Did you miss something? Keep Reading

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Παράξενα μουσικά όργανα

1. Το Μεγάλο Μουσικό Όργανο από Σταλακτίτη

  
Ο Leland W. Sprinkle μέχρι το 1953 ήταν ένας μαθηματικός και μηχανικός ηλεκτρονικής που εργαζόταν στο Πεντάγωνο. Ο Sprinkle ξόδεψε τρία χρόνια με ένα σφυρί, ένα διαπασών κι έναν τροχό αναζητώντας για εύηχους σταλακτίτες στις σπηλιές Luray της Virginia και μετά τους μετέτρεπε ώστε να βγάζουν ρυθμικούς ήχους. Το τελικό όργανο – o Sprinkle ολοκλήρωσε το έργο το 1956 – μπορεί να παίξει τριανταεπτά διαφορετικές νότες με την ηχώ που έβγαινε από το σπήλαιο να προσδίδει μια αιθέρια ποιότητα.


2. Το Όργανο Κύματος του Blackpool

 

 Υπάρχουν μόνο λίγα παραδείγματα διαρκούς ηχητικής τέχνης στον κόσμο και τρία από αυτά είναι όργανα κύματος – στο San Francisco, στο Zadar της Κροατίας και στο Blackpool. Το όργανο του Blackpool χρησιμοποιεί σωλήνες εκκλησιαστικού οργάνου, μέσω των οποίων ο αέρας διακινείται από την άμπωτη και τη ροή των κυμάτων. Η μουσική εξαρτάται από τη δύναμη του νερού. Κάποιες φορές ακούγεται σα να στενάζει , άλλες θυμίζει μία τεμπέλικη ορχήστρα από σφυρίχτρες τραίνου ή μία επανάληψη σε αργό ρυθμό ενός δίσκου από ταινία τρόμου.

3. Μουσικός πάγος
  
O Terje Isungset, ένας Νορβηγός ντράμερ και συνθέτης, φτιάχνει μουσικά όργανα από πάγο, τον οποίο παίρνει από παγωμένες λίμνες χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονο. Η τρομπέτα του από πάγο έχει έναν πρωτόγονο ήχο σαν κόρνα κυνηγιού. Το ξυλόφωνό του από πάγο μοιάζει με τα τσουγκρίσματα που ακούγονται όταν χτυπά κανείς ένα άδειο μπουκάλι κρασιού με ένα απαλό σφυράκι. Ο παλιός πάγος δεν του χρησιμεύει, μόνο η σωστή δομή θα δημιουργήσει τη μελωδία.


4.Το Περίπτερο Ακουστικής Ανέμου Aeolus

 Το Aeolus είναι ένα όργανο βάρους δέκα τόνων που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Luke Jerram. Μακριά καλώδια εκτείνονται από τους πασσάλους σε μία μεγάση μεταλλική αψίδα. Κάθε καλώδιο δονείται με τον άνεμο, έτσι ο ήχος ενισχύεται από τους σωλήνες. Το αποτέλεσμα είναι ένας παράξενος παλμικός ήχος που μοιάζει με μινιμαλιστικό κομμάτη του συνθέτη Steve Reich όπου οι ήχοι πάνε κι έρχονται αναλόγως τον άνεμο.


5. Οι Μουσικές Πέτρες του Skiddaw

 Η Βασίλισσα Βικτωρία είχε ακούσει το 19ο αιώνα ερμηνείες κομματιών του Hendel, του Mozart και του Rossini από αυτό το τεράστιο ξυλόφωνο από πέτρα. Πήρε δεκατρία χρόνια για να το φτιάξει ο Joseph Richardson με σχιστόλιθο από τη Lake District. Το πελώριο λιθόφωνο βρίσκεται στην Έκθεση του Μουσείου Keswick στην Cumbria όπου οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να παίξουν σ’ αυτό. Κάποιες πέτρες βγάζουν έναν όμορφο ήχο όμοιο με εκείνο ενός ξυλόφωνου, άλλες θυμίζουν περισσότερο τον ήχο ενός μπουκαλιού μπύρας όταν το χτυπάς μ’ ένα ξύλο.

6. Το Δέντρο που Τραγουδά και Κουδουνίζει


Σε μία τοποθεσία πάω από το Bunley, αυτό το γλυπτό ύψους τριών μέτρων εκμεταλλεύεται τους δυτικούς ανέμους που περνούν από τους σωλήνες δημιουργώντας ασύμφωνος και – υπό μίαν έννοια – ανατριχιαστικούς ήχους για να συνοδεύσουν τη θέα από το Crown Point. Σχεδιάστηκε το 2006 από τους αρχιτέκτονες Mike Tonkin και Anna Liu και κέρδισε βραβείο από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων.


7. Το Ρολόι Ατμών του Gastown

 Οι ήχοι των καμπάνων του Westminster από το Big Ben είναι οικείοι. Μία εκδοχή αυτών των ήχων αναπαράγεται από αυτό το ρολόι στους δρόμους του Vancouver, με τις νότες να δημιουργούνται από τον ατμό που περνά από τις σφυρίχτρες. Βασισμένες σ’ ένα σχέδιο του 1875, ο ατμός περνά στις σφυρίχτρες από υπόγειους σωλήνες που θερμαίνουν τα κτίρια. Σε μία επιγραφή μπορεί κάποιος να διαβάσει: «Το πρώτο ρολόι του κόσμου που λειτουργεί με ατμό δημιουργήθηκε για τη διασκέδαση όλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου