Did you miss something? Keep Reading

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Σπιτικό Κρύο Τσάι με φρούτα

Σπιτικό κρύο τσάι με φρούτα

Της Δήμητρας Κ.

 

  Τσάι


ΥΛΙΚΑ

1) 1 λίτρο νερό

2) 3 ή 4 φακελάκια μαύρο τσάι

3) 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη/ή υποκατάστατα τύπου Stevia

4) κομμένα φρούτα της αρεσκείας σας

5) φέτες λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Βράζουμε το νερό στο κατσαρολάκι 

2) Ρίχνουμε το νερό σε κανάτα μαζί με τα φακελάκια

3) Τα αφήνουμε μέσα 4 με 5 λεπτά

4) Προσθέτουμε την ζάχαρη , τα φρούτα (ροδάκινο,μήλο,ανανά,πεπόνι,αχλάδι,μπανάνα)

5) Προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού

6) το αφήνουμε για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα συντηρείτε στο ψυγείο!

 

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ! 

 

ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΣΑΙ

Μεγάλη σημασία έχει η θερμοκρασία του νερού στο οποίο θα φτιάξουμε το τσάι μας. Κάθε είδος και ποικιλία έχει την δική του ιδανική θερμοκρασία, γι’ αυτό αναζητήστε τις οδηγίες στη συσκευασία του. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να αποφεύγετε να βράζετε πολύ το νερό, γιατί έτσι χάνεται το απαραίτητο οξυγόνο που χρειάζεται το τσάι. 
Αν θέλετε να είστε ακριβής, το μαύρο τσάι  και το oolong τσάι, πρέπει να φτιάχνονται σε νερό θερμοκρασίας 95-100 βαθμών C . Το πράσινο και το λευκό τσάι χρειάζονται μικρότερη θερμοκρασία.
Ποτέ μην χρησιμοποιείται νερό που είχατε βράσει από νωρίτερα για να φτιάξετε τσάι, επειδή θα έχει χαθεί το οξυγόνο του. Πρώτα, λοιπόν, ζεσταίνουμε το νερό μας στους απαιτούμενους βαθμούς και στην συνέχεια προσθέτουμε το τσάι για όση ώρα αναγράφεται στο σακουλάκι. Δεν βράζουμε το νερό μαζί με τα φύλλα του τσαγιού.
Το λευκό και το πράσινο τσάι θα πρέπει να καταναλώνονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα από το μαύρο τσάι, το οποίο χάρη στο υψηλό ποσοστό επεξεργασίας μπορεί να διατηρηθεί φυλαγμένο πάνω από ένα χρόνο.
Το μαύρο τσάι σε φακελάκια περιέχει περισσότερη καφεΐνηΤο μαύρο τσάι σε φακελάκια περιέχει μεγαλύτερη δόση και συνεπώς μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης, σε σχέση με αυτό που αγοράζουμε χύμα.
Το τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ. Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει 15-100 mg. καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι καφές 60-120 mg.



Μετά δε το πέρας της παρασκευής του τσαγιού μας δεν πρέπει να απομένουν υπολείμματα από το τσάι και τα φύλλα των βοτάνων στην τσαγιέρα. Αυτή πρέπει να πλένεται με ζεστό νερό χωρίς σκληρά απορρυπαντικά.

 ***
 Αν τώρα θέλουμε να φτιάξουμε κρύο τσάι - ιδανικό για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες - ο τρόπος αλλάζει ελάχιστα:
  • βράζουμε ποσότητα νερού που αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι...
  • προσθέτουμε τόσα κουταλάκια του γλυκού βότανο όσα και τα ποτήρια που θέλουμε να φτιάξουμε... Αν θέλουμε να φτιάξουμε έξι ποτήρια με τσάι μέντας, βάζουμε έξι κουταλάκια αποξηραμένη μέντα στο νερό κι αφήνουμε για 7-8 λεπτά. Στραγγίζουμε σε γιάλινη κανάτα και προσθέτουμε άλλα 5 ποτήρια νερό ή 4 ποτήρια και πάγο αρκετό για άλλο ένα (το έκτο είναι αυτό που βράσαμε) και
  • το συντηρούμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες
 Τύπος τσάι
 Θερμοκρασία(oC) 
 Κουταλιές (ζεστό) 
 Κουταλιές (κρύο) 
Λεπτά βρασμού 
 Τσάι από άνθη φυτών
82
1
2
3-4
 Λευκό Τσάι
80
1-2
2-4
4-5
 Λευκό Τσάι με γεύση
80
1,5-2
3-4
2
 Πράσινο Τσάι
80
1-1,5
2-3
45sec-1
 Πράσινο Τσάι με γεύση
80
1-1,5
2-3
2
 Τσάι oolong
90
1-1,5
2-3
3
 Μαύρο τσάι
90-96
1-1,5
2-3
2-3
 Τσάι mate
98
1,5-2
3-4
5-6 ζεστό
8-15 κρύο
 Τσάι Rooibos
98
1,5-2
3-4
5-6 ζεστό
8-15 κρύο
 Τσάι του βουνού
98
1,5-2
3-4
5-6 ζεστό
8-15 κρύο

Related image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου