Did you miss something? Keep Reading

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού

Τι περιέχει ένα φλιτζάνι τσάι;

Φθόριο, Μαγγάνιο, Κάλιο, Βιταμίνη B3, E και C βοηθούν στην σωστή λειτουργία του οργανισμού μας χαρίζοντας μας ευεξία και ζωντάνια όλη την ημέρα. Το τσάι δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες και προσφέρει πλούσια ενυδάτωση στην επιδερμίδα μας. Αυξάνει τη θερμοκρασία του οργανισμού και μέσω της αύξησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη επιτρέπει το κάψιμο του λίπους.
  • Τα φλαβονοειδή που περιέχονται σε ένα φλυτζάνι τσάι, αντιστοιχούν σε 6 φορές περισσότερη ποσότητα τους, από αυτά που περιέχονται σε μία μερίδα χυμό πορτοκάλι.
  • Το Φθόριο, το γνωστότερο συστατικό της οδοντόκρεμας που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά για την φροντίδα των δοντιών και των ούλων μας, είναι φυσικό συστατικό του τσαγιού και χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία στη στοματική κοιλότητα.
  • Το Μαγγάνιο βοηθά τα οστά να παραμείνουν γερά και η ριβοφλαβίνη που περιέχει είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.
  • Η βιταμίνη Ε που θεωρείται το θαύμα της φύσης καθώς η επιδραση της επιβραδύνει τα σημάδια του γήρατος.
  • Η βιταμίνη C που καταπολεμά το στρές και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Καθώς οι επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται, καθημερινά έρχονται στο φως ιδιότητες φαρμακευτικές και καλλυντικές που αποκαλύπτουν έναν πραγματικό θησαυρό. Ένα θησαυρό πολύτιμων συστατικών που περιμένει να τον ανακαλύψετε.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ

Εάν έχετε ποτέ αναρωτηθεί από πού προέρχεται το τσάι και πώς φτάσαμε στο σημείο ώστε να σερβίρεται σχεδόν σε κάθε γωνιά τού κόσμου ,φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι και ανακαλύψτε την ιστορία των φύλλων τσαγιού μέσα στους αιώνες. Ένας μύθος υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη του τσαγιού συνέβη στο 2737 π.Χ. από τον αυτοκράτορα της Κίνας. Για εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι έπιναν τσάι, λόγω των φυτικών φαρμακευτικών ιδιοτήτων του. Μέχρι τη στιγμή της Δυτικής Δυναστείας Zhou το τσάι χρησιμοποιείται ως θρησκευτική προσφορά. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν (202 π.Χ. - 220 μ.Χ.),τα φυτά τσαγιού ήταν αρκετά περιορισμένα και μόνο δικαίωμα να πίνουν τσάι είχαν οι πλούσιοι , όχι μόνο για την υγεία τους, αλλά και για τη γεύση.


Η Εξάπλωση
Καθώς όλο και περισσότερα φυτά τσαγιού ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ (618-907), το τσάι έγινε πιο κοινο μεταξύ των κατώτερων τάξεων και η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε τη φύτευση των φυτών τσαγιού, ακόμα και την κατασκευή των καταστημάτων τσαγιού, ώστε ο καθένας θα μπορούσε να απολαύσει το τσάι.. Επίσης, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ, το τσάι εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία από τους ιάπωνες ιερείς που σπουδάζανε στην Κίνα. Παρόμοια με την κινεζική υιοθέτηση του τσαγιού, το τσάι ήταν το πρώτο αφέψημα που καταναλώνεται από τους ιερείς και τούς πλούσιους για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το τσάι συχνά συνδέεται με τον Βουδισμό στην Ιαπωνία, γιατί οι ιερείς έπιναν τσάι για να μένουν ξύπνιοι και να διαλογίζονται . Σύντομα, οι Βουδιστές ανέπτυξαν μια ιαπωνική τελετή τσαγιού για την ανταλλαγή του με ένα ιερό, πνευματικό τρόπο. Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας που απολάμβανε το τσάι του πολύ συχνά ,εισήγαγε σπόρους από την Κίνα που φυτεύτηκαν στην Ιαπωνία , έτσι ώστε το τσάι να γίνει προσιτό σε περισσότερους ανθρώπους.
 

