Did you miss something? Keep Reading

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΠΕΙΡΑΜΑ : Σχέδια Lichtenberg

Γειά σας φίλοι και φίλες, ένας Κυριακουπολίτης, ο Γιώργος Αμπόνης μοιράζεται μαζί μας ένα απο τα πειράματά του προκειμένου να δούμε αλλά και να μάθουμε σχετικά με το φαινόμενο του φυσικού Lichtenberg. Είναι βέβαιο πως θα σας εντυπωσιάσει!

Προσοχή: Μην επαναλάβετε το πείραμα στο σπίτι σας εαν δεν διαθέτεται τις κατάλληλες γνώσεις
Ευχαριστούμε
Η ομάδα μας,
|[Κ]|





Πειραμα  Lichtenberg

Εργασία και φωτογραφικό υλικό: Γιώργος Αμπόνης - φοιτητής τμήματος Ηλεκτρολόγων μηχανικών




Το φαινόμενο που θα αναπαραγάγουμε ονομάζεται “σχέδια Lichtenberg”. Πρόκειται για σχέδια που δημιουργούνται από ρεύμα πολύ μεγάλης τάσης που διαπερνά ένα κομμάτι μη αγώγιμου υλικού (π.χ. ξύλο). Πώς γίνεται όμως μη αγώγιμο υλικό να διαρρέεται από ρεύμα;

->   Χρησιμοποιούμε μια μικρή ποσότητα διαλύματος νερού και μαγειρικής σόδας για να κάνουμε την επιφάνεια του ελάχιστα αγώγιμη.

προσοχή!
Το πείραμα παρακάτω είναι επικίνδυνο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το δοκιμάσει κανείς χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις, επίβλεψη και εξοπλισμό ασφαλείας. Αν δεν γνωρίζετε ή δεν καταλαβαίνετε κάτι ΜΗΝ προχωρήσετε. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας.
Φοράμε ηλεκτρολογικά γάντια και μακρυά μπλούζα.

Ακολουθούν οι οδηγίες.
Σε ένα μπωλ νερό βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι το διάλυμα να γίνει ομοιογενές και “συννεφιασμένο”.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη.

Για να προετοιμάσουμε το ξύλο, παίρνουμε το διάλυμα και με ένα πινέλο βρέχουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια της σανίδας.

Το αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό και παράλληλα ετοιμάζουμε το ηλεκτρικό μέρος του πειράματος.

Σε αυτό το σημείο θα χρειαστούμε έναν μετασχηματιστή φούρνου μικροκυμάτων. Αν δεν γνωρίζετε τι είναι ή τι κάνει, μην προχωρήσετε καθώς μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Σε ένα πολύπριζο ασφαλείας με διακόπτη συνδέουμε το πρωτεύον μέρος του μετασχηματιστή σε κάποια υποδοχή (ενώ φυσικά ο διακόπτης διακόπτει το κύκλωμα και το πολύπριζο αποσυνδεδεμένο).

Βιδώνουμε 2 βίδες στα άκρα της σανίδας όχι σε υπερβολική απόσταση. 20 cm αρκούνε για αρχή. Με κροκοδειλάκια συνδέουμε της εξόδους από το δευτερεύον του μετασχηματιστή με τις 2 βίδες.
Συνδέουμε με κλειστό ακόμη διακόπτη το πολύπριζο στην πρίζα. Απομακρυνόμαστε λίγο και χωρίς να ακουμπάμε κανένα σημείο του μετασχηματιστή κλείνουμε το κύκλωμα.

Αυτό που θα παρατηρήσουμε είναι ότι η υψηλή τάση των 2,6 kV κάνει το ρεύμα να “σκάβει” ένα μονοπάτι μέσα στο ξύλο! Μόλις οι 2 δρόμοι που ακολουθεί το ρεύμα πάνε να συναντηθούν διακόπτουμε το κύκλωμα από το πολύπριζο με τον διακόπτη. Τότε μόνο είναι ασφαλές να αγγίξουμε κάποιο σημείο και εφόσον έχουμε βγάλει το πολύπριζο από την πρίζα του σπιτιού. Μπορούμε να αποσυνδέσουμε τα καλώδια με ασφάλεια τώρα.

Τα σχέδια είναι ουσιαστικά μικροί κεραυνοί που έχουν παγιδευτεί μέσα στο ξύλο καθώς το ρεύμα έψαχνε διέξοδο μέσα του και σκάλισαν το εσωτερικό του. Μπορείτε τώρα να κρεμάσετε το ξύλο στον τοίχο ως διακοσμητικό :)








4 σχόλια:

  1. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΩ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕΝΩ ΑΝΑΥΔΟΣ...ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΝΘΑΡΥΝΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΑΤΟΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! ΜΠΡΑΒΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ρωτήσω ήθελα αν αντί μετασχηματιστη φούρνου μικροκυματων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτροκόληση.
    θα εκτιμούσα την απάντησή σας. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας. Θα έρθουμε σε επικοινωνία με τον νεαρό επιστήμονα που δημιούργησε το πείραμα και θα σας απαντήσουμε σύντομα. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

      Διαγραφή
    2. O Γιώργος Αμπόνης, δημιουργός του πειράματος, γράφει, "Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ηλεκτροκόλληση διοτι η ταση που δίνει ειναι 2 τάξεις μεγέθους μικρότερη αυτης που δίνει ο μετασχηματιστής του φουρνου μικροκυμμάτων. Στο πείραμα αυτο μας ενδιαφέρει η υψηλή τάση και οχι το υψηλό ρεύμα".

      Διαγραφή