Did you miss something? Keep Reading

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Διήγημα: Εντός εκτός και επί τα αυτά


εντός εκτός και επί τα αυτά

<<Κυριακή των Βαΐων σήμερα,>> ψιθύρισε στην δράκαινα του, <<μεγαλώνεις και εσύ… έτσι να σε καμαρώνω, πιες νεράκι πιες, όσο θέλεις.>> και ευθύς άρπαξε με ταχύτητα και σπιρτάδα αλλά ταυτόχρονα τόσο απαλά σαν χάδι ,το γιουκαλίλι που κρεμόταν πάνω από το πιάνο, και χαμογέλασε στο κενό με βλέμμα απλανές. Γρατσουνίσματα και γλυκές κραυγές σε σχήμα <<Α>> ξεχύνονταν από το διαμέρισμα του.
<<Μπάμπη έλα να φάμε! Μεσημέριασε παιδί μου. Τι κάνεις όλη μέρα κλεισμένος στο δωμάτιο;>> η διαπεραστική αλλά στοργικότατη ηχώ μιας μεσοαστής γυναίκας έφθασε ως τον τρίτο της πολυκατοικίας τουλάχιστον, κάνοντας την Γεωργία και την Ελένη να ζηλέψουν λιγουλάκι το « σπιτικό φαγητό της μαμάς», μιας και εκείνες ούσες φοιτήτριες δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στο πατρικό τους στο Αγρίνιο και να τώρα που νοσταλγούν την οικογένεια….
<<Αμαν βρε μάνα με τρέλανες με τις φωνές σου!>> φώναξε και εκείνος φανερά ενοχλημένος. <<και είπαμε για πολλοστή φορά Χάρης! Χάρης στο καλό όχι Μπάμπηηηης!>>
συνέχισε να οδύρεται πίσω από την κλειστή πόρτα δίχως να σαλέψει, και με το μικρό κιθαρόνι πάντα στο χέρι.
Ο Χάρης είχε κουραστεί 4 εβδομάδες και αυτό γίνονταν κυρίως αντιληπτό από τα φυτά στο σχεδιαστήριο του και από το πιστό του γιουκαλίλι. Όχι δεν τον ενοχλούσε τόσο ο «εγκλεισμός» όπως χαρακτήριζαν την συνθήκη οι υπόλοιποι, όσο όλη αυτή η μανιώδης αντίληψη των συνανθρώπων του προς μια διαρκής κίνηση, ένα αέναο κυνηγητό. <<Στιγμή δεν καθίσαμε ακίνητοι από τότε που έκλεισαν όλα!>> συλλογίζονταν,  <<το ιδανικό θα ήταν να καθίσουμε όλοι ήρεμοι στα σπίτια μας και να απολαύσουμε την νεα πραγματικότητα που μας δίδεται ασχολούμενοι με το πνεύμα μας, με την ψυχή μας, να κοιτάξουμε μέσα μας… βέβαια θα είναι προσωρινή, αλλα γιατί να μην την απολαύσουμε; Δεν έχουμε κάθε μέρα τέτοιες ευκαιρίες! Γιατί συνέχεια θέλουμε πάντα «κατι» σπουδαίο να κάνουμε; Για το χρήμα; Τηλεδιασκέψεις τώρα μικροί και μεγάλοι… νέα μόδα… ευκαιρία να προσκυνήσουμε το μεγαλείο της τεχνολογίας. Μην τυχόν και χάσουμε κανένα δευτερόλεπτο εργασίας!>> Αγανακτισμένος απευθύνονταν τώρα προς το τριαντάφυλλο που είχε αποξηράνει πριν 6 μήνες και το είχε τοποθετήσει ευλαβικά σε μια κορνιζούλα. Ξεθύμανε με την γνωστή αγαπημένη του συγχορδία «Μι ματζόρε»  όχι τόσο μελαγχολική όσο «ερωτηματική» θα έλεγε κανείς, μα συνάμα ευδιάθετη και «δροσιστική» όπως έλεγε ο ίδιος.
<<Χάρη βοήθησε με λίγο!!!>> η Μαρίνα διέκοψε την σκέψη του χτυπώντας με την λεπτή της γροθιά την πόρτα του αδελφού της. Ασάλευτος ο Χάρης έστρεψε αργά το πρόσωπό του προς την πόρτα, στις κινήσεις του πάντα ήταν μετρημένος αλλά σίγουρα όλη αυτή η κατάσταση ενέτειναν της συνήθειες κάθε ιδιοσυγκρασίας.
<<Τι συμβαίνει Μαρίνα;>> ρώτησε κάπως απότομα αλλά με την γνωστή απαλή φωνή του εκπέμποντας την ακόμα πιο συνηθισμένη του «σκεπτόμενη» διάθεση. Το κορίτσι πέρασε στο δωμάτιο του αδελφού της με τεντωμένο τον αριστερό καρπό της από τον οποιο κρέμονταν ένα ασημένιο βραχιολάκι με μια ακόμα πιο κομψή καρδούλα. <<Μπορείς να μου το κουμπώσεις λίγο στο χέρι μου γιατι δυσκολεύομαι μόνη μου; Γλιστράει συνέχεια!>> Γκρίνιαξε η έφηβη κοπέλα και ο νεαρός φοιτητής της σχολής Καλών τεχνών έσπευσε να βοηθήσει την αδελφή του.