Το Τσάι Προέρχεται από το Ίδιο Φυτό:
Το πράσινο, μαύρο λευκό, ουλονγκ και pu erh τσάι προέρχεται από το ίδιο φυτό. Οι διαφορές προκύπτουν από την επεξεργασία που επιδέχονται. Στο μάζεμα του τσαγιού, τα πολύ καλής ποιότήτας τσάγια μαζεύονται με το χέρι. Η πρώτη σοδειά του τσαγιού, τα πρώτα φύλλα και τα μπουμπούκια μας δίνουν το άσπρο τσάι. Το άσπρο τσάι είναι πολύ ελαφρύ στη γεύση και είναι ευρέως γνωστό για την περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει. Μετά από ελαφριά επεξεργασία παίρνουμε το πράσινο τσάι το οποίο μένει περισσότερο χρόνο στο δέντρο και μαζεύεται αργότερα όταν είναι έτοιμο να μας προσφέρει την πλούσια γεύση του, κάτι που το κάνει το πιο δημοφιλές τσάι στον κόσμο. Μετά από ακόμα περισσότερη επεξεργασία παίρνουμε το Oolong τσάι, κάτι μεταξύ πράσινου και μαύρου τσαγιού. Το μαύρο τσάι τέλος είναι πολύ πιο δυνατό με πολύ πλούσια γεύση και αφήνεται να ωριμάσει πολύ περισσότερο καιρό από τα υπόλοιπα. Για να ωριμάσει στεγνώνετε μέχρι και 300 φορές σε μπαμπού καλάθια όπου παίρνει και το σκούρο χρώμα του.


Πράσινο Τσάι:
Το πράσινο τσάι είναι ένα τσάι που έχει υποστεί πολύ λίγη οξείδωση στη διαδικασία παραγωγής του.
Το πράσινο τσάι ενδύκνειται για την καλή λειτουργία του οργανισμoύ καθώς αποτελεί θεραπεία για πνευματικές και σωματικές διαταραχές. Σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση και κουλτούρα το πράσινο τσαί βοηθά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κούρασης και του πονοκεφάλου καθώς και στην αυτοσυγκέντρωση. Το πράσινο τσάι περιέχει το 1/3 της καφείνης που περιέχετε στο μαύρο και πίνετε ευχάριστα καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Oolong ή Wulong (Ουλονγκ):
Το Oolong είναι ένα παραδοσιακό Κινέζικο τσάι κάπου μεταξύ πράσινου και μαύρου σε διαδικασία οξείδωσης από 10% έως 70%. Τα φύλλα τσαγιού Oolong διακρίνονται, όταν είναι ξηρά, από τη μαύρη νηματοειδή εμφάνισή τους. Η λέξη "oolong" σημαίνει "μαύρος δράκος" ή "μαύρο φίδι" στα κινέζικα. Διάφοροι μύθοι περιγράφουν την προέλευση αυτού του περίεργου ονόματος. Σε έναν μύθο, ο ιδιοκτήτης μιας φυτείας τσαγιού φοβήθηκε και απομακρύνθηκε από τα ξηραμένα φύλλα τσαγιού του με την εμφάνιση ενός μαύρου φιδιού. Όταν επέστρεψε προσεκτικά αρκετές ημέρες αργότερα, τα φύλλα ήταν οξειδωμένα από τον ήλιο και έδωσαν έναν ευχάριστο προϊόν.


Μαύρο Τσάι:
Το μαύρο τσάι είναι το γνωστότερο τσάι σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την καταγωγή του και την ποιότητα του. Το βρίσκουμε σαν χρυσό αρωματικό Darjeeling aλλά και σαν σκούρο και βαρύ Assam. To μαύρο προέρχεται από το ίδιο φυτό με το πράσινο αλλά διαφέρει στον τρόπο παραγωγής του. Το μαύρο τσάι κατέχει τη δική του θέση στην Ευρωπαϊκή αγορά, λόγω της ποιότητας του και της επιβλητικής του γεύσης.


Pu erh (Κόκκινο Τσάι):
Το Pu-erh είναι ένα πολύ γνωστό τσάι από το γεγονός ότι τα φύλλα του είναι πεπιεσμένα και από το ότι ωριμάζει τέλεια για να δώσει ένα εξαίσιο αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης το τσάι αποκτά σκούρο χρώμα και γλυκύτερη γεύση. Συχνά τα πεπιεσμένα φύλλα του pu-erh συσκευάζονται σε μορφή τούβλων για να αποφεύγεται η υγρασία. To pu-erh πωλείται ως τσάι αδυνατίσματος ή χρησιμοποιείται ως κύριο συστατικό σε έτοιμα μείγματα του εμπορίου γιατί βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού. Πίνοντας pu-erh στοχεύουμε στην μείωση της χοληστερίνης του αίματος και στην μείωση του επιπέδου των λιπιδίων.


Λευκό Τσάι:
Το άσπρο τσάι παράγεται σε μικρή κλίμακα στην Κίνα και στην Ινδία. Είναι το λιγότερο επεξεργασμένο από όλα τα είδη τσαγιού. Τα μπουμπούκια κόβονται πριν ανοίξουν και απλά αφήνονται να αποξηρανθούν. Τα μπουμπούκια έχουν σχεδόν ασημί χρώμα και προσφέρουν ελαφρύ και απαλό άρωμα στο τσάι.


Αρωματισμένα Τσάγια:
Τα αρωματισμένα τσάγια δημιουργούνται όταν αναμιγνύουμε τις γεύσεις και τα αρώματα στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας τους, πριν το τσάι να συσκευαστεί. Στα αρωματισμένα με γιασεμί τσάγια προσθέτουμε ολόκληρα μπουμπούκια γιασεμιού στο πράσινο ή στο Oolong τσάι. Στα μαύρα τσάγια από την Κίνα ή την Σρί Λάνκα που είναι εμπλουτισμένα με γεύσεις φρούτων, προσθέτουμε αιθέρια έλαια φρούτων.

Το κάθε είδος τσαγιού έχει τη δική του ιστορία και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες ευεργετικές ιδιότητες: Μαύρο Τσάι: ➢ περιέχει μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οστών και των χόνδρων. Έτσι συμβάλλει στην πρόληψη και στον έλεγχο της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας. ➢ Τονώνει το ανοσοποιητικό ή προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα: Το μαύρο τσάι έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ουσίες (θειορουβικίνη και θειοφλαβίνες) με αντιμικροβιακή δράση. ➢ Προστατεύει την καρδιά: Τα αντιοξειδωτικά του μαύρου τσαγιού (φλαβονοειδή) μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL), με αποτέλεσμα να ασκούν ευεργετική επίδραση στα αγγεία της καρδιάς. ➢ Χαρίζει λαμπερό χαμόγελο: Το Φθόριο, το γνωστότερο συστατικό της οδοντόκρεμας που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά για την φροντίδα των δοντιών και των ούλων μας, είναι φυσικό συστατικό του τσαγιού και χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία στη στοματική κοιλότητα. Πράσινο τσάι: Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί για την ιδιότητα του πράσινου τσαγιού να αναστέλλει διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ.στομάχου, παγκρέατος, εντέρου, μαστού, οισοφάγου). Συγκεκριμένα, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού συμβάλλουν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, χωρίς όμως να επηρεάζουν τους υγιείς ιστούς. Επιπλέον, εμποδίζουν την εξέλιξη του όγκου αναστέλλοντας είτε κάποια ένζυμα ”κλειδιά’, είτε παγιδεύουν ενεργοποιημένους μεταβολίτες καρκινογόνων ουσιών, είτε αποτρέπουν τον σχηματισμό καρκινικών όγκων μέσω καταστολής εξωτερικών καρκινικών σημάτων. Πράσινο τσάι & πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων: Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών (κατεχίνες) που περιέχει το πράσινο τσάι ενισχύουν θετικά τη λειτουργία του ενδοθηλίου. Επιπρόσθετα, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχει φανεί ότι μειώνουν την LDL – κακή χοληστερόλη και την πιθανότητα δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και προλαμβάνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Πράσινο τσάι & σακχαρώδης διαβήτης: Παραδοσιακά, το πράσινο τσάι χρησιμοποιόταν στη ρύθμιση ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν πως το πράσινο τσάι δύναται να προλαμβάνει την εμφάνιση διαβήτη τύπου Ι ή και να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε επιγαλλοκατεχίνη (EGC), που αποτελεί ενεργή μορφή των κατεχινών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πράσινο τσάι & αδυνάτισμα: Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καθημερινές καύσεις του οργανισμού (θερμογονική δράση). Μελέτες που περιελάμβαναν χορήγηση αφεψήματος πράσινου τσαγιού έδειξαν πως θα μπορούσε να αυξήσει κατά 3-4% την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά, δηλαδή καθιστά τον ανθρώπινο μεταβολισμό ικανό να ‘καίει’ περίπου 67 θερμίδες επιπλέον κατά τη διάρκεια της μέρας. Επιπρόσθετα, η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-3 φλιτζάνια καθημερινά) συνδέεται όχι μόνο με τη μείωση του σωματικού βάρους αλλά και, ιδιαίτερα, με την μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους, παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώθηκε και από την έρευνα που διεξήχθει από τους Tomonori et al, καθώς οι άνδρες που έπιναν περίπου 6 φλιτζάνια πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες είχαν 2,5% απώλεια σωματικού βάρους, ενώ οι γυναίκες έχασαν 3 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης, χωρίς αλλαγή των άλλων συνηθειών τους. Η ωφέλιμη δράση του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα συνοψίζεται ως εξής: 1. Συμμετέχει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου 2. Αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες 3. «Καίει» τα αποθηκευμένα λίπη ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους (οξείδωση των λιπών) 4. Μεταβάλλει την κατανομή του λίπους (κατανομή/ σύσταση στο σώμα) 5. Μειώνει το λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς. Λευκό τσάι: Το λευκό τσάι αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο είδος τσαγιού, με τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης. Χαρακτηρίζεται από την αυξημένη περιεκτικότητα φλαβονοειδών, τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, εφόσον μειώνουν την LDL- κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την HDL- κακή χοληστερόλη. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση λευκού τσαγιού συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της αραίωσης που προκαλεί στο αίμα. Τέλος, το αυξημένο περιεχόμενο του λευκού τσαγιού βελτιώνει τη διάθεση μιας και περιέχει το αμινοξύ τη L-τεανίνη (L-theanine), η οποία όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο φαίνεται να προκαλεί μείωση του πνευματικού και φυσιολογικού στρες. Κόκκινο τσάι: Το κόκκινο τσάι γίνεται από μια ειδική ποικιλία τσαγιού που παράγεται στην Κίνα στην περιοχή της Μονής του kombucha, σε μια μικρή περιοχή των βουνών Caderberg, κάπου 300χιλ βόρεια του Cape Town. Το κόκκινο τσάι προέρχεται από το φυτό Rooibos, του οποίου το όνομα σημαίνει κόκκινος θάμνος στα αφρικάνικα. Είναι επίσης γνωστό ως PU-erh τσάι και εκτιμήθηκε πολύ λόγω των ιατρικών του δυνατοτήτων από τη Δυναστεία των Tang, ενώ Οι Ιάπωνες το αποκαλούν “βότανο της μεγάλης ζωής”. Τα πιο συνηθισμένα τμήματά του που χρησιμοποιούνται είναι τα φύλλα και οι βλαστοί και δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες σε οποιαδήποτε υπερβολή δοσολογίας. Το κόκκινο τσάι δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη, έχει χαμηλή συγκέντρωση σε ταννίνες, τονώνει χωρίς να διεγείρει το νευρικό σύστημα, για αυτό και χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική. Η χαμηλή περιεκτικότητα του κόκκινου τσαγιού σε καφεΐνη το κάνει κατάλληλο για όλες τις ώρες τις ημέρας καθώς και για όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα, σε πολλές χώρες το δίνουν στα βρέφη για να καταπολεμήσουν τις κοιλιακές αναταραχές, τους κολικούς και τις αϋπνίες. Τρόπος δράσης: Αυξάνει τις εκκρίσεις στον πεπτικό αδένα, μειώνει το επίπεδο των λιπών, συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους και ευνοεί την διαδικασία της πέψης. Επιταχύνοντας τον ηπατικό μεταβολισμό, μειώνει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων και του ουρικού οξέος, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, το κόκκινο τσάι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιαλλεργικές, αντιβακτηριδιακές, αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συνεπώς, με το κόκκινο τσάι επιτυγχάνεται: • Μείωση των πόντων στη μέση, στην περιφέρεια και στους γοφούς. • Αποτοξίνωση του οργανισμού. • Διευκόλυνση της λειτουργίας της πέψης. • Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μέσω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. • Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του οργανισμού (μείωση χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης)

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2013/02/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%85%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba/
Το τσάι είναι γνωστό εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία του ξεκινά από την Κίνα, όπου λέγεται πως το ανακάλυψε τυχαία ο αυτοκράτορας Shen Nung, ενώ το 1871 ιδρύεται το πρώτο τεϊοποτείο.

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2013/02/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%85%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba/
Το τσάι είναι γνωστό εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία του ξεκινά από την Κίνα, όπου λέγεται πως το ανακάλυψε τυχαία ο αυτοκράτορας Shen Nung, ενώ το 1871 ιδρύεται το πρώτο τεϊοποτε

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2013/02/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%85%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba/
Το τσάι είναι γνωστό εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία του ξεκινά από την Κίνα, όπου λέγεται πως το ανακάλυψε τυχαία ο αυτοκράτορας Shen Nung, ενώ το 1871 ιδρύεται το πρώτο τεϊοποτε

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2013/02/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%85%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου