Did you miss something? Keep Reading

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Τροφοδοτώντας μια Μαύρη Τρύπα

Αυτή η εντυπωσιακή έγχρωμη σύνθεση απεικονίζει τον σπειροειδή γαλαξία M81 σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Συνδυάζει δεδομένα ακτίνων Χ (μπλε) από το Παρατηρητήριο Chandra, δεδομένα υπερύθρων (ροζ) από τοδιαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer και υπεριώδους ακτινοβολίας (μωβ) από το δορυφόρο GALEX μαζί με μια εικόνα σε ορατό φως (πράσινο) από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Το ένθετο δείχνει τις ακτίνες Χ από ορισμένες από τις μαύρες τρύπες του M81, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων τρυπών στα δυαδικά συστήματα αστέρων, με περίπου 10 φορές τη μάζα του ήλιου, καθώς και την κεντρική μεγάλη μαύρη τρύπα με πάνω από 70 εκατομμύρια ηλιακές μάζες. Συγκρίνοντας μοντέλα υπολογιστών της παραγωγής ενέργειας από την γιγαντιαία μαύρη τρύπα σε πολλαπλά μήκη κύματος δείχνουν ότι η τροφοδοσία αυτού του τέρας είναι σχετικά απλή – ενέργεια και ακτινοβολία παράγεται καθώς υλικό στην κεντρική περιοχή στροβιλίζεται προς το εσωτερικό, δημιουργώντας έναν δίσκο προσαύξησης.
Στην πραγματικότητα, η διαδικασία φαίνεται να είναι ίδια ακριβώς όπως η διαδικασία προσαύξησης που τροφοδοτεί τις μαύρες τρύπες του M81, ακόμη και αν η κεντρική μαύρη τρύπα είναι εκατομμύρια φορές πιο βαριά. Ο M81 έχει περίπου 70.000 έτη φωτός διάμετρο και βρίσκεται μόνο 12 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον βόρειο αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Πώς λειτουργεί η μνήμη του ανθρώπου;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς λειτουργεί η μνήμη σας; Ορίστε όλες οι πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για την δομή της ανθρώπινης μνήμης.

Η έννοια της μνήμης αφορά την ικανότητα του ατόμου να ανακαλεί πληροφορίες και να τιςερμηνεύει αργότερα, όταν είναι περισσότερο επεξεργασμένες και φιλτραρισμένες. Η μνήμη χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες, την μακρόχρονη και τη βραχύχρονη.
Η βραχύχρονη μνήμη διαρκεί περίπου 20 δευτερόλεπτα αλλά αν ένα ερέθισμα επαναληφθεί μπορεί να διατηρηθεί και παραπάνω. Αν τα ερεθίσματα που φαινομενικά είναι άσχετα μεταξύ τους συνδεθούν, τότε αποτελούν ένα σύνολο και είναι πιο εύκολο να διατηρηθούν στη μνήμη.
Η μακρόχρονη μνήμη έχει την ιδιότητα να επαναλαμβάνει γεγονότα και διάφορα ερεθίσματα και να τα ταξινομεί σε κατηγορίες και επομένως, να τα διατηρεί στη μνήμη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι πληροφορίες οργανώνονται στη μνήμη για μεγάλο διάστημα διότι έχουν ως βάση την σημασία τους αλλά διαδραματίζει ρόλο και η σειρά, δηλαδή ο χρόνος ανάκτησης της πληροφορίας. Κατά συνέπεια, οι αρχικές πληροφορίες και οι τελικές διατηρούνται και ανακαλούνται από το άτομο ευκολότερα και εντονότερα στη μνήμη. Η μακρόχρονη μνήμη έχει την τάση να διατηρεί περισσότερο τα ερεθίσματα που συνδέονται με τα ερεθίσματα που φέρνουν ευχάριστα συναισθήματα ενώ απωθεί τα δυσάρεστα γεγονότα.
Οι πληροφορίες που δέχεται κάθε άνθρωπος αρχικά υποπίπτουν στην προσοχή του και στη συνέχεια οδηγούνται στην αντίληψή του και αν είναι ενδιαφέρουσες και θετικές διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ αν δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε λησμονούνται πολύ γρήγορα.
Οι πληροφορίες αυτές αρχικά κωδικοποιούνται, έπειτα αποθηκεύονται και όταν παραστεί ανάγκη ανακαλούνται. Η κωδικοποίηση, το πρώτο στάδιο της μνήμης συντελείται σε επίπεδο βραχύχρονης μνήμης και μάλλον κυριαρχεί η ακουστική κωδικοποίηση. Αντίθετα, στη μακρόχρονη μνήμη αγνοούνται οι επιφανειακές λεπτομέρειες και διατηρούνται στη μνήμη ακόμα και όσα υποτίθεται ότι δεν έχουν σημασία.
Η μακρόχρονη μνήμη είναι τριών ειδών: η έκδηλη και η επεισοδιακή ή αλλιώς σημασιολογική και η διαδικαστική. Η επεισοδιακή μνήμη αποθηκεύει προσωπικές εμπειρίες, η έκδηλη αποθηκεύει δεδομένα και γεγονότα και τέλος, η διαδικαστική αποθηκεύει τη γνώση των μαθημένων συμπεριφορών του ανθρώπου από προηγούμενες εμπειρίες.

Γρίφοι: Πέντε προβλήματα για δυνατά μυαλά



Παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε τέτοιες προκλήσεις για… δυνατά μυαλά. Μπορείτε άραγε να τους λύσετε?


1. Η μπανιέρα Σε μια μπανιέρα που είναι γεμάτη μέχρι πάνω επιπλέει ένα μεγάλο κομμάτι πάγου. Αν λιώσει ο πάγος η στάθμη του νερού της μπανιέρας θα μειωθεί, θα μείνει ίδια ή θα αυξηθεί (θα ξεχειλίσει);

2. Ποιος είναι ο ειλικρινής; Από τρεις φίλους, ο ένας λέει πάντα την αλήθεια, ο άλλος λέει πάντα ψέματα και ο τρίτος λέει πότε την αλήθεια και πότε ψέματα. Όμως, δε γνωρίζουμε ποιος είναι ο ειλικρινής, ποιος είναι ο ψεύτης και ποιος είναι άλλοτε ειλικρινής και άλλοτε ψεύτης. Μια μέρα που κάθονταν μαζί, ο ένας από αυτούς υπέδειξε τον ένα από τους δύο φίλους του ως ειλικρινή, μα αυτός είπε ότι ο τρίτος της παρέας είναι ο ειλικρινής. Μπορείτε να προσδιορίσετε ποιος είναι ο ειλικρινής και τι είναι ο καθένας;



3. Ο γρίφος του Αϊνστάιν Υπάρχουν πέντε σπίτια πέντε διαφορετικών χρωμάτων. Σε κάθε σπίτι ζει ένας άνθρωπος διαφορετικής εθνικότητας. Οι πέντε ιδιοκτήτες πίνουν ένα συγκεκριμένο είδος ποτού. Καπνίζουν μία συγκεκριμένη μάρκα τσιγάρων και έχουν ένα συγκεκριμένο κατοικίδιο. 'Όλοι έχουν μεταξύ τους διαφορετικά κατοικίδια, διαφορετικές μάρκες τσιγάρων και διαφορετικά είδη ποτών.
Η ερώτηση είναι: Ποιος έχει το ψάρι;

ΣΤΟΙΧΕΙΑ: 1. Ο Άγγλος μένει στο κόκκινο σπίτι.
2. Ο Σουηδός έχει σκύλο.
 3. Ο Δανός πίνει τσάι.
4. Το πράσινο σπίτι είναι αριστερά από το άσπρο σπίτι.
 5. Ο ιδιοκτήτης του πράσινου σπιτιού πίνει καφέ.
6. Αυτός που καπνίζει Pall mall εκτρέφει πουλιά.
 7. O ιδιοκτήτης του κίτρινου σπιτιού καπνίζει Dunhill.
 8. Αυτός που μένει στο μεσαίο σπίτι πίνει γάλα.
9. Ο Νορβηγός μένει στο πρώτο σπίτι.
10. Αυτός που καπνίζει Blends μένει δίπλα σ' αυτόν που έχει γάτες.
 11. Αυτός που έχει το άλογο μένει δίπλα σ' αυτόν που καπνίζει Dunhill.
12. Ο ιδιοκτήτης που καπνίζει BluemaSters πίνει μπύρα.
 13. Ο Γερμανός καπνίζει Prince.
14. Ο Νορβηγός μένει δίπλα στο μπλε σπίτι.
 15. Αυτός που καπνίζει Blends έχει ένα γείτονα που πίνει νερό.
(Tip: Χρησιμοποιήστε έναν πίνακα για να καταγράψετε τα στοιχεία που δίνονται και να βρείτε πιο εύκολα την λύση στον γρίφο)

4)Η λάμπα Έχουμε ένα δωμάτιο το οποίο έχει μία λάμπα στο εσωτερικό του και τρεις διακόπτες στο εξωτερικό του. Ένας από αυτούς τους διακόπτες είναι αυτός που ανάβει την λάμπα. Εμείς πρέπει με μία μόνο προσπάθεια να καταλάβουμε ποιος διακόπτης είναι ο σωστός. Ποιον ή ποιους διακόπτες πρέπει να πατήσουμε ώστε όταν ανοίξουμε την πόρτα να καταλάβουμε ποιος είναι ο σωστός;

5. Ο λύκος, το πρόβατο και το χορτάρι Ένας άνθρωπος με μια βάρκα, θέλει να περάσει στην απέναντι όχθη, ένα πρόβατο, έναν λύκο και ένα δεμάτι χόρτα. Για να μη βουλιάξει η βάρκα, πρέπει να τα κουβαλάει ένα-ένα, δηλαδή ή το πρόβατο, ή τον λύκο ή τα χόρτα. Απουσία του ανθρώπου, ο λύκος θα φάει το πρόβατο, και το πρόβατο θα φάει τα χόρτα. Πώς θα περάσει απέναντι χωρίς πρόβλημα.

Η τέχνη ανοίγει παράθυρα στον κόσμο…


«Η τέχνη έχει τη δύναμη να μας ανοίγει παράθυρα στον κόσμο» έχει πει ο γλύπτης Oldenburg Claes. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί, από πολύ μικρή ηλικία, όχι απλά να έρχεται σε επαφή με κάθε μορφή τέχνης αλλά να δημιουργεί τέχνη, συμμετέχοντας ενεργά σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς, υπάρχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για το πόσο ευεργετική είναι η τέχνη στη ζωή των παιδιών
1. Καλλιεργεί την αισθητική αντίληψη του παιδιού, ενεργοποιεί τη φαντασία, την κρίση και τα συναισθήματά του.
2. Δημιουργεί τη δυνατότητα πολλαπλών προοπτικών, μαθαίνει δηλαδή στα παιδιά ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δούμε και να ερμηνεύσουμε τον κόσμο ή ότι ένα πρόβλημα μπορεί να έχει περισσότερες από μία λύσεις.
3. Βοηθά στην έκφραση των συναισθημάτων, ακόμα και εκείνων που δεν είναι εύκολο να ειπωθούν.
4. Διδάσκει τη σημασία και την αξία της διαφορετικότητας. To παιδί κατανοεί πως μέσα από τη διαφορετικότητα μπορεί να δημιουργηθούν πολύ ωραία πράγματα.
5. Εξελίσσει πολλαπλά την προσωπικότητα του παιδιού, βοηθώντας το να αποκτήσει κινησιολογικές δεξιότητες, αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, ευφευρετικότητα, ευρηματικότητα και επιμονή.
6. Το μαθαίνει να αποδέχεται την κριτική. Το παιδί μέσα από την ενασχόλησή του με την τέχνη μαθαίνει πως η κριτική είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης που σε εξελίσσει και σε κάνει καλύτερο και όχι κάτι το οποίο πρέπει να σε ενοχλεί και να το παίρνεις προσωπικά.
7. Αναπτύσσει την υπευθυνότητα του παιδιού. Μέσα από τη δημιουργία που προκύπτει από ομαδική συνεργασία κατανοεί πώς οι ενέργειές του επηρεάζουν τους άλλους ανθρώπους. Η δική του ασυνέπεια και ανευθυνότητα μπορεί να κάνει τους γύρω του να υποφέρουν. Μαθαίνει επίσης ότι είναι σημαντικό να παραδέχεται τα λάθη του, να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και μέσα από τα λάθη του να προχωρά.

Βίντεο: Η αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα σε ένα εξαιρετικό animation

Ποια είναι, στ’ αλήθεια, η πραγματικότητα; Από που αντλεί κάποιος τη βεβαιότητα ότι ο κόσμος έχει μόνο την όψη που παρατηρεί, ενώ γνωρίζουμε ότι αυτό που βιώνουμε ως πραγματικότητα είναι προϊόν της περιορισμένης δυνατότητάς μας να αντιληφθούμε όλες τις πτυχές του κόσμου;
Τέτοιου είδους ερωτήματα δεν είναι, φυσικά, πρόσφατα. Πριν από περίπου 2.400 χρόνια, ο Πλάτωνας στην Πολιτείατου, ένα από τα γνωστότερα έργα του, επιχείρησε να προσεγγίσει ανάλογα ζητήματα μέσα από την περίφημη αλληγορία του σπηλαίου. Ίσως την πιο αριστοτεχνική φιλοσοφική προσέγγιση του νοήματος της ζωής και της πραγματικότητας. Η αλληγορία, με ήρωες τους φυλακισμένους που πίστευαν ότι ο πραγματικός κόσμος είχε σχέση μόνο με τις σκιές που αποκάλυπτε το λιγοστό φως στα τοιχώματα του σπηλαίου τους, έδωσε την ευκαιρία στον Πλάτωνα να μιλήσει, μέσα από τη δύναμη του μύθου, για σοβαρά φιλοσοφικά θέματα σχετικά με την άγνοια, την πλάνη και την επίδραση της Παιδείας στην ανθρώπινη φύση.
Ο κόσμος των ψευδαισθήσεων και των ιδεών παρουσιάζεται και στο εξαιρετικό βίντεο που δημιούργησε ο εκπαιδευτικός Alex Gendler, με θέμα την αλληγορία του Πλάτωνα, για λογαριασμό της εκπαιδευτικής σειράς TED-Ed lessons.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ




Στην πυραμίδα της ιεράρχησης των ανθρωπίνων αναγκών, η μουσική για τους περισσότερους θα μπορούσε να στριμώχνεται στην κορυφή, στις δραστηριότητες αυτές που δεν αποτελούν βασικές ανάγκες επιβίωσης, αλλά διόδους αυτογνωσίας και αυτοεκπλήρωσης, εν ολίγοις μια πολυτέλεια για λίγους. Η αλήθεια είναι πως η μουσική, μη όντας η ίδια για πολλούς συνειδητή αναγκαιότητα, αποτελεί μέσο τέρψης, έκφρασης, διαπαιδαγώγησης κοινωνικοποίησης και θεραπείας.
Μουσική ονομάζουμε μια διαδοχή τόνων που εξελίσσεται στο χρόνο. Πώς μπορεί, όμως, μια τέτοια αλληλουχία ήχων ταυτόχρονα να εκφράζει συναίσθημα, αλλά και να προκαλεί συναισθήματα και μια σειρά από οργανικές μεταβολές στον άνθρωπο;
Σε όλους τους μουσικούς εκπαιδευτικούς υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση, η οποία στηρίζεται σε προσωπικές παρατηρήσεις και βιώματα, ότι η ενασχόληση του παιδιού με τη μουσική έχει ευεργετικό αντίκτυπο και στις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής του. Κατά γενική ομολογία, η μουσική εκπαίδευση ενισχύει μια σειρά από κοινωνικές ή άλλες δεξιότητες, όπως την αυτοπειθαρχία, την αυτοεκτίμηση, τη διάδραση, την επικοινωνία και τη συνεργασία, το συντονισμό, τις νοητικές, τις αναλυτικές και τις ακουστικές δεξιότητες του ατόμου, τη δημιουργικότητα και την προσωπική έκφραση. Η παραπάνω παραδοχή, αν και δεδομένη για τους ήδη ασχολούμενους με τη μουσική, συνεχώς αναδεικνύεται και πολύ συχνά εμπλουτίζεται με νέες αποκαλύψεις μέσω συγκριτικών πειραμάτων και κλινικών ερευνών από διαφόρους πανεπιστημιακούς, επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς.
Σε ανύποπτο χρόνο, ο βραβευμένος με το Nobel Φυσικής (1921) Albert Einstein δήλωσε ότι, αν δεν γινόταν επιστήμονας, θα γινόταν σίγουρα μουσικός: “Δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να παίζω μουσική. Ζω τα όνειρά μου μέσα από τη μουσική. Παρατηρώ τη ζωή μου μέσα από τη μουσική...Γνωρίζω ότι τη μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή μου την έδωσε το βιολί μου”.
O Einstein ήταν ένας εξαιρετικός βιολονίστας. O ίδιος έλεγε ότι ο λόγος που έγινε τόσο έξυπνος ήταν αυτή η ενασχόλησή του με το βιολί. Η μουσική δεν ήταν γι` αυτόν μόνο χαλάρωση, τον βοηθούσε και στην εργασία του. Ήταν λάτρης του Mozart και του Bach.
Η δεύτερη γυναίκα του, Έλσα, δίνει μια άποψη της οικογενειακής ζωής τους στο Βερολίνο:
“Ως μικρό κορίτσι ερωτεύτηκα τον Albert επειδή με το βιολί του ερμήνευε τόσο όμορφα τον Mozart”...“Παίζει επίσης και πιάνο. Η μουσική τον βοηθά όταν επεξεργάζεται τις θεωρίες του. Πηγαίνει στο γραφείο του, έρχεται πίσω, παίζει μερικές συγχορδίες στο πιάνο, κάτι γράφει και επιστρέφει στο γραφείο του”. Αργότερα, όταν έγινε διάσημος πιά φυσικός, τον καλούσαν να παίξει σε φιλανθρωπικά κοντσέρτα, πράγμα το οποίο με πολλή προθυμία αποδεχόταν. Σε κάποια τέτοια εκδήλωση, ένας κριτικός – ο οποίος προφανώς δεν γνώριζε τον πραγματικό λόγο της φήμης του Einstein- έγραψε: “Ο Einstein παίζει εξαιρετικά. Παρόλαυτα, η παγκόσμια φήμη του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλοί βιολονίστες που παίζουν εξίσου καλά.”
Πολλά επιστημονικά πειράματα και μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για να αποκαλυφθεί η δύναμη της μουσικής στον άνθρωπο. Μέχρι και το 1970, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας είχε να κάνει με την επίδραση του ρυθμού και του τέμπο. Ανακαλύφθηκε, λοιπόν, ότι η αργή μουσική μπορούσε να επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό και τον αναπνευστικό ρυθμό, ενώ η πιο “γρήγορη” μουσική είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Από τότε μέχρι σήμερα, η έρευνα στον τομέα αυτό έχει προχωρήσει σε νέες σημαντικές ανακαλύψεις. Μία απ` αυτές, όπως διαπιστώνεται από τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, είναι ότι η μουσική επηρεάζει το πλάτος και τη συχνότητα των εγκεφαλικών κυμάτων.
Η μουσική προκαλεί πολλαπλές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο ρυθμός, ένα σημαντικό στοιχείο της μουσικής, οργανώνει τη σωματικές κινήσεις και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ανθρώπινο σώμα. Παραδοσιακά, σε όλους τους πολιτισμούς, αγροτικές ή μη εργασίες, που απαιτούσαν σωματική επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα, πολύ συχνά συνοδεύονταν με ρυθμικά τραγούδια χωρίς τη συνοδεία μουσικού οργάνου (a capella), που σκοπό είχαν το συγχρονισμό των κινήσεων και την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ ταυτόχρονα μείωναν το αίσθημα της κούρασης και της ανίας.
Η μουσική είναι μέρος της βιολογικής μας κληρονομιάς. Το σώμα εμπεριέχει ρυθμό με την έννοια του καρδιακού παλμού, του ρυθμού του βαδίσματος, του αναπνευστικού ρυθμού κ.α. Τα πρώτα μας ρυθμικά ερεθίσματα ως έμβρυα, κατά την ενδομήτρια ζωή, είναι οι καρδιακοί σφυγμοί της μητέρας, ενώ από τα πρώτα ακουστικά ερεθίσματα είναι ο ήχος της ροής του αίματος της.Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μακρά ενασχόληση με τη μουσική εξασκεί τον εγκέφαλο και όχι μόνο. Το να παίζει κανείς ένα μουσικό όργανο απαιτεί συντονισμό αρκετών λειτουργιών, της όρασης, της ακοής, της αφής, του σχεδιασμού και συγχρονισμού κινήσεων, της ερμηνείας συμβόλων, της συναισθηματικής έκφρασης, της επικοινωνίας. Η μουσική θα πρέπει να θεωρείται και να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βασικής εκπαίδευσης του παιδιού ή του ενήλικα, δημιουργώντας είτε συνειδητούς ακροατές είτε άρτιους μουσικούς, οπωσδήποτε, όμως, ολοκληρωμένους και υγιείς ανθρώπους.
 

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Η φυση γιατρευει



Τι πρέπει να τρώμε για
να νικάμε τις ασθένειες.
Εδω υπάρχουν ορισμένες τροφές οι οποίες όταν καταναλώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα παρατηρείται βελτίωση σε ασθένειες.
Άγχος: Ηρεμεί με βασιλικό, θυμάρι, βερίκοκο, βρώμη, παντζάρι, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, ρίγανη, ροδάκινο, μαϊντανό.

Αδυναμία (οργανισμού): δεντρολίβανο, μαντζουράνα, φασκόμηλο, πιπεριές
Αιμορραγία: πορτοκάλι, γλιστρίδα, δάφνη, βάλσαμο, λουΐζα, δίκταμο, πεντάνευρο, καρότο, λεμόνι, πρόπολη.
Ακμή: καρότο, λάχανο, μαρούλι, μαγιά μπίρας, τομάτα, γογγύλι, ταραξάκο, γιαούρτι.
Αμυγδαλίτιδα:
 σκόρδο, λάχανο, καρότο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, μέλι, πρόπολη, γογγύλι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, μέντα, θυμάρι, μαντζουράνα, αγριοτριανταφυλλιά, γιαούρτι.

Αναιμία: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, θυμάρι, μελισσόχορτο, δεντρολίβανο, ντομάτα, παντζάρι, καρότο, κάστανο, λάχανο, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φύτρα, σιτάρι, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, καρύδι, ελιά, πρόπολη, πράσο, μαϊντανός, δαμάσκηνο, σπανάκι, ταραξάκο, σταφύλι.
Αναπνευστικές Παθήσεις: χαμομήλι, θυμάρι, πανσές.

Αρθρίτιδα και Αρθροπάθεια: σκόρδο, σπαράγγι, αγκινάρα, λάχανο, αγγούρι, ραδίκι, κρεμμύδι, κεράσι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, τομάτα, γκρέιπ φρουτ, πράσο, μαυροράπανο, ραπάνι, σταφύλι.
Άσθμα: αγριμόνιο, Αχιλλέα, βαλεριάνα, βάλσαμο, γαϊδουράγκαθο, δεντρολίβανο, ευκάλυπτος, θυμάρι, κρεμμύδι, λεβάντα, μαντζουράνα, μάραθο, μελισσόχορτο, ρίγανη, σέλινο, σκόρδο, τίλιο, χαμομήλι.
Αϋπνία: βερίκοκο, βρώμη, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, μήλο, ρίγανη, ροδάκινο, κολοκύθα, βαλεριάνα, βάλσαμο, βασιλικός, δυόσμος, μέντα, ευκάλυπτος, λεβάντα, Λουΐζα, μελισσόχορτο, χαμομήλι, δεντρολίβανο.
Αυτιών πόνοι:
 βασιλικός, κολοκυθιά, κρεμμύδι, μελισσόχορτο, μολόχα, σκόρδο, χαμομήλι.
Βήχας: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σύκο, μαρούλι, αμύγδαλο, μέλι, ρίγανη, κουκουνάρι, πρόπολη, μαυροράπανο, γογγύλι, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι.
Βρογχίτιδα:
 σκόρδο, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, σύκο, φύτρα, μαρούλι, μήλο, μέντα, μέλι, ρίγανη, κριθάρι, κουκουνάρι, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι.
Γρίπη: σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, λάχανο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μέλι, κουκουνάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, γιαούρτι.
Δερματίτιδα:
 πορτοκάλι, σπαράγγι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, αγγούρι, νεροκάρδαμο, φράουλα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, καρύδι, ελιά, πρόπολη, μαυροραπανο, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι.
Διαβήτης:
 σπαράγγι, βρώμη, αγκινάρα, λάχανο, ρεβίθι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φασόλι, κέδρος, μαγιά μπίρας, μήλο, φουντούκι, ελιά, ρύζι, φασκόμηλο.
Διάρροια:
 σκόρδο, βερίκοκο, κανέλλα, καρότο, κάστανο, λάχανο, γαρύφαλλο, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, μέντα, μοσχοκάρυδο, πρόπολη, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, γιαούρτι.
Δυσκοιλιότητα:
 βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, σύκο, φράουλα, σιτάρι, μαρούλι, μαγιά μπίρας, αμύγδαλο, μήλο, μελιτζάνα, πεπόνι, ελιά, πατάτα, ροδάκινο, πρόπολη, τομάτα, πράσο, δαμάσκηνο, ρύζι, σίκαλη, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι, κολοκύθα, κολοκυθάκι.
Ημικρανία: βασιλικός, λάχανο, κεράσι, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, μέντα, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.
Ηρεμιστικά: βάλσαμο, λεβάντα, αγριοτριανταφυλλιά.
Λαρυγγίτιδα: σκόρδο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, μέλι, φασκόμηλο, σέλινο
Λόξιγκας: βαλεριάνα, δυόσμος, μέντα, ρίγανη.
Ματιών ερεθισμοί:
 καρπούζι, κρόκος, Λουΐζα. μαϊντανός, μάραθο, ραδίκι.
Μελανιές:
 αγριμόνιο, βασιλικός, δεντρολίβανο, θυμάρι, κρεμμύδι, μαϊντανός, μάραθο, μελισσόχορτο, μολόχα, πατάτα, σινάπι.
Ναυτίες: γαϊδουράγκαθο, κολοκυθιά, λεβάντα, μάραθο, ρίγανη.
Νευρωτική κατάθλιψη:
 βερίκοκο, κανέλλα, λάχανο, μήλο, μέντα, μοσχοκάρυδο, πρόπολη, βασιλικός πολτός, δαμάσκηνο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι.
Νεφρική ανεπάρκεια:
 σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, αγκινάρα, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), μήλο, πεπόνι, κριθάρι, αχλάδι, γκρέιπ φρουτ, ροδάκινο, πράσο, μαϊντανός, γογγύλι, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, κολοκυθάκι.
Όγκοι: σκόρδο, παντζάρι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φύτρα, μήλο, πρόπολη, μαϊντανός, σέλινο.
Οστεοπόρωση: πορτοκάλι, σπαράγγι, παντζάρι, καρότο, λάχανο, κεράσι, φράουλα, σιτάρι, φύτρα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, μήλο, κριθάρι, πρόπολη, μαυροράπανο, σέλινο, σταφύλι, γιαούρτι.
Ουλίτιδα:
 πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, σέλινο (σέλερι).
Πονοκέφαλος: βασιλικός, λάχανο, κεράσι, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, μέντα, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.
Πονόδοντος:
 δίκταμος, δυόσμος, σαμπούκος, θυμάρι, καρυδιά, κισσός, κρεμμύδι, λεβάντα, μαντζουράνα, μέντα, ρίγανη, σινάπι, χαμομήλι.
Πρηξίματα:
 αγριμόνιο, μάραθος, μαντζουράνα, πατάτα, ραδίκι, σκόρδο, σινάπι, χαμομήλι, απήγανος.
Πυρετός:
 σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, καρότο, λάχανο, αγγούρι, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μήλο, μέλι, κριθάρι, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, θυμάρι, σταφύλι.
Ταχυπαλμίες: φρέσκο γλυκάνισο, μαρούλι, αμύγδαλο, μέντα, δενδρολίβανο.
Τσιμπήματα εντόμων:
 Αγριμόνιο, δυόσμος, θυμάρι, καρυδιά, κρεμμύδι, λεβάντα, μαϊντανός, μελισσόχορτο, μολόχα, μέντα, σκόρδο, φασκόμηλο.
Φαρυγγίτιδα: σκόρδο, λάχανο, κρεμμύδι, λεμόνι, μέλι, πρόπολη.
Φλεβίτιδα:
 λάχανο, λεμόνι.
Χειλικός έρπης:
 λεμόνι.

επιστήμη είναι γένους θηλυκού



 
Εκστρατεία για την ενθάρρυνση των γυναικών να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία ξεκίνησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι γυναίκες ξεπερνούν το 50% των φοιτητών της ΕΕ και το 45% των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των επιστημόνων που ακολουθούν ερευνητική σταδιοδρομία. Επίσης, οι γυναίκες διδάκτορες εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στους τομείς της τεχνολογίας και των κατασκευών. Στόχος της τριετούς εκστρατείας είναι να προσελκύσει έφηβες να σπουδάσουν θετικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά, καθώς και φοιτήτριες να ακολουθήσουν ερευνητική σταδιοδρομία.
Οι νέοι λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις σταδιοδρομίας συνήθως μεταξύ 13 και 17 ετών και ο προσανατολισμός, σε επιστημονικό κλάδο ή όχι, γίνεται συνήθως στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτό, το πρώτο μέρος της εκστρατείας απευθύνεται σε έφηβες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το σύνθημα “Science: its a girl thing” (“Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού”). Δεδομένου ότι η ΕΕ θα χρειαστεί έως και ένα εκατομμύριο επιπλέον ερευνητές έως το 2020, η δεύτερη φάση θα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις φοιτήτριες να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία.
Η εκστρατεία θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα στερεότυπα που επικρατούν για την επιστήμη και θα δείξει σε νέα κορίτσια και γυναίκες ότι η επιστήμη είναι ευχάριστη και μπορεί να συνδεθεί με μεγάλες ευκαιρίες. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν το κλειδί για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων σε κοινά προβλήματα, όπως τα τρόφιμα και η ενεργειακή ασφάλεια, το περιβάλλον και η αλλαγή του κλίματος ή η καλύτερη υγειονομική περίθαλψη. Πετυχημένες γυναίκες επιστήμονες θα λειτουργήσουν ως πρότυπα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και σε ειδικές εκδηλώσεις.
Η Επίτροπος Maire Geoghegan-Quinn, αρμόδια για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, δήλωσε: “Αυτή η εκστρατεία θα δείξει στις γυναίκες και στα κορίτσια ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο υπόθεση ηλικιωμένων ανδρών με άσπρες μπλούζες. Η επιστήμη προσφέρει θαυμάσιες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και δίνει τη δυνατότητα να επιτευχθεί μια πραγματική τομή προς όφελος της κοινωνίας και του μέλλοντός μας”.