<< Για πού το βάλαμε για πού το βάλαμε; Δεν θα μείνουμε σήμερα σπίτι δεσποινίς μου; >> την ρώτησε πειράζοντας την καθώς πάλευε να ψηλαφίσει το μικρό κούμπωμα του βραχιολιού. << Ορίστε! Έτοιμη !>> , <<Σε ευχαριστώ πολύ αδελφούλη μου! Και όχι δεν θα βγω έξω… έχω ομαδική εργασία από το skype! Στην ομάδα είναι και ο Πέτρος… >> απάντησε η ερωτοχτυπημένη Μαρίνα και άφησε από τα χείλη της να ξεφύγει ένα «ΑΧ» τόσο μελοδραματικό όσο και αστείο, κάνοντας τον αδελφό της να ξεσπάσει σε γέλια.
<< Εσύ με τι ασχολείσαι σήμερα;>> τον ρώτησε κοιτάζοντας όλον αυτόν το χαμό στο σχεδιαστήριο του, ένας χαμός τεσσάρων εβδομάδων που ίσως συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη.  Ένα παλίμψηστο πλέον πάνω στο έπιπλο από μυριάδες σκίτσα, κατασκευές, πηλό, λουλούδια και φύλλα δέντρων κομμένα από την αυλή τους, και φυσικά το γιουκαλίλι, πάνω σε μια στοίβα βιβλίων.  << Εγώ… να εδώ..βασικά..με τίποτα! Δεν ασχολούμαι με τίποτα!>> Της απάντησε βίαια και ίσως  με προσποιητή σιγουριά σαν να απαντούσε όμως στην φωνή που τον ενοχλούσε εβδομάδες τώρα μέσα του. <<Χαχα.. αποκλείεται! Αποκλείεται ο Χάρης που ξέρω να μην ασχολείται με τίποτα!! Αδύνατον! >>  Φώναξε το κορίτσι με εμφανή ευδιαθεσία, που προφανώς προέρχονταν από την ενδεχόμενη διαδικτυακή συνάντηση που είχε προγραμματιστεί  με τους συνομήλικους της.
Για τα επόμενα πέντε λεπτά ο Χάρης ήταν πάλι μόνος στο δωμάτιο του, τι μόνος δηλαδή, με τέτοια παρέα πως μπορεί να είναι ποτέ κανείς μόνος! Ένιωσε την θέρμη του ήλιου να ζεσταίνει το πρόσωπο του και άνοιξε ακόμα περισσότερο την κουρτίνα του παραθύρου του. << Άντε ωραία, βγήκε και ο ήλιος.>> Από το ράδιο ακούγονταν ψαλμωδίες από τον σταθμό της μοναχικής διακονίας που ευχαριστιόνταν να ακούει και τώρα είχε ξαπλώσει κάτω στο πάτωμα και με κλειστά μάτια φαντάζονταν έναν γαλάζιο καθαρό ουρανό.
<< Μπάμπη για άκου αυτό! Ρε παίξε το στο κιθαρόνι σου. Για δες… μπορείς να βγάλεις τις συγχορδίες;>>  ακούστηκε η γαργαλιστική μπάσα φωνη του κυρίου Νικόδημου όπως ώθησε απότομα την πόρτα και κατευθύνθηκε δίπλα στον γιό του τοποθετώντας το κινητό τηλέφωνο δίπλα από το αυτί του αγοριού. << Έλα βρε μπαμπά…σε λίγο αν είναι θα κοιτάξω να δω αν μπορώ να βγάλω τις συγχορδίες και θα στο τραγουδήσω… >> απάντησε ξαφνιασμένος από το απότομα χτύπημα της πόρτας, και κάπως νευριασμένος για την όλη ψυχική αναστάτωση που ένιωθε μέσα του μιας και σήμερα φαίνονταν πως όλοι είχαν βαλθεί να του καταστρέψουν την  τόσο πολύτιμη για εκείνον «ηρεμία του». Ο Χάρης με κλειστά ακόμα τα μάτια και με την εικόνα του ουρανού άκουγε από το ένα αυτί μια γυναίκα που του διέφευγε εκείνη την στιγμή το όνομα της, να τραγουδάει με στόμφο «το τρένο φεύγει στις οχτώ» ενώ στο βάθος ένα γεροντάκι έψελνε σε ήχο τρίτο.
<<Έλατε όλοι τώρα στο τραπέζι! Θα κρυώσει το φαγητό! Άντε!»
<<Τώρα μάλιστα..συμπληρώθηκε η μελωδική τριάδα>> σκέφτηκε ο Χάρης και σχηματίστηκε ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του. Με ένα γρήγορο αεικίνητο σάλτο στάθηκε όρθιος έπιασε το λευκό μπαστούνι που είχε στη γωνία και μέτρησε 20 βήματα μέχρι την τραπεζαρία.
<<Σειρά του Μπάμπη να πει την προσευχή σήμερα>>
<<Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοις…>>

συγγραφέας Κυριακή Γαϊτανίδου
|[Κ]|
12/4/2020


Copyright © 2020 Κυριακούπολη. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. 

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Συνταγή : Pasta alla Haxonicana Κρεμυδομακαρονάδα

Ένας  κυριακουπολίτης, ο φίλος μας ο Χαράλαμπος Λιακόπουλος μας έστειλε την πετυχημένη του συνταγή για κρεμυδομακαρονάδα.....εμείς την δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ!!! Σειρά σας τώρα!!!

     Αποτέλεσμα εικόνας για Pasta alla Haxonicana

Υλικά :
1)      Κόκκινο κρεμμύδι ( περίπου ένα ανά άτομο, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε κρεμμυδιού)
2)     Κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση γλυκό κι αρωματικό αλλά γενικά καλό ποιοτικά)
3)     Ζυμαρικά, κατά προτίμηση κοντό και με οπές σχήμα πχ σκιουφιχτά, καζερέτσε, βίδες, κοχυλάκια, κοφτό, σωληνάκια
4)    Πιπέρι
5)     Αλάτι
6)    Ζάχαρη (δεν υποκαθίσταται – δεν αντικαθίσταται)
7)     Μυρωδικά: θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο (καλύτερα σε ξηρά μορφή αλλά τα φρέσκα δίνουν άλλη γεύση κι άρωμα), (όποιο έχετε και επιθυμείτε αλλά ο συνδυασμός αυτών των τριών θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα)
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:
8)    μία σκελίδα σκόρδο
9)    ένα κύβο λαχανικών ή ζωμό λαχανικών
10)  τριμμένη παρμεζάνα (ήπιο σκληρό κίτρινο τυρί)  ή πανγκριτάτα

Θα χρειαστείτε μια κατσαρόλα κι ένα σουρωτήρι. Το βράσιμο των μακαρονιών, η παρασκευή της σάλτσας και η σύνθεση του τελικού πιάτου κρίνεται δυνατό να γίνουν στο ίδιο σκεύος.

Εκτέλεση: Γεμίζουμε μια κατσαρόλα κατά το 1/3 με νερό και το αφήνουμε μέχρι που να κοχλάσει. Μόλις φτάσει σε αυτό το σημείο αλατίζουμε καλά και ρίχνουμε τα ζυμαρικά να βράσουν.  Τα βράζουμε και τα αφαιρούμε 2-3 λεπτά πριν τον αναγραφόμενο χρόνο της συσκευασίας. Πριν τα σουρώσουμε κρατάμε σε ένα μπολ νερό βρασμού το οποίο περιέχει άμυλο (θα βοηθήσει αργότερα στη δημιουργία και το χύλωμα της σάλτσας). Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Δεν τους ρίχνουμε καθόλου (κρύο) νερό καθώς θα απομακρύνει τη γεύση και το άμυλο των μακαρονιών.
Στο ίδιο σκεύος που βράσαμε τα ζυμαρικά ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, (το σκόρδο αφού το έχουμε πρώτα κόψει σε λεπτές φέτες), τα κρεμμύδια αφού τα έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες, 2-3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη για να τα καραμελώσουμε, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά – ένδειξη μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε το κρασί (τόσο ώστε να σκεπάζει τα κρεμύδια), τα μυρωδικά αφού τα έχουμε πρώτα λεπτοκόψει, τον κύβο και λίγο από το νερό βρασμού. Ανακατεύουμε έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ και κατεβεί ελαφρώς η «σάλτσα» (μέχρι να αρχίσει κάπως να δένει). Όταν γίνει κι αυτό προσθέτουμε στη σκεύος τα ζυμαρικά και λίγο νερό βρασμού. Ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό βρασμού μέχρι να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σερβίρουμε βάζοντας λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό ή πανγκριτάτα και ένα τσικ ωμό ελαιόλαδο για το άρωμα και τη γεύση.

Καλή σας όρεξη !!!         

     


Χωροποίηση και Χρονοστίχοι|Κεφ.3|Koυβέντα στον Νότο|


Κουβέντα στον Νότο
«Η ήσυχη κουβέντα και το χαρτί ήταν οι όψεις του καιρού μου» Χ. Μπόρχες
ήταν οι όψεις των καιρών
τρία ξυλαράκια με τις προοπτικές να γίνουν σταυρουδάκι
έξι πέτρες στοιβαγμένες που δεν ισορροπούν
2 κάκτοι χορεύουν με ένα παχύφυτο
μια δράκαινα ζηλεύει ένα αποξηραμένο ρόδι
και πινέλα, πολλά πινέλα ξεπλυμένα στο μπουκάλι της ζωής
«εξόριστε ποιητή στον αιώνα σου λέγε τι βλέπεις;»  Ο.Ελύτης
Ένα αυγουστιάτικο τριαντάφυλλο σε μια κορνίζα
έξι μήνες περίμενε για να ποτίσει με αίμα το σώμα των φύλλων
των ευλαβικών φύλλων από το μοναστήρι
και να γίνουν ένα
το σύμβολο της αγάπης
το σύμβολο του Νότου


|[K]|

Κυριακή Γαϊτανίδου
2020
|[Κ]|

όταΝ μια Εικονα παίΡνει σάρκα απο επίθετα και Οστά απο ουσιαστικά
τοτε Γεύεσαι λίγο απο την ψυχΉ του ποιητή
τοτε Ακούς και αισθάνΕσαι την Ροή της Αφηρημένης Σκέψης




 Copyright © 2020 Κυριακούπολη. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. 

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

[Ένας απρόσμενος βοηθός ] κείμενο του Κοτόπουλου Ανδρέα


Ένας Κυριακουπολίτης, ο Ανδρέας Κoτόπουλος μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του.Ένας απρόσμενος φίλος λοιπόν, έρχεται για να μας πιάσει το χέρι για να μην αισθανθούμε μόνοι...





Ένας απρόσμενος βοηθός


               Τα συναισθήματα είναι αυτά που μας κάνουν ανθρώπους. Δίχως αυτά δεν απολαμβάνουμε την ζωή. Είμαστε άδειοι. Θα ήθελα να ασχοληθώ με ένα από αυτά ή καλύτερα με μια κατηγορία. Γράφω ‘να ασχοληθώ’ μα είναι περισσότερο σκέψεις αραδιασμένες στο χαρτί. Δεν είμαι ειδικός, ούτε διεκδικώ τον τίτλο.
               Ο πόνος έχει πολλά πρόσωπα και πολλές μορφές. Έρχεται σε στιγμές συνήθως απρόσμενες. Έχει πολλά μεγέθη έντασης και μια ποικιλία συναισθημάτων και αντιδράσεων που τον συνοδεύουν. Τον θέλουμε ή όχι; Τον χρειαζόμαστε; Μας βοηθάει;
               Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην ζωή μας έχουμε χαρούμενες στιγμές. Εκεί έρχονται τα συναισθήματα να τις ενισχύσουν, δίνοντας αυτό το ανεξίτηλο χρώμα, αυτή την απίστευτη αίσθηση της μοναδικότητας της στιγμής, και ασφαλώς να τις κάνουν... αξέχαστες (Κρατήστε αυτή την λέξη). Όλοι θα έχουμε ζήσει το «Ο χρόνος σταμάτησε...», ή το «Να μείνουμε για πάντα εδώ...». Δεν μας νοιάζει το ‘που’ γίνεται αυτό , αλλά το ‘πως’ νοιώθουμε εκείνη την στιγμή, και λέμε τέτοιες και παρόμοιες φράσεις. Αλλά υπάρχει ένα ‘πρόβλημα’. Είναι στιγμές. Ποιος δεν θα ήθελε να είναι βίωμα; Κάθε μέρα να είμαστε στην κατάσταση του «Ο χρόνος σταμάτησε». Πόσο ωραία θα ήταν!
               Και θα σας πω εγώ... πόσο ωραία ΕΙΝΑΙ. Υπάρχουν τόσα πολλά που μας θυμίζουν τα όμορφα πράγματα που μας περιτριγυρίζουν, αρκεί να κοιτάμε. Όσο και αν είμαστε προσεκτικοί, όμως, δεν μπορούμε πάντα να δούμε τα πάντα.  Ακόμη περισσότερο δεν ελέγχουμε τις επιδράσεις του περιβάλοντός μας. Μια από αυτές είναι ο πόνος, και οι μορφές που έχει κατά περίπτωση. Ναι καλά διαβάσατε: ο πόνος μας βοηθάει να δούμε την ομορφιά της ζωής. Προτού όμως ανατρέξετε σε κάποιο άλλο άρθρο πιο ελαφρύ και λιγότερο οδυνηρό, γιατί υπάρχουν μπόλικα τέτοια εδώ γύρω, επιτρέψτε μου να εξηγήσω τι εννοώ. Μας βοηθάει να θυμόμαστε τις όμορφες και αξέχαστες (θύμαστε την λέξη που τόνισα πιο πάνω;) αναμνήσεις. Ο πόνος, λοιπόν, παίρνει διάφορες ‘μορφές’ όπως νοσταλγία, λύπη, θυμός κ.α. Αρνητικά συναισθήματα που αποτελούν το μέσο να θυμηθείς τις χαρούμενες καταστάσεις. Είναι εκεί να σε κάνει να χαρείς και να μην χαθείς μέσα στην μαυρίλα. Θα έχετε παρατηρήσει πως προσπαθώντας να παρηγορήσουμε/χαροποιήσουμε τον άλλο θα του πούμε «Όλα θα πάνε καλά!». Προσπαθούμε να δώσουμε στον άλλο αυτή την χαρά, μια ένεση με αντισώματα, που την έχει ανάγκη. Κάτι σαν τεχνητή χαρά, μιας που η πραγματική χαρά πηγάζει από τον εαυτό μας και όχι από τον συνάνθρωπο, ο οποίος δεν παύει να είναι μια ευεργετική παρουσία όταν είναι δίπλα μας στα δύσκολα. Έτσι και ο πόνος έρχεται να μας προσφέρει την δόση χαράς που χρειαζόμαστε. Θα νοσταλγήσουμε εκείνη την στιγμή στην παραλία, θα αναπολήσουμε την όμορφη στιγμή με το αγαπημένο μας πρόσωπο, θα ξαναπάμε εκείνη την βόλτα με τους φίλους μας, θα ταξιδέψουμε σε εκείνες τις όμορφες γραμμές του αγαπημένου μας βιβλίου. Σαν καταφύγιο θα μας υποδεχτούν με ζεστασιά, την στιγμή που το χρειαζόμαστε. Ένα λιμάνι να αφήσουμε το καραβάκι μας να αρμενήσει ανέμελο. Θα διώξουν τον φόβο την στιγμή που θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα(μικρό ή μεγάλο) ή να αντιμετωπίσουμε μια δυσκολία, και θα μας δώσουν την δύναμη και την ελπίδα που, προς στιγμήν, αγνοούμε πως έχουμε. Για να  προχωρήσουμε πολλές φορές θα χρειαστεί να ξοδέψουμε αρκετά πακέτα από χαρτομάντιλα, να κλειστούμε στον εαυτό μας, να αναρωτηθούμε αυτά τα ‘κούφια’ γιατί, ή να ρίξουμε σε άλλους το φταίξιμο και να τους δείξουμε την κακή μας πλευρά. Ο καθένας έχει τον τρόπο του να οδεύει σε αυτά τα μονοπάτια, που πολλές φορές είναι σε ένα σκοτεινό δάσος, που μας πνίγουν τα κλαδιά του. Ίσως όχι αλώβητοι, αλλά θα περάσουμε τα εμπόδια και θα συνεχίσουμε.
               Όμως, ο πόνος είναι και αυτός που θα σου πει πότε να σταματήσεις. Φανταστείτε μια ζυγαριά. Όσο ο πόνος, από την μία πλευρά, έχει να βάλει κάτι όμορφο στην άλλη πλευρά, εσύ θα προχωράς. Όταν θα ξεμείνει, θα σταματήσει, και θα σου χτυπάει το καμπανάκι για να πατήσεις φρένο και να μην ξεφύγεις και πας σε μέρη που δεν θέλεις και που θα θέλεις να ξεχάσεις μετά. Θα σε πιέσει να πεις ‘‘φτάνει!’’, όταν δεν τον αντέχεις άλλο, να είναι μόνο ένα αβάσταχτο βάρος. Όταν θα θέλεις να ηρεμήσεις απ’ αυτόν. (Τι ειρωνεία υπάρχει στην έκφραση «Φύγε, δεν σε αντέχω άλλο» που απευθύνεται σε κάποιον συνάθρωπό μας.) Έτσι θα σταματήσεις. Λίγο απότομα, ή πολύ. Λίγο ξαφνικά, ή πολύ. Λίγο οδυνηρά ,ή πολύ. Θα σταματήσεις την κακιά συνήθεια. Θα σταματήσεις να κάνεις πράγματα που σε οδηγούν σε μια ατελείωτη άβυσσο. Θα σταματήσεις να είσαι ένα φύλλο στον αέρα, που σε πάνε οι άλλοι εδώ και εκεί. Μα δεν θα σταματήσεις να ζεις. Έκανες μια στάση. Σταμάτησες για μια ανάσα και έπειτα συνεχίζεις. Ξεκινάς πάλι έχοντας στο μυαλό σου τα συμπεράσματα, και την αυτοκριτική σου. Δεν ήταν εύκολο. Πόνεσες! Πάλεψες! Πληγώθηκες! Μάτωσες! Μα θα συνεχίσεις, γιατί πήρες δύναμη και μαθήματα. ‘Μα είναι δύσκολο να συνεχίσω’, θα πεις. Και εκείνη την στιγμή ακριβώς καλούνται οι ενισχύσεις. Πολλές φορές δεν τις ‘βλέπουμε’, και ας είναι εκεί κοντά μας νωρίτερα, γιατί πονάμε και παλεύουμε με τους δαίμονες μας, σε μια μάχη που απαιτεί όλη την προσοχή μας. Μα είναι εκεί για να μας δώσουν, τον σταθερό ώμο , το απλωμένο χέρι, τα κατάλληλα λόγια, το φωτεινό παράδειγμα για να συνεχίσουμε να είμαστε ανδρείοι αγωνιστές και νικητές.
               Θα αποκαλούσα τον πόνο, δάσκαλο. Αλλά δεν θέλουμε να μας διδάσκει. Δεν τον θέλουμε γιατί δεν μας αρέσει ο ιδιαίτερος τρόπος του. Μας βοηθάει, όμως, να μάθουμε και να θυμόμαστε τις αξίες της ζωής, όπως την αγάπη, την ειλικρίνεια, το σεβασμό, την υπομονή, την ηρεμία, τη σύνεση και τόσες άλλες. Βλέπουμε τον πόνο του άλλου και προσπαθούμε να τον μετριάσουμε. Τον συμπονούμε. Αγκαλιάζουμε ο ένας τον πόνο του άλλου. Πονάμε και ψάχνουμε να βρούμε όμορφα μέρη να διαβούμε, να κάτσουμε, να ξεχαστούμε στην αγνή ομορφιά τους, αναζητώντας κάτι να μπαλώσουμε την τρύπα που ανοίξαμε στην εύθραυστη ψυχή μας και πονέσαμε. Σε κάθε αξέχαστη ανάμνησή μας, υπάρχει κάτι που έμεινε μέσα μας , που πήραμε μαζί μας. Κάτι που μας καθορίζει στο μέλλον ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Κάποιες αξίες ήρθαν εύκολα και ανόδυνα, όμως για άλλες πονέσαμε και κοπιάσαμε να τις αποκτήσουμε. Αν δεν υπήρχε ο πόνος δεν θα μαθαίναμε ποτέ, δεν θα καταλαβαίναμε που κάναμε λάθος, δεν θα νοιαζόμασταν να βρούμε τι έφταιξε. Παρατηρήστε τι γίνεται όταν ο εγωισμός μας είναι στα ύψη. Γινόμαστε αναίσθητοι και δεν ακούμε τίποτα και κανέναν. Φανταστείτε αν είμασταν συνέχεια έτσι, θα είχαμε μια κοινωνία από μονάδες. Ο καθένας για τον εαυτό του, και κλεισμένος στον εαυτό του, ανίκανοι να ξεπεράσουμε εμπόδια. Δύσκολες καταστάσεις αυτές.
               Παρ’ όλα αυτά ,δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως ο πόνος αποτελεί ένα όπλο. Πολλές φορές θανατηφόρο. Ο Θεός έκανε τα πάντα για καλό, υπάρχει και κάποιος ο οποίος θέλει να τα στραβώνει. Θεωρώ πως κάτι που μας αφήνει μια πικρή γεύση και αντί να μας βοηθάει μας ρίχνει βαθύτερα στο βούρκο, θα πρέπει να το διώχνουμε. Καταλαβαίνουμε αργά, κάποιες φορές, τα αποτελέσματα κακόβουλων ενεργειών αλλά ποτέ δεν είναι αργα να τα απομακρύνουμε. Ας περιβάλλουμε τον εαυτό μας από ‘ομάδες έκτακτης ανάγκης’, γνωστούς και ως φίλους, που θα είναι εκεί να μας στηρίξουν. Να πιστεύουμε και να κοιτάμε Εκείνον που είναι το φως και διώχνει κάθε σκότος και δεν το αφήνει να μας αγγίζει. Εκείνον που πόνεσε για όλους μας επάνω στον σταυρό και βγήκε νικητής.  
               Κλείνοντας, ας μην ξεχνάμε πως μόνοι μας είναι ευκολότερο να απομονωθούμε και να παρασυρθούμε σε δίνες και σκέψεις ανώφελες. Ο πόνος, ως κάτι το εξαιρετικά δυνατό, μπορεί να μας κάνει να φερθούμε χωρίς σύνεση και παρορμητικά πολλές φορές. Σε αυτές τις στιγμές ας έχουμε κάποιον να ακουμπήσουμε. Και το σημαντικότερο! Ας μην απελπιζόμαστε γιατί πάντα υπάρχει η δύναμη να συνεχίσουμε, και ας μην φαίνεται την στιγμή του χαμού, όπου επικρατεί χάος.
Η αγάπη είναι καλή, η υπερβολική λατρεία όχι. Η λύπη είναι καλή , η απελπισία όχι. Η θλίψη είναι καλή, ο μαρασμός όχι. Ο πόνος είναι καλός, η αυτομαστίγωση όχι.
‘‘Οι προκλήσεις της ζωής δεν είναι για να σε παραλύσουν, αλλά για να σε βοηθήσουν ν’ ανακαλύψεις ποιός είσαι’’
-Bernice Johnson Reagon, Συνθέτης

Μιας που είπαμε για αξίες, δύο που πάνε μαζί, σχεδόν πάντα, είναι ο πόνος και η υπομονή:
‘‘Να πονάς, αλλά να μην καταβάλεσαι
Να πονάς, αλλά να μην μεμψιμοιρείς
Να πονάς, αλλά να μην παραφέρεσαι
Να πονάς, αλλά να μην γίνεσαι αντικοινωνικός
Να πονάς, αλλά να μην γίνεσαι πρόβλημα στο περιβάλλον σου
Να πονάς, αλλά να μην γκρινιάζεις
Να πονάς, αλλά να μένεις ολόρθος
Να πονάς, αλλά να χαμογελάς
Να πονάς, αλλά να δοξολογείς
Να πονάς, αλλά να εργάζεσαι
Να πονάς, αλλά να προσφέρεις
Να πονάς, αλλά να προσεύχεσαι
Αυτό θα πει υπομονή’’

Κοτόπουλος Ανδρέας

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Χωροποίηση και Χρονοστίχοι|Κεφ.2|Η κόκκινη άργιλος και το Γιούσουρι|



|Η κόκκινη άργιλος και το Γιούσουρι|

Φύτεψα στην καρδιά σου
Φύτεψα στα όνειρά σου
τον σπόρο της προσμονής

Κι έφυγα σ'άλλα μέρη
όπου το χώμα δεν έχει γευτεί νερό

Περιπλανιέμαι με το γιούσουρι στο χέρι
το φιλώ και κάνω τον Σταυρό
θέλω να φτάσω στην κόκκινη άργιλο
για να προσευχηθώ.

Αύξουσα αμφίκυρτος
η φάση του μυαλού
πονάω όταν κοιτάω τις σελίδες μιας φωνής

Κύκλος ατέρμονος 
μην κουράζεσαι να αναπολείς
την άργυλο αν καταφέρεις να βρείς
θα καθαρίσεις κάθε αγκάθι της ψυχής

περιπλανιέμαι με το γιούσουρι στο λαιμό
δεν φοβάμαι άλλο το μυαλό
τα βρήκαμε, Σ'ευχαριστώ.

|[Κ]|
Κυριακή Γαϊτανίδου
2020
|[Κ]|

όταΝ μια Εικονα παίΡνει σάρκα απο επίθετα και Οστά απο ουσιαστικά
τοτε Γεύεσαι λίγο απο την ψυχΉ του ποιητή


 Copyright © 2020 Κυριακούπολη. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.