Did you miss something? Keep Reading

Eπιστήμη/Science



ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΟΥΠΟΛΗ
θέμα 1)
«Ο δυνατός καφές σάς απαλλάσσει από σφραγίσματα»
Ο καφές μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία μικροβιακής πλάκας στα δόντια, μειώνοντας την πιθανότητα να χρειαστεί κανείς σφραγίσματα, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Ζανέιρο.
Οι ερευνητές, που έκαναν σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση μικροβιολογίας «Journal of Applied Microbiology», διαπίστωσαν ότι ο δυνατός καφές, που περιέχει πολλή καφεΐνη, φαίνεται να καταστρέφει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό της οδοντικής πλάκας, απ’ όπου ξεκινά συχνά η ανάγκη για σφραγίσματα. Το κυριότερο όπλο του καφέ είναι, κατά την εκτίμησή τους, οι χημικές ουσίες πολυφαινόλες, που περιέχει και είναι ικανές να καταστρέψουν τα βακτήρια.
Στο μέλλον, οι επιστήμονες ευελπιστούν πως θα καταστεί εφικτό οι ουσίες αυτές να προστεθούν στις οδοντόκρεμες ή τα στοματικά διαλύματα για να μειώνουν την οδοντική πλάκα και τις συνέπειές της, αφού η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να φέρει άλλες παρενέργειες.
 θέμα 2)επιστημονκική έρευνα για το ποια εποχή του χρόνου γεννιούνται τα πιο δυνατά παιδιά.

 
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Έσσεξ αποδεικνύει πως τα παιδιά που γεννιούνται ο φθινόπωρο και συγκεκριμένα το Νοέμβριο είναι πιο δυνατά.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Sports Medicine δείχνει πως όσα παιδιά γεννιούνται τους φθινοπωρινούς μήνες τρέχουν 10% πιο γρήγορα, πηδούν 12% ψηλότερα και είναι 15% πιο δυνατά από ένα παιδί ίδιας ηλικίας που γεννήθηκε τον Απρίλιο, το Μάιο ή τον Ιούνιο.
Η μελέτη κατέγραψε την φυσική κατάσταση και την μυϊκή δύναμη 8.000 παιδιών.
Αυτή η ιδιομορφία προκύπτει από την αυξημένη έκθεση της εγκύου στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και περνά στο τελικό στάδιο της κύησης, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνηςD.
θέμα 3)
Έρχεται το «χάρτινο» tablet
Αποτελείται από ηλεκτρονικό χαρτί και σε μια πενταετία θα μπορούσε να αντικαταστήσει το λάπτοπ.Μια καινοτόμο ταμπλέτα, προικισμένη με το πάχος και την ευκαμψία μιας κόλλας χαρτιού ανέπτυξαν ειδικοί του Πανεπιστημίου Κουίνς, στον Καναδά σε συνεργασία με εκείνους των εργαστηρίων του αμερικανικού κολοσσού Intel και του τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Plastic Logic.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο χρήστης της… «χάρτινης» ταμπλέτας ή αλλιώς της PaperTab, μπορεί εύκολα να την τυλίξει και να την βάλει στην τσέπη του ή να την πετάξει στο τραπέζι, χωρίς να φοβάται ότι θα καταστραφεί.PaperTab ολοταχώς!Η υπέρλεπτη και «πουπουλένια» άφθαρτη συσκευή διαθέτει οθόνη 10,7 ιντσών. Σύμφωνα με τους επινοητές της, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μόνη της ή ως σύνολο πολλών ηλεκτρονικών σελίδων από τις οποίες η καθεμιά θα φιλοξενεί και μια διαφορετική εφαρμογή.«Χρησιμοποιώντας πολλές PaperTabs μαζί, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί πολλά αρχεία ταυτόχρονα» εξηγεί ο διευθυντής του Εργαστηρίου Human Media του Πανεπιστημίου Κουίνς, δρ Ρόελ Βέρτεγκαλ.Ο χρήστης μπορεί, για παράδειγμα, να στείλει μια φωτογραφία ακουμπώντας δύο PaperTabs τη μία επάνω στην άλλη: στη μία ηλεκτρονική σελίδα εμφανίζεται το email του, ενώ στην άλλη εμφανίζεται η φωτογραφία της επιλογής του. Η φωτογραφία μετατρέπεται αυτομάτως σε συνημμένο αρχείο και εισάγεται στο email, το οποίο λαμβάνει την εντολή να αποσταλεί είτε αλλάζοντας τη θέση της PaperTab και τοποθετώντας την στα «εξερχόμενα», ή διπλώνοντας το επάνω μέρος της ηλεκτρονικής σελίδας.Ακόμη, τοποθετώντας δύο ή περισσότερες PaperTabs δίπλα-δίπλα, η χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια οθόνη η οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και ως επιφάνεια ζωγραφικής.




θέμα 4)Ειδικό Ρομπότ θα Επιχειρήσει να Ξεκλειδώσει τα Μυστικά της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα

 

Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι το μόνο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται σήμερα και αποτελεί επίσης ένα από τα πιο αινιγματικά μνημεία της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς περισσότερα είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για αυτή, παρά αυτά που γνωρίζουμε.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η απόδοση της κατασκευής της στον φαραώ Χέοπα μπορεί να αποτελεί την επίσημη εκδοχή των αιγυπτιολόγων, αλλά στο παρελθόν έχει δεχτεί κριτική, καθώς «πατάει» σε λιγοστά ιστορικά ευρήματα. Ανάλογη σύγχυση επικρατεί και για την χρονολόγηση του μνημείου, καθώς η διαδικασία της ραδιοχρονολόγησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πέτρα και να δώσει ακριβείς απαντήσεις. Οι περισσότεροι επιστήμονες πάντως την τοποθετούν κοντά στο 2560 π.Χ.
Δεν είναι λίγες οι φορές που εντός της Πυραμίδας έχουν εντοπιστεί μυστικά φρεάτια και περάσματα, ανάμεσά τους και δύο στη λεγόμενη αίθουσα του βασιλιά, μεγέθους μόλις μερικών εκατοστών. Τα φρεάτια αυτά ξεκινούν από τα τοιχώματα της αίθουσας και ανεβαίνουν προς τα επάνω με γωνία 45 μοιρών προς το εξωτερικό μέρος του κτίσματος. Παλαιότερα πίστευαν ότι ο σκοπός τους ήταν ο εξαερισμός της αίθουσας, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα αν όντως πρόκειται για ταφικό μνημείο και αν ήταν πράγματι για εξαερισμό, η γωνία των 45 μοιρών δεν προσφέρεται.
Με βάση την αιγυπτιακή μυθολογία, η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι εξυπηρετούσαν έναν λατρευτικό σκοπό: Η ψυχή του νεκρού φαραώ θα μπορούσε μέσω αυτών των φρεατίων να εξέλθει προς τους ουρανούς και προς τα άστρα εκείνα τα οποία συνδέονταν με τους θεούς (όπως ο Σείριος).
Το 1992, μια ερευνητική ομάδα από τη Γερμανία έλαβε την άδεια να εξερευνήσει το εσωτερικό των φρεατίων της αίθουσας της βασίλισσας και κατασκευάστηκε ειδικό ρομποτικό όχημα το οποίο προχώρησε σε βάθος πολλών μέτρων μέχρις ότου συνάντησε μια «πόρτα» με δύο χάλκινες λαβές. Το 2002, δεύτερο ρομπότ άνοιξε την πόρτα αυτή και ακριβώς από πίσω βρισκόταν ακόμη μια, προκαλώντας σύγχυση στους επιστήμονες. Αντίστοιχη εικόνα συνάντησαν και στο βόρειο φρεάτιο της αίθουσας.
Πλέον έχει έρθει η ώρα να συνεχιστεί η προσπάθεια, με τη συμμετοχή ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Λιντς της Βρετανίας. Το εν λόγω σχέδιο αποκαλείται «Ντζεντί» από το όνομα του σοφού συμβούλου του Χέοπα. Στόχος είναι η διάνοιξη τρύπας στις πόρτες αυτές.

1 σχόλιο: