Did you miss something? Keep Reading

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Συνταγή : Pasta alla Haxonicana Κρεμυδομακαρονάδα

Ένας  κυριακουπολίτης, ο φίλος μας ο Χαράλαμπος Λιακόπουλος μας έστειλε την πετυχημένη του συνταγή για κρεμυδομακαρονάδα.....εμείς την δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ!!! Σειρά σας τώρα!!!

     Αποτέλεσμα εικόνας για Pasta alla Haxonicana

Υλικά :
1)      Κόκκινο κρεμμύδι ( περίπου ένα ανά άτομο, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε κρεμμυδιού)
2)     Κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση γλυκό κι αρωματικό αλλά γενικά καλό ποιοτικά)
3)     Ζυμαρικά, κατά προτίμηση κοντό και με οπές σχήμα πχ σκιουφιχτά, καζερέτσε, βίδες, κοχυλάκια, κοφτό, σωληνάκια
4)    Πιπέρι
5)     Αλάτι
6)    Ζάχαρη (δεν υποκαθίσταται – δεν αντικαθίσταται)
7)     Μυρωδικά: θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο (καλύτερα σε ξηρά μορφή αλλά τα φρέσκα δίνουν άλλη γεύση κι άρωμα), (όποιο έχετε και επιθυμείτε αλλά ο συνδυασμός αυτών των τριών θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα)
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:
8)    μία σκελίδα σκόρδο
9)    ένα κύβο λαχανικών ή ζωμό λαχανικών
10)  τριμμένη παρμεζάνα (ήπιο σκληρό κίτρινο τυρί)  ή πανγκριτάτα

Θα χρειαστείτε μια κατσαρόλα κι ένα σουρωτήρι. Το βράσιμο των μακαρονιών, η παρασκευή της σάλτσας και η σύνθεση του τελικού πιάτου κρίνεται δυνατό να γίνουν στο ίδιο σκεύος.

Εκτέλεση: Γεμίζουμε μια κατσαρόλα κατά το 1/3 με νερό και το αφήνουμε μέχρι που να κοχλάσει. Μόλις φτάσει σε αυτό το σημείο αλατίζουμε καλά και ρίχνουμε τα ζυμαρικά να βράσουν.  Τα βράζουμε και τα αφαιρούμε 2-3 λεπτά πριν τον αναγραφόμενο χρόνο της συσκευασίας. Πριν τα σουρώσουμε κρατάμε σε ένα μπολ νερό βρασμού το οποίο περιέχει άμυλο (θα βοηθήσει αργότερα στη δημιουργία και το χύλωμα της σάλτσας). Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Δεν τους ρίχνουμε καθόλου (κρύο) νερό καθώς θα απομακρύνει τη γεύση και το άμυλο των μακαρονιών.
Στο ίδιο σκεύος που βράσαμε τα ζυμαρικά ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, (το σκόρδο αφού το έχουμε πρώτα κόψει σε λεπτές φέτες), τα κρεμμύδια αφού τα έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες, 2-3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη για να τα καραμελώσουμε, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά – ένδειξη μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε το κρασί (τόσο ώστε να σκεπάζει τα κρεμύδια), τα μυρωδικά αφού τα έχουμε πρώτα λεπτοκόψει, τον κύβο και λίγο από το νερό βρασμού. Ανακατεύουμε έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ και κατεβεί ελαφρώς η «σάλτσα» (μέχρι να αρχίσει κάπως να δένει). Όταν γίνει κι αυτό προσθέτουμε στη σκεύος τα ζυμαρικά και λίγο νερό βρασμού. Ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό βρασμού μέχρι να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σερβίρουμε βάζοντας λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό ή πανγκριτάτα και ένα τσικ ωμό ελαιόλαδο για το άρωμα και τη γεύση.

Καλή σας όρεξη !!!         

     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου