εξωγήινη ζωή.

Η Σκιά του Γαλαξία




Έχετε δει ποτέ τη λάμψη του Γαλαξία μας να δημιουργεί σκιές; Για να γίνει αυτό, οι συνθήκες πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Πρώτα απ “όλα, ο ουρανός πρέπει να είναι σχετικά καθαρός από σύννεφα έτσι ώστε η μεγάλη ζώνη του κεντρικού δίσκου του Γαλαξία μας να μπορεί να φαίνεται.

Το γύρω περιβάλλον πρέπει να είναι πολύ κοντά στο απόλυτο σκοτάδι, χωρίς έντονο τεχνητό φωτισμό ορατό πουθενά. Στη συνέχεια, η Σελήνη δεν πρέπει να είναι οπουδήποτε πάνω από τον ορίζοντα αλλιώς η λάμψη της θα κυριαρχεί στο τοπίο. Τέλος, οι σκιές μπορούν να φωτογραφηθούν σε μεγάλες εκθέσεις. Στην παραπάνω εικόνα που λήφθηκε στο Port Campbell National Park, στη Victoria της Αυστραλίας, επτά φωτογραφίες των 15 δευτερολέπτων του εδάφους και του περιστρεφόμενου ουρανού προστέθηκαν ψηφιακά ώστε να εμφανιστεί το απαιτούμενο φως και οι λεπτομέρειες.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το Loch Ard Gorge, που ονομάστηκε έτσι από ένα πλοίο που τραγικά προσάραξε εκεί το 1878. Οι δύο βράχοι που απεικονίζονται είναι τα απομεινάρια μιας αψίδας που κατέρρευσε και ονομάζονται Τομ και Εύα εις μνήμην των δύο ανθρώπων που επέζησαν από το ναυάγιο του πλοίου Loch Ard. Με μια προσεκτική επιθεώρηση του νερού κοντά στα βράχια μπορούν να φανούν οι αντανακλάσεις και οι σκιές από το φως που ρίχνει ο Γαλαξίας μας.

Αρχαίος Παρατηρητής



Μια εντυπωσιακή φωτογραφία που φανερωνει την απεραντοσυνη του γαλαξια μας και την ομορφια του.
Ο αστροφωτογράφος Brian Hancock τράβηξε μια φωτογραφία του Γαλαξία μας πάνω από ένα μοάι κοντά στο Hanga Roa στο Νησί του Πάσχα του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, μια επαρχία της Χιλής. Σε μήνυμά του προς το Space.com αναφέρει: «Απλά ήθελα να μοιραστώ μια φωτογραφία από ένα πρόσφατο ταξίδι στη Χιλή τον περασμένο Οκτώβριο. Ειλικρινά χάθηκα όταν κοίταξα πρώτη φορά επάνω – οι οικείοι αστερισμοί όπως του Τοξότη και του Σκορπιού ήταν τόσο «εκτός τόπου», που δεν τους αναγνώρισα με την πρώτη. Αυτή η φωτογραφία είναι από μια νύχτα παρατήρησης ενός μοάι κοντά στο Hanga Roa. Είναι ακριβώς δίπλα στην ακτή και σύννεφα περνούσανε από επάνω όσο ο Γαλαξίας αιωρούνταν ψηλά».