Did you miss something? Keep Reading

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Βλέποντας με τα μάτια των σπουδαίων

 Άρθρο της Κωνσταντίνας Ξανθοπούλου, μαθήτρια Γ'Λυκείου
 Image result for choosing occupation
Φτάνοντας στην ηλικία των 17 και 18 χρονών,μπαίνεις στην διαδικασία εύρεσης σχολής ,συνεπώς και μελλοντικού επαγγέλματος. Ωστόσο πολλοί νέοι νοιώθουν αρκετή πίεση είτε από το οικογενειακό  είτε από το σχολικό περιβάλλον . Άλλοι,πάλι, φοβούνται για την επιλογή που προτίθενται να πάρουν προκαλώντας άγχος στον ίδιο τους τον εαυτό. Το άγχος αυτό ,σε αυτήν την περίπτωση ,δεν πρέπει να υπάρχει. Το μόνο που πρέπει να κάνουνε  είναι να ακολουθήσουνε αυτό που τους αρέσει και αυτό με το οποίο θα ήθελαν να ασχοληθούν στην ζωή τους. Ακόμη και αν κάνουνε μια λάθος επιλογή,μπορούν να προχωρήσουν σε άλλη επιλογή. Πολλοί διάσημοι άλλαξαν γνώμη ,καθώς η αρχική τους επιλογή δεν ήταν η επιθυμητή και επέλεξαν να προσανατολιστούν σε κάτι που αγαπούσαν. Ας δούμε ,λοιπόν,παρακρατώ έναν πολύ σημαντικό συγγραφέα που έγινε γνωστός για αυτό που αγαπούσε και ΌΧΙ για αυτό που ήταν υποχρεωμένος να κάνει:

Ο Ιούλιος Βερν (Jules Verne) είναι Γάλλος συγγραφέας,παραμυθάς ,αλλά και οραματιστής που εισήγαγε στη λογοτεχνία το είδος της επιστημονικής φαντασίας. Είναι γνωστός για πολλά βιβλία του,όπως <<Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες>>,<<20.000 λέυκες κάτω από την θάλασσα>> και άλλα.

Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στη Ναντ, παραθαλάσσια πόλη της Γαλλίας στις ακτές του Ατλαντικού. Η Ναντ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Βερν,όταν στα μικράτα του παρατηρούσε με τις ώρες τα καράβια να περνούν από τον ποταμό Λουάρ και να ξανοίγονται στο πέλαγος. Αυτή η ενέργεια αποτέλεσε και την δημιουργία του μεγαλύτερου του πόθου: Να γίνει ναυτικός.Καθώς ήταν περιτριγυρισμένος από πλοία και ναυτικούς, αγάπησε τη θάλασσα και τις ζωές και περιπέτειες των ναυτικών. 

Από μικρός,ακόμη, εφηύρε ένα νέο είδος ξυλοπόδαρα και πάντα ζωγράφισε φανταστικές εικόνες στο μαυροπίνακα για να απεικονίσει τις ιδέες του για τις μηχανές και τις εφευρέσεις του μέλλοντος.

Ωστόσο,οι γονείς του είχαν άλλα σχέδια για το μέλλον του. Ο πατέρας του (Πέτρος Βερν) ήταν δικηγόρος με το δικό του δικηγορικό γραφείο. Επιθυμούσε το γραφείο αυτό να το αναλάβει κάποια στιγμή ο Βερν.Ο Πέτρος Βερν ήταν οπαδός της αυστηρής πειθαρχίας και ήθελε να εφαρμόσει ο γιος του έναν αλύγιστο κώδικα ζωής. Απογοητευμένος από τον πατέρα του, ο Ιούλιος σε ηλικία έντεκα ετών προσπάθησε στα κρυφά να μπει ως μούτσος στο πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου που θα ταξίδευε στις Ινδίες. Όμως κάποιος από τους μόνιμους ναύτες του πλοίου ειδοποίησε τον πατέρα του Ιούλιου ότι ο γιος του σχεδίαζε να το σκάσει, και όταν το πλοίο ήταν έτοιμο να αποπλεύσει, κατέφθασε ο πατέρας και πήρε το γιο του από το καράβι. 
Image result for ιούλιος βερν
Ύστερα από το περιστατικό αυτό, το 1848 ο Βερν αφήνει τη Ναντ και μετακομίζει στο Παρίσι για να σπουδάζει νομικά. Γρήγορα παραμελεί τα μαθήματα της νομικής και δοκιμάζει να γράψει, παράλληλα με την απασχόληση του στο Χρηματιστήριο του Παρισιού για τα προς το ζην.Ως φοιτητής στο Παρίσι, ο Βερν ζούσε στις τυπικές φοιτητικές συνοικίες με ένα πενιχρό επίδομα, το περισσότερο από το οποίο το ξόδευε στα βιβλιοπωλεία και στα θέατρα. Η δίψα για διάβασμα ήταν ακόρεστη και ρουφούσε οτιδήποτε βιβλίο μπορούσε να αγοράσει ή να δανειστεί. Μάλιστα άρχισε να γράφει και να έχει επαφή με τον κόσμο των λογοτεχνών, μεταξύ άλλων με τους Αλέξανδρο Δουμά τον πρεσβύτερο και τον υιό, όπως και με τον Βίκτωρα Ουγκώ, από τους οποίους έμαθε πολλά που τον ωφέλησαν αργότερα. Γύρισε στη μελέτη των νομικών για να ευχαριστήσει τον πατέρα του, αλλά δεν είχε κανένα πραγματικό ενδιαφέρον γι' αυτή την επιστήμη.Αργότερα αντιλήφθηκε ότι το ταλέντο του βρισκόταν σε πιο ελεύθερα θέματα, κι άρχισε να γράφει χιλιάδες λέξεις για περιπέτειες σε μακρινές χώρες, όπου οι εξερευνητές ταξίδευαν μέσα σε αερόστατα ή περπατούσαν κάτω από τη θάλασσα με σκάφανδρα. Έγραφε στην αρχή μίας εποχής προόδου της επιστήμης και έδωσε μεγάλη προσοχή ώστε τα έργα του να είναι περιεκτικά και ακριβή κατά το δυνατόν.Η γνωριμία του με τον εκδότη Πιερ-Ζιλ Ετζέλ θα τον στρέψει ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία, «τη μόνη πηγή για την αληθινή ευτυχία», όπως έλεγε.Το 1863 υποβάλλει την παραίτησή του από το Χρηματιστήριο. Έτσι,συνέχισε την ζωή του κάνοντας αυτό που αγαπά:Ως συγγραφέας.ο Βερν θα έρθει σε επαφή με ερευνητές και εφευρέτες που δια πλάτυναν τις γνώσεις του, τον συμβούλευαν σε ειδικά θέματα και τον τροφοδοτούσαν με ιδέες. Άρχισε να κάνει πολλά ταξίδια, εν μέρει με ιδιόκτητα μηχανοκίνητα ιστιοφόρα .Το 1886 ο Ιούλιος Βερν βίωσε δύο τραγωδίες: τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από πυροβολισμό του παρανοϊκού ανιψιού του Γκαστόν κι έχασε τον αγαπημένο του εκδότη, που έφυγε από τη ζωή. Έξι χρόνια μετά, ο καταρράκτης που τον ταλαιπωρούσε, μείωσε κατά πολύ την όρασή του και στις 24 Μαρτίου 1905 άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών, υποφέροντας από διαβήτη και παράλυση.

Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του συγγραφέα όπως το ονόμαζε «επιστημονικών εκπαιδευτικών μυθιστορημάτων»: ο προσεκτικός αναγνώστης θα πληροφορηθεί πολλά για τη χλωρίδα, την πανίδα, τη γεωγραφία και την ιστορία των περιοχών όπου διαδραματίζονται τα έργα του.Έτσι και οι διάφορες επινοήσεις στα έργα του δεν είναι προϊόντα φαντασίας, αλλά προσεκτικά ερευνημένης πιθανότητες. Εκ των πραγμάτων δηλαδή έπρεπε ορισμένα μέσα μετακίνησης στα μυθιστορήματά του να γίνουν αργότερα πραγματικότητα.Μάλιστα ορισμένες εφευρέσεις του είχαν ήδη πραγματοποιηθεί: ο ίδιος ο Ιούλιος Βερν ανέφερε σε συνέντευξή του οτι οι Ιταλοί είχαν φτιάξει υποβρύχια 60 χρόνια πριν από τον καπετάνιο Νέμο.Η τεχνολογική έκρηξη του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα,επίσης,προμήθευσε στον Βερν το απαραίτητο υλικό για πολλά από τα έργα του. Στα μυθιστορήματά του μιλά για υποβρύχια, ιπτάμενες μηχανές, ουρανοξύστες, για την κατάκτηση της Σελήνης, εμπνέοντας σημαντικούς επιστήμονες της εποχής του.Η ικανότητά του να συνδυάζει την πραγματικότητα με τον μύθο και να τοποθετεί την ιστορία του σε εξωτικά μέρη. Θεωρείτε από πολλούς αναγνώστες τρελή ιδέα.Όπως ήταν φυσικό για ένα τόσο επιτυχημένο συγγραφέα, πολλά από τα μυθιστορήματά του θα γυριστούν τον 20ό αιώνα σε ταινία. Δεν είναι τυχαίο που το 1954 το πρώτο ατομικό υποβρύχιο του κόσμου, το αμερικάνικο Ναυτίλος (Nautilus), λαβαίνει το όνομά του από το συνώνυμο φουτουριστικό υποβρύχιο του πλοιάρχου Νέμο από το 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα.

Σήμερα, ο Ιούλιος Βερν θεωρείται από τους δέκα πιο πολυμεταφρασμένους συγγραφείς όλων των εποχών. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι προέβλεπε το μέλλον πέρα από τις δυσκολίες που πέρασε στην ζωή του. Ακολούθησε την καρδιά του και μπόρεσε όχι μόνο να πάρει αρκετά χρήματα και να ασκήσει αυτό που του αρέσει,αλλά και μπόρεσε να γίνει ένας από τους γνωστότερους συγγραφείς του κόσμου. Έφτασε ακόμη πιο ψηλά από ότι αναμενόταν. 

Συμπέρασμα: Διάλεξε και ακολούθα αυτό που επιθυμείς εσύ και μόνο εσύ ,καθώς αν ασχοληθείς με αυτό και σου αρέσει γιατί είναι μέσα απο την καρδιά σου τότε θα πετύχεις πολύ ψηλά.

 Image result for dreamImage result for dream

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου