Did you miss something? Keep Reading

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Τροφοδοτώντας μια Μαύρη Τρύπα

Αυτή η εντυπωσιακή έγχρωμη σύνθεση απεικονίζει τον σπειροειδή γαλαξία M81 σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Συνδυάζει δεδομένα ακτίνων Χ (μπλε) από το Παρατηρητήριο Chandra, δεδομένα υπερύθρων (ροζ) από τοδιαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer και υπεριώδους ακτινοβολίας (μωβ) από το δορυφόρο GALEX μαζί με μια εικόνα σε ορατό φως (πράσινο) από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Το ένθετο δείχνει τις ακτίνες Χ από ορισμένες από τις μαύρες τρύπες του M81, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων τρυπών στα δυαδικά συστήματα αστέρων, με περίπου 10 φορές τη μάζα του ήλιου, καθώς και την κεντρική μεγάλη μαύρη τρύπα με πάνω από 70 εκατομμύρια ηλιακές μάζες. Συγκρίνοντας μοντέλα υπολογιστών της παραγωγής ενέργειας από την γιγαντιαία μαύρη τρύπα σε πολλαπλά μήκη κύματος δείχνουν ότι η τροφοδοσία αυτού του τέρας είναι σχετικά απλή – ενέργεια και ακτινοβολία παράγεται καθώς υλικό στην κεντρική περιοχή στροβιλίζεται προς το εσωτερικό, δημιουργώντας έναν δίσκο προσαύξησης.
Στην πραγματικότητα, η διαδικασία φαίνεται να είναι ίδια ακριβώς όπως η διαδικασία προσαύξησης που τροφοδοτεί τις μαύρες τρύπες του M81, ακόμη και αν η κεντρική μαύρη τρύπα είναι εκατομμύρια φορές πιο βαριά. Ο M81 έχει περίπου 70.000 έτη φωτός διάμετρο και βρίσκεται μόνο 12 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον βόρειο αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου