Did you miss something? Keep Reading

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Είσαι άσος στην ορθογραφία; Κάνε το τεστ και μάθε την απάντηση

Στην εποχή των Chats και των E-Mails η σωστή ορθογραφία δεν είναι το δυνατό σημείο πολλών. Ή μήπως είναι;
Κάνε το παρακάτω τεστ και ανακάλυψε το σκορ σου στην ορθογραφία!

Πάτησε εδώ για να κάνεις το τεστ.


Deja Vu: Πώς εξηγείται το να έχεις ήδη μνήμη για κάτι που συμβαίνει τώρα



Ακόμη και οι πιο ορθολογικοί από εμάς το έχουν βιώσει: συνομιλείτε με τους φίλους σας ή πάτε σε ένα μέρος που δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, όταν, ξαφνικά, έχετε ένα αίσθημα πως αυτό που συμβαίνει μπροστά σας εκείνη τη στιγμή το έχετε ξαναζήσει.

Αυτό λέγεται Deja Vu και σας αφήνει κάθε φορά να αναρωτιέστε αν για λίγα δευτερόλεπτα... προβλέψατε το μέλλον! Αλλά δεν μπορείτε να προσδιορίσετε ακριβώς το τι συνέβη εκείνη τη στιγμή και τι είδους «προαίσθημα» ήταν αυτό.
Το Deja Vu είναι γαλλική λέξη που σημαίνει κυριολεκτικά «έχω ήδη δει» και υπολογίζεται ότι συμβαίνει στο 60-70% των ανθρώπων, συνήθως μεταξύ των ηλικιών 15 και 25. Το γεγονός ότι το εμφανίζεται τόσο τυχαία και γρήγορα, και σε άτομα χωρίς κάποια ιατρική πάθηση, καθιστά δύσκολη τη μελέτη του φαινομένου. Κάποιοι ψυχαναλυτές το αποδίδουν σε «ευσεβείς πόθους», ενώ άλλοι ψυχίατροι αναφέρουν ότι οφείλεται σε κάποια «αναντιστοιχία» στον εγκέφαλο που μας κάνει να μπερδεύουμε το παρόν με το παρελθόν. Ακόμα η «επιστήμη» της παραψυχολογίας έχει ασχοληθεί με το Deja Vu, λέγοντας ότι σχετίζεται με την εμπειρία προηγούμενων ζωών.
Τι συμβαίνει τελικά κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου Déjà Vu;

Μερικοί ερευνητές εικάζουν ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μια αναντιστοιχία στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της συνεχής του προσπάθειας να δημιουργήσει ολόκληρες αντιλήψεις του κόσμου μας με πολύ περιορισμένες πληροφορίες. Σκεφτείτε τη μνήμη σας: παίρνει μόνο μικρά κομμάτια των αισθητηριακών πληροφοριών (μια γνώριμη μυρωδιά, για παράδειγμα) για να επαναφέρει στο προσκήνιο μια πολύ λεπτομερή ανάμνηση. Το Deja Vu πιστεύεται ότι είναι κάποιου είδους «μπέρδεμα» μεταξύ κάποιων αισθητηριακών πληροφοριών και της μνήμης. Αυτή η αόριστη θεωρία, όμως, δεν εξηγεί το γιατί αυτό που “ξαναβιώνουμε” εκείνη τη στιγμή δεν είναι κατ' ανάγκη επανάληψη από ένα αληθινό γεγονός του παρελθόντος.

Μια διαφορετική θεωρία αναφέρει ότι το Deja Vu είναι μια προσωρινή δυσλειτουργία μεταξύ των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων κυκλωμάτων στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι πληροφορίες που παίρνουμε από το περιβάλλον μας μπορεί να «διαρρεύσουν» με λανθασμένα τρόπο από τις βραχυπρόθεσμες στις μακροπρόθεσμες μνήμες, παρακάμπτοντας τον κανονικό μηχανισμό μεταφοράς και αποθήκευσης των πληροφοριών.

Μια παρόμοια θεωρία λέει ότι το Déjà Vu είναι ένα λάθος στον χρονισμό στο εγκέφαλο. Δηλαδή, ενώ εμείς αντιλαμβανόμαστε μια δεδομένη στιγμή, οι αισθητηριακές πληροφορίες μπορεί να δρομολογούνται ταυτόχρονα τόσο στην μακροπρόθεσμη, όσο και στην βραχυπρόθεσμη αποθήκευση (μνήμη), προκαλώντας καθυστέρηση και, ίσως, μια ανησυχητική αίσθηση ότι έχουμε βιώσει αυτήν τη στιγμή και στο παρελθόν.

Ένα χαρακτηριστικό είναι κοινό όλων των εμπειριών Deja Vu: έχουμε απόλυτα τη συνείδηση ότι συμβαίνουν, υπονοώντας ότι η συμμετοχή ολόκληρου του εγκεφάλου δεν είναι απαραίτητη για την παραγωγή του φαινομένου.

Με τα χρόνια, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει κάποιες διαταραχές του έσω κροταφικού λοβού στον εγκέφαλο, που λένε ότι ευθύνονται για το Déjà Vu. Μελέτες σε επιληπτικούς ασθενείς έχουν αναλύσει μέσω ενδοεγκεφαλικών ηλεκτροδίων τη διέγερση του ρινικού φλοιού (δομές στον εγκέφαλο που εμπλέκονται στην επεισοδιακή μνήμη και την επεξεργασία των αισθητήριων πληροφοριών) που μπορεί να οδηγήσει πράγματι σε ένα επεισόδιο Déjà Vu.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Neurophysiology ανέλυσε τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα από τον ρινικό φλοιό, τον ιππόκαμπο (εμπλέκονται στο σχηματισμό της μνήμης) και την αμυγδαλή (που εμπλέκεται στο συναίσθημα) σε επιληπτικούς ασθενείς και έδειξε ότι το Deja Vu μπορούσε να προκληθεί από ηλεκτρική διέγερση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συγχρονισμένη νευρική ηλεκτροδιέγερση στον ρινικό φλοιό και τον ιππόκαμπο, ή την αμυγδαλή αυξήθηκε κατά την στιγμή που κάποιος από τους συμμετέχοντες βίωνε μια στιγμή Déjà Vu. Αυτό υποδηλώνει ότι κάποιες συμπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου στον μέσο κροταφικό λοβό, μπορεί να «προκαλέσουν» την ενεργοποίηση του συστήματος αναμνήσεων, μόνο που αυτό που «ανακαλεί» ο εγκέφαλος ως ανάμνηση είναι το ίδιο που “καταγράφει” εκείνη τη στιγμή σε πραγματικό χρόνο.

Αν και η ακριβής αιτία και ο μηχανισμός του Deja Vu παραμένει ένα μυστήριο, να ξέρετε ότι αν σας συμβεί δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για την υγεία σας.


Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Christmas carols




Πλησιαζουν τα Χριστούγεννα και ένας όμορφος τρόπος για να τα υποδεχθούμε ειναι τραγουδώντας ειρηνικούς ύμνους που εξυψώνουν την ψυχή και το πνευμα μας!!!










Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Στο Διάστημα το πρώτο ρομπότ που μιλάει

Ο Κιρόμπο, με τον δημιουργό του Tomotaka Takahashi (AFP)Ο Κιρόμπο, με τον δημιουργό του Tomotaka Takahashi (AFP)Το ανθρωποειδές ρομπότ, με το όνομα Κιρόμπο, εκτοξεύτηκε με επιτυχία από τη βάση στο νησί Tanegashima και ταξιδεύει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τον μη επανδρωμένο ιαπωνικό πύραυλο Η-2Β, που μεταφέρει επίσης πόσιμο νερό, τρόφιμα, ρουχισμό και εξοπλισμό για τα έξι μόνιμα μέλη του ISS.
Ο Κιρόμπο, που αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του στις 9 Αυγούστου, έχει ύψος 34 εκατοστά, ζυγίζει περίπου 1 κιλό, έχει την ικανότητα να ακούει και να μιλάει, ενώ αποτελεί κομμάτι μιας μελέτης για τη συναισθηματική υποστήριξη ανθρώπων που είναι απομονωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το όνομά του προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις «ελπίδα» και «ρομπότ», έχει προγραμματιστεί να μιλάει ιαπωνικά, να θυμάται πρόσωπα και να κρατάει αρχείο από τις συνομιλίες του με τον Wakata, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει μηνύματα από τον σταθμό ελέγχου στον ιάπωνα αστροναύτη.
Σύμφωνα με τον δημιουργό του ρομπότ, Tomotaka Takahashi, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να κάνει τον Κιρόμπο συμβατό με τις συνθήκες του διαστήματος και χρειάστηκαν εννιά μήνες προετοιμασίας για να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές.


Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ο Χρυσός Δίσκος του Voyager



Ο Χρυσός Δίσκος του Voyager είναι αρχεία φωνογράφου που περιλαμβάνονται επάνω στα διαστημόπλοια Voyager, που εκτοξεύτηκαν το 1977. Περιέχουν ήχους και εικόνες που έχουν επιλεχθεί για να απεικονίσει την ποικιλομορφία της ζωής και του πολιτισμού στη Γη, και προορίζονται για οποιαδήποτε εξωγήινη νοήμων μορφή ζωής, ή για μελλοντικούς ανθρώπους που μπορεί να τους βρουν. Τα διαστημικά σκάφη Voyager δεν κατευθύνονται προς κάποιο συγκεκριμένο άστρο, αλλά το Voyager 1 θα βρίσκεται μέσα σε 1,6 έτη φωτός από το άστρο AC+79 3888 στον αστερισμό του Οφιούχου σε περίπου 40.000 χρόνια. Δεδομένου ότι οι ανιχνευτές είναι εξαιρετικά μικροί σε σύγκριση με την απεραντοσύνη τουδιαστρικού διαστήματος, η πιθανότητα ενός πολιτισμού που δραστηριοποιείται στο διάστημα είναι πολύ μικρή, δεδομένου ότι οι ανιχνευτές θα σταματήσουν τελικά να εκπέμπουν κάθε είδουςηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αν βρεθούν ποτέ από ένα ξένο είδος, θα είναι πιθανότατα στο πολύ μακρινό μέλλον, καθώς το πλησιέστερο αστέρι στην τροχιά του Voyager 1 θα βρεθεί σε 40.000 χρόνια.
Ο Carl Sagan σημείωσε ότι «Το διαστημόπλοιο θα προσεγγιστεί και τα αρχεία θα παιχτούν μόνο αν υπάρχουν προηγμένοι πολιτισμοί που δραστηριοποιούνται στο διαστρικό διάστημα. Όμως, η εκτόξευση αυτού του «μπουκαλιού» στον κοσμικό «ωκεανό», λέει κάτι πολύ αισιόδοξο για τη ζωή στον πλανήτη μας.» Έτσι, ο δίσκος θεωρείται σαν μια χρονό-κάψουλα ή μια συμβολική δήλωση και όχι μια σοβαρή προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με εξωγήινη ζωή.

Η Σκιά του Γαλαξία




Έχετε δει ποτέ τη λάμψη του Γαλαξία μας να δημιουργεί σκιές; Για να γίνει αυτό, οι συνθήκες πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Πρώτα απ “όλα, ο ουρανός πρέπει να είναι σχετικά καθαρός από σύννεφα έτσι ώστε η μεγάλη ζώνη του κεντρικού δίσκου του Γαλαξία μας να μπορεί να φαίνεται.

Το γύρω περιβάλλον πρέπει να είναι πολύ κοντά στο απόλυτο σκοτάδι, χωρίς έντονο τεχνητό φωτισμό ορατό πουθενά. Στη συνέχεια, η Σελήνη δεν πρέπει να είναι οπουδήποτε πάνω από τον ορίζοντα αλλιώς η λάμψη της θα κυριαρχεί στο τοπίο. Τέλος, οι σκιές μπορούν να φωτογραφηθούν σε μεγάλες εκθέσεις. Στην παραπάνω εικόνα που λήφθηκε στο Port Campbell National Park, στη Victoria της Αυστραλίας, επτά φωτογραφίες των 15 δευτερολέπτων του εδάφους και του περιστρεφόμενου ουρανού προστέθηκαν ψηφιακά ώστε να εμφανιστεί το απαιτούμενο φως και οι λεπτομέρειες.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το Loch Ard Gorge, που ονομάστηκε έτσι από ένα πλοίο που τραγικά προσάραξε εκεί το 1878. Οι δύο βράχοι που απεικονίζονται είναι τα απομεινάρια μιας αψίδας που κατέρρευσε και ονομάζονται Τομ και Εύα εις μνήμην των δύο ανθρώπων που επέζησαν από το ναυάγιο του πλοίου Loch Ard. Με μια προσεκτική επιθεώρηση του νερού κοντά στα βράχια μπορούν να φανούν οι αντανακλάσεις και οι σκιές από το φως που ρίχνει ο Γαλαξίας μας.

Αρχαίος Παρατηρητής



Μια εντυπωσιακή φωτογραφία που φανερωνει την απεραντοσυνη του γαλαξια μας και την ομορφια του.
Ο αστροφωτογράφος Brian Hancock τράβηξε μια φωτογραφία του Γαλαξία μας πάνω από ένα μοάι κοντά στο Hanga Roa στο Νησί του Πάσχα του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, μια επαρχία της Χιλής. Σε μήνυμά του προς το Space.com αναφέρει: «Απλά ήθελα να μοιραστώ μια φωτογραφία από ένα πρόσφατο ταξίδι στη Χιλή τον περασμένο Οκτώβριο. Ειλικρινά χάθηκα όταν κοίταξα πρώτη φορά επάνω – οι οικείοι αστερισμοί όπως του Τοξότη και του Σκορπιού ήταν τόσο «εκτός τόπου», που δεν τους αναγνώρισα με την πρώτη. Αυτή η φωτογραφία είναι από μια νύχτα παρατήρησης ενός μοάι κοντά στο Hanga Roa. Είναι ακριβώς δίπλα στην ακτή και σύννεφα περνούσανε από επάνω όσο ο Γαλαξίας αιωρούνταν ψηλά».

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Τα δέντρα μεγαλώνουν πια πιο γρήγορα λόγω της κλιματικής αλλαγής



Τα δέντρα δεν φημίζονται για την ταχύτητά τους (μάλλον αποτελούν αιώνιο σύμβολο της αργής αλλά σταθερής ανάπτυξης), όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι, λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής, μεγαλώνουν πια πολύ πιο γρήγορα -για τα δικά τους δεδομένα! Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξής τους στο βόρειο ημισφαίριο είναι ο ταχύτερος των τελευταίων 225 ετών.
Η έρευνα, που βασίστηκε σε μελέτες δασών στις ανατολικές ΗΠΑ για μια περίοδο 22 ετών, έγινε από ερευνητές υπό τον δασολόγο-οικολόγο Τζόφρεϊ Πάρκερ του Κέντρου Περιβαλλοντικών Ερευνών Σμιθσόνιαν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PNAS» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντεπέντεντ». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα δέντρα αναπτύσσονται δύο με τέσσερις φορές ταχύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Τα δέντρα έχουν επιταχύνει την ανάπτυξή τους πιθανότατα επειδή συσσωρεύεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και ανεβαίνει σιγά-σιγά η θερμοκρασία. Η μελέτη επίσης, επισημαίνει τη σημασία των δασών για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την έρευνα, το δάσος παράγει δύο πλέον επιπρόσθετους τόνους ξυλείας ανά εκτάριο (3,04 τετραγωνικά μέτρα) ετησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με την εμφάνιση ενός νέου δέντρου διαμέτρου 70 εκατ. σε διάστημα ενός χρόνου.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν τα δέντρα σε όλη τη ζωή τους μεγάλωναν με το σημερινό ταχύτερο ρυθμό, τότε θα ήσαν σήμερα πολύ πιο μεγάλα. Επίσης εκτίμησαν ότι σε χρονικό διάστημα μιας 20ετίας το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα του δάσους έχει αυξηθεί περίπου κατά 12%. Η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί 0,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ η περίοδος ανάπτυξης του δέντρου έχει επιμηκυνθεί κατά σχεδόν οκτώ μέρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, και οι τρεις αυτοί λόγοι συνετέλεσαν, ώστε τα δέντρα να μεγαλώνουν πιο γρήγορα πια.

Ο Θεός Είναι Αγάπη


Ο Θεός είναι αγάπη; Βεβαίως και είναι αγάπη. Δεν έχει οργή για κανένα άνθρωπο ούτε για τον αμαρτωλό, αλλά έλεος και καλοσύνη.
 Οι άνθρωποι Τον φαντάζονται εκδικητικό και απειλητικό, Αυτός όμως δεν θέλει το θάνατο του πεσμένου αμαρτωλού ούτε την εξόντωσή του, αντιθέτως θέλει να τον σώσει και να του χαρίσει την αιώνια ζωή. Ο Ιωάννης, ο αγαπητός μαθητής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και ένας εκ των δώδεκα αποστόλων, στο Ευαγγέλιο του τονίζει πολύ τη Θεότητα του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού και την αγάπη Του.
 Ένα εδάφιο πού μεταχειρίζονται όλοι οι κήρυκες του Ευαγγελίου και όλοι οι Χριστιανοί σαν απόδειξη της αγάπης του Θεού, βρίσκεται στο γ΄ κεφάλαιο και 16 εδάφιο του Ευαγγελίου του. «Διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν Αυτού τον μονογενή, δια να μη απωλεσθή πας ο πιστεύων εις Αυτόν αλλά να έχη ζωήν αιώνιον.» Ιωάν. γ:16 . Η αγάπη του Θεού φανερώνεται με τη θυσία του Ιησού Χριστού. Αυτή η θυσία ξεκινάει από την ενανθρώπηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και επισφραγίζεται με το σταυρικό Του θάνατο.

 Το πόσο αγαπάει ο Θεός τον άνθρωπο είναι δύσκολο να το εννοήσουμε, διότι δεν χωράει στη λογική μας. Ο Θεός δεν μας υπολογίζει σαν άγιους και καλούς ανθρώπους και γι’ αυτό μας συμπαθεί, αντίθετα γνωρίζει την αμαρτωλότητά μας, την κακία μας, την αποστασία μας από το δρόμο της αλήθειας Του και παρ’ όλα αυτά ασχολείται μαζί μας για να μας ευεργετήσει. Δεν αναζητάει τρόπους τιμωρίας, αλλά αντίθετα, αναζητάει τρόπους για να μας σώσει.
Δεν θέλει την καταδίκη και την καταστροφή μας, αλλά θέλει τη διόρθωσή μας και την είσοδό μας στην ευλογημένη Βασιλεία Του. Γι’ αυτό έστειλε τον Υιό Του το μονογενή να έλθει στη γη και να μας αναγγείλει το χαρμόσυνο γεγονός. «Ο Υιός του ανθρώπου δεν ήλθε για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος δι’ Αυτού.» Το Ευαγγέλιο πού κήρυξε ο Ιησούς Χριστός περιέχει τις αγαθές προθέσεις του Θεού και αναγγέλει το ωραίο σχέδιο πού έχει για τον άνθρωπο.
 Γιατί, άραγε, αγαπάει τόσο πολύ τον άνθρωπο; Είναι ανεξήγητη η αγάπη Του. Αυτός τον δημιούργησε, και μάλιστα τον έπλασε «κατ’ εικόνα και ομοίωσίν Του». «Και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον κατ’ εικόνα Εαυτού, κατ’ εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν.» Γένεση α:27
Το αντικείμενο της αγάπης του Θεού είναι ο άνθρωπος. Η παρακοή του ανθρώπου και η αποστασία του από το Λόγο του Θεού, δεν παρέσυρε το Θεό σε οργή και εκδίκηση, αλλά σε αγάπη, ευσπλαχνία και Θείο ζήλο για τη σωτηρία του.
Τότε, γιατί τον άφησε να πέσει; Διότι ήθελε τον άνθρωπο να διαλέξει μόνος του και να τον ακολουθήσει αυτοβούλως και αβιάστως, χωρίς την επίδραση της εξουσίας και της δύναμής Του. Ο Θεός ζητούσε και εξακολουθεί να ζητάει, την πίστη του ανθρώπου στο Λόγο Του και την αγάπη για το πρόσωπό Του.

Ο Ιησούς Χριστός όταν ήλθε στον κόσμο με «δούλου μορφή» δεν παρουσίασε σε καμία περίπτωση τη φοβερή αναλωτική δύναμή Του. Φανέρωσε μόνο τη μεγάλη τρυφερή αγάπη Του. Οι ίδιοι οι μαθητές Του, πολλές φορές απορούσαν γιατί ο Ιησούς Χριστός δεν έριχνε φωτιά να κάψει τους αντιφρονούντας στο έργο Του.
 Μια φορά, ο Ιωάννης και ο Ιάκωβος, πού απεστάλησαν στη Σαμάρεια να αναγγείλουν στους Σαμαρείτες ότι ο Ιησούς Χριστός θα περάσει από τη χώρα τους και οι Σαμαρείτες, όταν άκουσαν ότι πάει στην Ιερουσαλήμ δεν ήθελαν να Τον δεχθούν, είπαν στον Κύριο: «Θέλεις Κύριε να παρακαλέσουμε να πέσει φωτιά και να κάψει την Σαμάρεια;» Ο Κύριος Ιησούς Χριστός τους έλεγξε δριμύτατα λέγοντας τους: «Δεν εξεύρετε ποίου πνεύματος είσθε. Ο Υιός του ανθρώπου δεν ήλθε να απολέσει, αλλά να σώσει.» Λουκάς θ:54-56
 Ακόμη και την ώρα που πέθαινε επάνω στο σταυρό, είχε το κουράγιο να προσευχηθεί για να συγχωρέσει ο Ουράνιος Πατέρας τους σταυρωτές Του. «Κύριε, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» δηλαδή, «Κύριε, συγχώρεσέ τους διότι δεν ξέρουν τι κάνουν.»
Ο Θεός μας αγαπάει πολύ περισσότερο απ’ όσο εμείς μπορούμε να καταλάβουμε.

ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ Σημαίνει Αγάπη

ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΑΠΗ

1). Όταν εκδικείσαι εξισώνεσαι μέ τόν εχθρό σου, όταν συγχωρείς μοιάζεις μέ τόν Θεό.
2). Δέν μετρώ πόσες φορές πρέπει νά συγχωρώ τόν αδελφό μου. Θά τόν συγχωρήσω μιά γιά πάντα.
3). Η συγχώρηση είναι τό άρωμα τής βιολέτας πάνω στό πόδι πού τήν συνθλίβει.
4). Όταν λείπει από τήν ψυχή τό πνεύμα τής συγχωρητικότητος, ή προσευχή χάνει τό νόημά της.
5). Όποιος δέν συγχωρεί τούς άλλους, σπάζει τήν γέφυρα από τήν οποία πρέπει νά περάσει ό ίδιος.
6). Συγχώρα τούς άλλους συχνά, τόν εαυτό σου ποτέ.
7). Όταν συγχωρούμε τούς άλλους, ανοίγουμε τόν δρόμο νά μάς συγχωρήσει.
8). Κάθε άνθρωπος πρέπει νά έχει ένα νεκροταφείο.Εκεί μέσα θά θάβει τά σφάλματα καί τίς αδυναμίες τών άλλων.
9). Όταν συγχωρείς δέν αλλάζεις τό παρελθόν, αλλά σίγουρα αλλάζεις τό μέλλον.
10). Η ικανοποίηση πού προέρχεται από τήν εκδίκηση, δέν διαρκεί παρά μιά στιγμή, ενώ ή ικανοποίηση πού προέρχεται από τήν συγνώμη είναι αιώνια.
11). Νά συγχωρείς καί νά ξεχνάς. Όταν θάβεις ένα ψόφιο σκυλί, δέν είναι ανάγκη νά αφήσεις τήν ουρά του έξω από τό χώμα.
12). Εάν ό αναμάρτητος Χριστός συγχωρούσε τούς άλλους, πώς μπορώ εγώ ό αμαρτωλός νά μήν κάνω τό ίδιο;
13). Συγχωρώ σημαίνει ΑΓΑΠΩ !!!!
ΠΗΓΉ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Remembrance Day



On remembrance day members of the armed forces (soldiers, sailors and airmen) are commemorated. The other common name for this day is Armistice Day which marks the date and time when armies stopped fighting World War I. on November 11th at 11am in 1918 (the eleventh hour of the eleventh day of the eleventh month). Many people wear poppies before and on Remembrance Day to show their respect and support!
The poppy was one of the first flowers to bloom on the battlefields of Flanders during World War 1. Their bright red colour symbolised the blood shed during the horrific conflict, but also the hope of new life, and the poppy became the symbol of Remembrance Day.
The Remembrance Poppy has been used as a symbol since 1920. Today, poppies are worn on clothing in the days leading up to Remembrance Day, and poppy wreaths are placed on war memorials. This is why Remembrance Day is often known as Poppy Day.

Why do we have Remembrance Day?

Remembrance Day is an opportunity to pay respect and honour to those who lost their lives serving their country. It also gives the public a chance to remember family and friends who lost their lives fighting in wars. Finally, it gives people a chance to consider the cost of war.

Why do some people wear white poppies or purple poppies?

White poppies are worn by pacifists (those people who oppose all conflict and war) as a way of promoting peace. Purple poppies are produced by a charity called Animal Aid and remind people that animals also lose their lives during wars.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ακούστε τη μουσική της τραγωδίας "Ορέστης" του Ευριπίδη



Τα ερωτικά ποιήματα της Σαπφώς αλλά και τα έπη του Ομήρου, όπως και οι τραγωδίες των Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη είχαν αυθεντική δική τους μουσική.
Ανατρέχοντας στο 750 και μέχρι το 400 π.Χ. όλα αυτά τα κείμενα γράφονταν κυρίως για να λέγονται τραγουδιστά, συνοδευόμενα από λύρα, αυλό ή κάποιο άλλο κρουστό μουσικό όργανο.
Ο ακαδημαϊκός D'Angour προσπαθεί να περιγράψει λεπτομερώς τις πρότυπες συλλαβές και ήχους και να ανοικοδομηθεί η αρχαία μελωδία μέσα από ανακαλύψεις της ελληνικής φωνητικής σημειογραφίας.
Οι ερευνητές μελετούν το παλαιότερο σωζόμενο μουσικό κείμενο από τον πέμπτο αιώνα π.Χ. το οποίο γράφτηκε από τον Ευριπίδη και το απόσπασμα προέρχεται από την τραγωδία "Ορέστης".
Ο πάπυρος που έχει διασωθεί είχε αναπαραχθεί στην Αίγυπτο το 200 π.Χ. και στο κείμενο αναφέρονται οι ενοχές του Ορέστη που σκότωσε τη μητέρα του.

Μπλε ανθρωποι στο νερο

O Pedro Marzorati είναι ένας καλλιτέχνης από τη Αργεντινή. Η νέα του δημιουργία πραγματεύεται ένα καυτό, θα μπορούσαμε να πούμε, θέμα για το μέλλον του πλανήτη που διαγράφεται φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο. Το υπέροχο έργο του "απευθύνεται" σε όλη την ανθρωπότητα με έναν άμεσο και συνάμα πρωτότυπο τρόπο και μας "μιλάει" για το πρόβλημα της ανόδου της στάθμης του νερού στον πλανήτη.
Οι ανθρώπινες φιγούρες φαίνεται να καλύπτονται σταδιακά από το νερό ή να εξαφανίζονται μέσα σε αυτό από τη δύναμή του. Τα έργα του με τίτλο "Where the Tides Ebb and Flow" φαίνεται να έχουν κερδίσει την περιέργεια και την προσοχή του κοινού σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Στόχος του καλλιτέχνη είναι να αναδείξει τη συζήτηση γύρω από τέτοια σημαντικά ζητήματα με εργαλείο την τέχνη. Και αυτό με αφορμή, τις σημαντικές διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθούν στο Παρίσι τον Νοέμβριο. 





αργεντινή

Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940







Μία ημέρα, που γράφτηκε στην ιστορία για το ηρωικό «ΟΧΙ» της Ελλάδας στον Μουσολίνι. Μία ημέρα, που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τον πραγματικό λόγο που την εορτάζουμε


Τι έγινε την 28η Οκτωβρίου 1940;
Η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος. Η απάντηση της κυβέρνησης Μεταξά στο τελεσίγραφο ήταν αρνητική.
Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας μας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.
Metaxas-Papagos-Strategeion
Ουσιαστικά, την 28η Οκτωβρίου η Ελλάδα γιορτάζει την είσοδό της στον πόλεμο, ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες γιορτάζουν την ημερομηνία λήξης του πολέμου.
Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα το 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
Κάθε χρόνο, αυτήν την μέρα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η στρατιωτική παρέλαση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.
Aera
Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.
Ακόμα, πραγματοποιούνται επετειακές εκδηλώσεις και αφιερώματα μνήμης, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο, η οποία με τα πατριωτικά της τραγούδια εμψύχωνε τότε τους στρατιώτες μας και μετέδιδε τον ενθουσιασμό της προέλασης των ελληνικών δυνάμεων στη Βόρεια Ήπειρο.
metaxas
Η καθιέρωση του εορτασμού της επετείου
Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασµός στις 28 Οκτωβρίου 1941.
Έγιναν ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει µάθηµα την ηµέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο.
oxi1
Στην δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγµατος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΠΕΑΝ και ΕΠΟΝ. Υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίοι όμως δεν παρενέβησαν. Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις.
Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν ολιγοπληθείς συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν την επέμβαση των καραμπινιέρων.
Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1943. Σύμφωνα με τον Ηλία Βενέζη γιορτάστηκε η επέτειος στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Κοτζιά (ο Βενέζης ήταν τότε υπάλληλος της τράπεζας).
Κατέφθασαν όμως οι Γερμανοί, που είχαν την ευθύνη της αστυνόμευσης πλέον, υποχρέωσαν όσους συμμετείχαν να σταθούν με τα χέρια ψηλά μέχρι το βράδυ, ενώ έστειλαν και είκοσι περίπου από αυτά τα άτομα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάποια δεν επέστρεψαν.
Επίσημα για πρώτη φορά η επέτειος επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
oxi
Το ιστορικό
Ηταν περίπου 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 όταν o Μουσολίνι απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
Το τελεσίγραφο δόθηκε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά και μάλιστα στην οικία του στην Κηφισσιά , από τον Ιταλό Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι.
Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.
tzoymerka
Ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν το 1945, περιγράφει τη σκηνή: «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως.»
1940_1
Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.
Ο πόλεμος
Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον πόλεμο.
Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατέκτησε, εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.
Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ο φάρος της Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος)






Κατά τον τρίτο π.χ. αιώνα κατασκευάστηκε ένας φάρος προκείμενου να καθοδηγεί τα πλοία με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αντανακλούσε τη λάμψη μιας μεγάλης φωτιάς ενώ την ημέρα ύψωνε στον ουρανό μια μεγάλη στήλη καπνού. Αυτός ήταν ο πρώτος φάρος στον κόσμο και παρέμεινε στη θέση του για 1500 χρόνια.



ΤΟ ΝΗΣΙ ΦΑΡΟΣ
Το οικοδόμημα χτίστηκε πάνω σ`ένα νησάκι που λεγόταν φάρος, εμπρός από τη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Την περίφημη αυτή πόλη έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, όταν κατέλαβε την Αίγυπτο. Το οικοδόμημα πήρε το όνομα του νησιού. Χρειάστηκαν μάλλον 20 χρόνια ώσπου να χτιστεί και ολοκληρώθηκε γύρω στο 280π.χ. επί βασιλείας του Πτολεμαίου του Β`. Το κτίριο του φάρου ήταν έργο του αρχιτέκτονα Σωκράτη.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΥΡΓΟΙ
Το φάρο τον αποτελούσαν τρεις μαρμάρινοι πύργοι, χτισμένοι επάνω σε ένα θεμέλιο από πέτρινους ογκολίθους. Ο πρώτος πύργος ήταν τετράπλευρος και περιείχε διαμερίσματα για τους εργάτες και τους στρατιώτες. Από επάνω υπήρχε ένας δεύτερος οκταγωνικός, με σπειροειδές κεκλιμένο επίπεδο που οδηγούσε στον τελευταίο πύργο.
ΤΟ ΛΑΜΠΡΟ ΦΩΣ
Ο τελευταίος πύργος είχε σχήμα κυλίνδρου και στο εσωτερικό του έκαιγε η φωτιά που οδηγούσε τα πλοία με ασφάλεια στο λιμάνι. Από επάνω του υπήρχε το άγαλμα του Διός Σωτήρας. Το συνολικό ύψος του φάρου ήταν 117 μέτρα.
ΤΟ ΣΤΙΛΠΝΟ ΟΡΕΙΧΑΛΚΙΝΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ
Για τη συντήρηση της φωτιάς χρειάζονταν τεράστιες ποσότητες καύσιμων. Την τροφοδοτούσαν με ξυλά, που τα μετέφεραν χάρη στο σπειροειδές κεκλιμένο επίπεδο άλογα και μουλάρια. Πίσω από τη φωτιά υπήρχαν φύλλα ορειχάλκου που αντανακλούσαν τη λάμψη προς τη θάλασσα. Τα πλοία μπορούσαν να τη διακρίνουν από 50 χιλιόμετρα μακριά. Κατά το δωδέκατο μ.Χ. αιώνα το λιμάνι της Αλεξάνδρειας γέμισε από λάσπη και τα πλοία έπαψαν να το χρησιμοποιούν. Ο φάρος έπεσε σε αχρηστία. Ενδεχομένως τα φύλλα του ορειχάλκου κάτοπτρου αποσπάστηκαν και έγιναν νομίσματα.
Κατά το δέκατο τέταρτο αιώνα ένας σεισμός κατέστρεψε το φάρο. Μερικά χρόνια αργότερα οι Μουσουλμάνοι χρησιμοποίησαν τα υλικά του δια την κατασκευή ενός οχυρού. Το οχυρό αυτό ανακατασκευάστηκε και παραμένει ακόμη στη θέση του πρώτου φάρου στον κόσμο.


Ένα Μηχανικό και Τεχνολογικό Θαύμα

Εκπληκτικό κατόρθωμα παραμένει στο πέρασμα του χρόνου η οικοδόμηση του περίφημου Φάρου της Αλεξάνδρειας, τόσο κατασκευαστικά όσο και τεχνολογικά. Δίκαια κατατάχθηκε στα επτά θαύματα. Από τους αρχαίους συγγραφείς περιγραφή του μας διασώζουν ο Στράβων (Γεωγραφικά, 17.1. 6-10) και ο Πλίνιος (Φυσική ιστορία 36.83). Κτίστηκε στη διάρκεια της περιόδου του Πτολεμαίου Β’ του Φιλάδελφου από το διάσημο αρχιτέκτονα Σώστρατο τον Κνίδιο, του Δεξιφάνους και η κατασκευή του διήρκεσε δώδεκα χρόνια. 

 Την ονομασία «Φάρος» την πήρε από την ομώνυμη νησίδα Φάρος που βρισκόταν στην είσοδο του λιμανιού της πόλης. Το αρχικό του όνομα ήταν «πυροφόρος πύργος», έμεινε όμως γνωστός σαν Φάρος και από αυτόν έλκουν την ονομασία τους οι γνωστοί φάροι της ναυτιλίας. Δεν άργησε να ταυτιστεί με την ίδια την πόλη και όταν έλεγαν «Φάρος» εννοούσαν την Αλεξάνδρεια. Το συνολικό του ύψος έφτανε τα 140μ.(!) και ήταν κτισμένος σε τέσσερα επίπεδα. 

Το πρώτο, ύψους 71 μέτρων, ήταν το ψηλότερο από όλα. Ήταν τετράγωνο, διάτρητο από παράθυρα, και γύρω – γύρω υπήρχαν πλήθος δωμάτια όπου στεγάζονταν οι μηχανικοί και οι φύλακες. Στο κέντρο του υπήρχε υδραυλικός μηχανισμός , με τη βοήθεια του οποίου ανέβαζαν τα διάφορα εφόδια και καύσιμα του πυργίσκου. Το δεύτερο τμήμα, πάνω στο πρώτο, ήταν οκταγωνικό, γεμάτο με ελικοειδείς σκάλες, και το τρίτο, πάνω στο δεύτερο, ήταν κυκλικό, στολισμένο με κίονες. 

Στο τελευταίο τμήμα προς την κορυφή υπήρχε ο μηχανισμός που αντανακλούσε το φως. Εκεί υπήρχε τόσο η φωτιά, όσο και ευαίσθητα όργανα που την αντανακλούσαν πολλά μίλια μακριά (300 στάδια). Πολλές αναφορές μιλούν για έναν παράξενο «καθρέπτη», που προκαλούσε θαυμασμό περισσότερο από το κτίριο και που δεν ράγιζε. 

Μερικοί λένε ότι ήταν από γυαλί, άλλοι από διαφανή επεξεργασμένη πέτρα, και όταν κάθονταν από κάτω, μπορούσαν να βλέπουν πλοία στη θάλασσα που δεν ήταν ορατά με γυμνό μάτι. Έχουμε μήπως εδώ ένα πρώτο τηλεσκόπιο; Όλα είναι πιθανά. Και ήταν ένας μόνο ανακλαστήρας ή υπήρχαν πολλοί; Δυστυχώς τα στοιχεία που έχουμε είναι ελλιπή.

Αναφέρονται επίσης πολλά έργα τέχνης με αυτοματισμούς: Ένα άγαλμα που το δάκτυλό του ακολουθούσε την τροχιά του ήλιου στη διάρκεια της ημέρας (τι γινόταν άραγε τη νύχτα;) ένα άλλο που εσήμαινε τις ώρες της ημέρας με ποικίλες και μελωδικές φωνές, και ένα άλλο που έδινε το σύνθημα του συναγερμού όταν ερχόταν εχθρικός στόλος που δεν ήταν ακόμη ορατός. Διακρίνουμε εδώ πολλές εφαρμογές αυτομάτων, υδραυλικών οργάνων, κατόπτρων κλπ.


Συμπαιρένουμε λοιπον οτι δικαίος ο φάρος της Αλεξάνδρειας ανείκει στα 7 θαύματα του κόσμου...







Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

The northern lights

WHAT ARE NORTHERN LIGHTS?

The bright dancing lights of the aurora are actually collisions between electrically charged particles from the sun that enter the earth's atmosphere. The lights are seen above the magnetic poles of the northern and southern hemispheres. They are known as 'Aurora borealis' in the north and 'Aurora australis' in the south..
Auroral displays appear in many colours although pale green and pink are the most common. Shades of red, yellow, green, blue, and violet have been reported. The lights appear in many forms from patches or scattered clouds of light to streamers, arcs, rippling curtains or shooting rays that light up the sky with an eerie glow.


WHERE IS THE BEST PLACE TO WATCH THE NORTHERN LIGHTS?
Northern Lights can be seen in the northern or southern hemisphere, in an irregularly shaped oval centred over each magnetic pole. The lights are known as 'Aurora borealis' in the north and 'Aurora australis' in the south. Scientists have learned that in most instances northern and southern auroras are mirror-like images that occur at the same time, with similar shapes and colors.

Because the phenomena occurs near the magnetic poles, northern lights have been seen as far south as New Orleans in the western hemisphere, while similar locations in the east never experience the mysterious lights. However the best places to watch the lights (in North America) are in the northwestern parts of Canada, particularly the Yukon, Nunavut, Northwest Territories and Alaska. Auroral displays can also be seen over the southern tip of Greenland and Iceland, the northern coast of Norway and over the coastal waters north of Siberia. Southern auroras are not often seen as they are concentrated in a ring around Antarctica and the southern Indian Ocean.

LeGENDS OF THE LIGHTS

'Aurora borealis', the lights of the northern hemisphere, means 'dawn of the north'. 'Aurora australis' means 'dawn of the south'. In Roman myths, Aurora was the goddess of the dawn. \par Many cultural groups have legends about the lights. In medieval times, the occurrences of auroral displays were seen as harbingers of war or famine. The Maori of New Zealand shared a belief with many northern people of Europe and North America that the lights were reflections from torches or campfires.

The Menominee Indians of Wisconsin believed that the lights indicated the location of manabai'wok (giants) who were the spirits of great hunters and fishermen. The Inuit of Alaska believed that the lights were the spirits of the animals they hunted: the seals, salmon, deer and beluga whales. Other aboriginal peoples believed that the lights were the spirits of their people.




 

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Τα θεμέλια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου!



Δεν υπάρχει ταξιδιώτης που να έχει διασχίσει έστω και μια φορά την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και δεν έχει νιώσει θαυμασμό και δέος για το σύγχρονο αυτό μηχανικό θαύμα.
Όπως είναι γνωστό, η καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004 μεταξύ του Ρίου και του Αντιρρίου συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα. Ποιος έχει αναρωτηθεί όμως τι «κρύβεται» κάτω από αυτή;

Το ντοκιμαντέρ του Discοvery Channel είναι εντυπωσιακό και αξίζει να το δείτε:

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Νικητής διαγωνισμού '' best music video "


Στον διαγωνισμό " best music video" που διοργάνωσε η Κυριακούπολη και σύμφωνα με τις δικές σας ψήφους, νικητήριο τραγούδι αναδείχθηκε το...... 13. "φύλακας άγγελος'' της Σόνιας Χ.!!!!!!


  ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ  ΣΟΝΙΑ... !!!!!
Παρόλα αυτά όλα τα τραγούδια ήταν υπέροχα και ελπίζω όλοι οι διαγωνιζόμενοι να διασκεδάσατε και να περάσατε καλά....


Πως ελέγχετε πόσο φορτισμένες είναι οι μπαταρίες σας

 
Συνήθως ο πιο απλός τρόπος για να δει κάποιος αν μια μπαταρία είναι γεμάτη ή άδεια είναι να τη βάλετε σε ένα εξάρτημα που χρησιμοποιεί μπαταρίες και να δείτε αν δουλεύει.
Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό ούτε και πολύ σωστό. Ο λόγος είναι ότι με αυτό τον τρόπο, βλέπετε αν η μπαταρία είναι άδεια ή όχι. Το πόσο γεμάτη είναι δεν μπορείτε να το κρίνετε. 
 
 
 Ο πιο απλός και σωστός τρόπος για να βλέπετε πόσο γεμάτη είναι μια μπαταρία είναι με ένα πολύμετρο ή ένα μετρητή μπαταρίας.
 
 
 
 Και τα δύο αυτά εργαλεία μετράνε τα volt της μπαταρίας και από αυτό μπορείτε να δείτε πόσο γεμάτη είναι μια μπαταρία. Το πολύμετρο προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία καθώς μπορεί να ελέγξει όλους τους τύπους των μπαταριών, από μικρή αλκαλική μπαταρία έως μπαταρία αυτοκινήτου. Οι μετρητές μπαταρίας συνήθως είναι πιο εξειδικευμένοι και μετράνε ένα είδος μπαταρίας ο καθένας. Δηλαδή υπάρχει άλλος μετρητής για μπαταρίας οικιακές (ΑΑ, ΑΑΑ ...) και άλλος για μπαταρίες αυτοκινήτου.
 
 
 

Πως λειτουργούν?

 

Η λειτουργία τους είναι πολύ απλή. Και οι δύο συσκευές μετράνε τα Volt της κάθε μπαταρίας. Με βάση αυτή τη μέτρηση μπορούμε να κρίνουμε πόσο γεμάτη είναι μια μπαταρία.
Για παράδειγμα μια απλή αλκαλική μπαταρία AA έχει ονομαστική τιμή 1.5 Volt. Εάν είναι γεμάτη, η μέτρηση θα πρέπει να μας δείξει μια τιμή λίγο μεγαλύτερη από το 1.5 ενώ αν είναι άδεια μια τιμή μικρότερη από το 1.5. Συγκεκριμένα στις ΑΑ οι γεμάτες μπαταρίες έχουν τιμή περίπου 1.65 Volt, ενώ οι άδειες 1.2 Volt. Οι μπαταρίες που έχουν 1.2 Volt δεν είναι εντελώς άδειες, αλλά συνήθως δεν λειτουργούν οι περισσότερες συσκευές με πιο λίγα Volt, ειδικά αν έχουν αρκετές μπαταρίες. 

Πως γίνεται η μέτρηση?

 

Η μέτρηση γίνεται βάζοντας τους ακροδέκτες του πολύμετρου ή του μετρητή μπαταρίας στους πόλους της μπαταρίας. Αν χρησιμοποιήσετε πολύμετρο δεν έχει σημασία σε ποιον πόλο βάζετε το κάθε ακροδέκτη. Αν τους βάλετε λάθος, απλώς θα πάρετε αρνητική τιμή. 
Το πολύμετρο έχει διάφορες επιλογές για να μετράει διάφορες τιμές. Σχεδόν πάντα έχει μέτρηση για  Volt σε συνεχές ρεύμα, Volt σε εναλλασσόμενο, Ωμ  και Ampere. Για να μετρήσετε τα Volt της μπαταρίας πρέπει να θέσετε το διακόπτη στη ρύθμιση για Volt σε συνεχές ρεύμα (θα έχει μια ευθεία γραμμή δίπλα στο γράμμα V) στην ακριβώς μεγαλύτερη τιμή από τα Volt της μπαταρίας. Έτσι αν για παράδειγμα θέλετε να μετρήσετε μια μπαταρία 1.5 V και οι τιμές που έχει το πολύμετρο είναι 200m, 2000m , 20, 200, 500 όπως στο εικονιζόμενο, θα πρέπει να το θέσετε στο 20, γιατί αυτή είναι η ακριβώς παραπάνω τιμή από αυτή που θέλουμε.