Did you miss something? Keep Reading

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Κοίτα το φόβο κατάματα


Όλοι μας έχουμε αισθανθεί και έχουμε συνυπάρξει με το συναίσθημα του φόβου, όταν εισχωρούμε στα μύχια της ψυχής μας. Άλλοτε μπορεί να έρθουμε σε επαφή με το οικείο αίσθημα του φόβου με τη διαδικασία της συνειδητοποίησης και άλλοτε με τη διεργασία ασυνείδητων σκέψεων που μας προκαλούν ενόχληση και ανησυχία ή με ένα συνοθύλευμα αρνητικών συναισθημάτων.
Τότε μπορούμε να το πάρουμε σαν ευκαιρία να εισχωρήσουμε στα βάθη της ψυχής και της συνείδησής μας και να γνωρίσουμε και να αγκαλιάσουμε αυτό το συναίσθημα και όχι να το αποξενώνουμε, με το να προβάλλουμε αμυντικές στάσεις απέναντι στην καθημερινότητα της ζωής μας. Άλλωστε είναι καλύτερα να εστιάζουμε στην ομορφιά που κρύβει το άγνωστο και όχι στο φόβο που ενέχει ο δρόμος για το άγνωστο. Αν ξεκινήσουμε από αυτό, θα πάψουμε να βλέπουμε τόσο κοντόφθαλμα και να θεωρούμε το φόβο εχθρό μας, αλλά ξαφνικά θα γίνει σύμμαχος ζωής και ευεξίας.
Για παράδειγμα, όταν ο καθένας μας επιθυμεί να ξεκινήσει κάτι καινούργιο στη ζωή του και να δοκιμάσει μια καινούργια αρχή είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο, τότε σίγουρα προκύπτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα:
Πώς θα το κάνω και τι θα κάνω, μπορώ άραγε; Και βέβαια Μπορείς, Όλα γίνονται! Πίστεψέ το και προσπάθησε όσες πιο πολλές φορές μέχρι να νιώσεις χαρά. Γιατί κάθε φορά θα πετάς και από ένα ‘Δεν’ μέχρι που θα φτάσεις στο ‘Μπόρεσα και ναι το έκανα τελικά! Οπότε, ας πράξουμε, ας ορμήσουμε στη ζωή κόντρα στο φόβο!
Τι θα λέγατε να δούμε ορισμένους τρόπους καταπολέμησης του φόβου όπως:
  • Ξεκινώντας με σωστή διατροφή και γυμναστική. Ας εντάξουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, λιπαρά οξέα ωμέγα 3 (λαχανικά, φρούτα, ψάρια) είδη  εκγύμνασης (τρέξιμο ή καποιο αλλο αθλημα).
  • Απολαμβάνοντας μια βόλτα στον ήλιο παρέα με ευχάριστα άτομα για να νιώσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου, να μιλήσουμε και να γελάσουμε, σκοτώνοντας ό,τι μας φοβίζει στο παρόν.
  • Να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε τις θετικές σκέψεις με επιμονή κάθε φορά που σκεφτόμαστε αρνητικά. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Κάθε φράση με μην και δεν, κάθε σκοτεινή εικόνα μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με θετικές λέξεις, μπορώ, ναι , «όλα καλά θα πάνε» και με φωτεινές εικόνες ευτυχίας και επιτυχίας. Η θετική στάση ζωής μας ωθεί στον αγώνα και προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία.
  • Κάτι που μάθαμε από μικροί, είναι οι τεχνικές αναπνοής, τόσο απλό και κάνει θαύματα στη στιγμή (ενδείκνυται πριν τα σημαντικά ραντεβού).
  • Φυσικά μπορούμε να δοκιμάσουμε ασκήσεις διαλογισμού με διάρκεια 20 λεπτά την ημέρα, επαναλαμβάνοντας θετικές φράσεις, (π.χ. πιστεύω στον εαυτό μου και θα το κάνω, «Μπορώ!, είναι η ευκαιρία μου!», «όλα από κάπου αρχίζουν, κάνε ένα βήμα μπροστά και δράσε!», «Αγνόησε το φόβο, νιώσε το κενό μέσα σου!», «ήρθε η ώρα της προσωπικής μου επιτυχίας!, όλα θα γίνουν προς το καλό!») αλλά και γνωμικά σπουδαίων στοχαστών.
Γι’ αυτό το λόγο επέλεξα να σας παραθέσω μερικά από αυτά και ό,τι νομίζετε πως ταιριάζει στην προσωπικότητά σας, μπορείτε να το επαναλαμβάνετε εν ώρα διαλογισμού.
«Κάνε πάντα αυτό που φοβάσαι να κάνεις!»
(Ralph Waldo Emerson,φιλόσοφος)
«Ο φόβος έχει κάποια χρησιμότητα, η δειλία όμως δεν έχει καμία!»
(Μαχάτμα Γκάντι, Ινδός ηγέτης)
 «Τίποτε στην ζωή δεν είναι για να φοβόμαστε αλλά για να το κατανοήσουμε!»
(Μαρία Κιουρί, 1867-1934, Γαλλόπολωνέζα φυσικός)
 «Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος!»
(Φραγκλίνος Ρουζβελτ, 18821945, Αμερικάνος πρόεδρος (1936-1945)
«Αν μπορείς κοίταξε το φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει!»
(Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας συγγραφέας, 1883-1957)
 «Η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις, κρύβει το θησαυρό που ψάχνεις!»
(Joseph Campbell, Αμερικάνος καθηγητής 1904-1987)
«Το κλειδί της επιτυχίας είναι να επικεντρώσουμε τη συνείδησή μας σε αυτά που φοβόμαστε!»
(Bryan Tracy, Καναδός συγγραφέας αυτοβοήθειας 1944)
 «Όταν η σκέψη δεν μπορεί να γιατρέψει το φόβο, η δράση θα το κάνει!»
(W.Clement Stone, Αμερικάνος συγγραφέας αυτοβοήθειας 1902-2002)
Παρόλα αυτά και εγώ αναλογίζομαι προσωπικά πόσες φορές μένω στάσιμη σε αρνητικές υποθέσεις και χάνω ενέργεια, ενώ γίνεται να στρέψω την προσοχή μου προς την θετική κατεύθυνση και στο πώς και τι μπορώ να κάνω. Τότε αυτόματα συνειδητοποιώ πόσες μικρές θαυματουργές πράξεις μπορώ να δημιουργήσω. Και αυτό ξέρω είναι κάτι που όλοι μας το έχουμε σκεφτεί. Συνεπώς, αν καταφέρουμε να γίνουμε περισσότερο σύμμαχοι με τον φόβο τότε εκτοπίζουμε λίγο λίγο τον εχθρό.
Μπορούμε να κάνουμε! Ας ξεκινήσουμε με ένα λαμπερό χαμόγελο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου