Εκστρατεία για την ενθάρρυνση των γυναικών να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία ξεκίνησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι γυναίκες ξεπερνούν το 50% των φοιτητών της ΕΕ και το 45% των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των επιστημόνων που ακολουθούν ερευνητική σταδιοδρομία. Επίσης, οι γυναίκες διδάκτορες εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στους τομείς της τεχνολογίας και των κατασκευών. Στόχος της τριετούς εκστρατείας είναι να προσελκύσει έφηβες να σπουδάσουν θετικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά, καθώς και φοιτήτριες να ακολουθήσουν ερευνητική σταδιοδρομία.
Οι νέοι λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις σταδιοδρομίας συνήθως μεταξύ 13 και 17 ετών και ο προσανατολισμός, σε επιστημονικό κλάδο ή όχι, γίνεται συνήθως στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτό, το πρώτο μέρος της εκστρατείας απευθύνεται σε έφηβες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το σύνθημα “Science: it’s a girl thing” (“Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού”). Δεδομένου ότι η ΕΕ θα χρειαστεί έως και ένα εκατομμύριο επιπλέον ερευνητές έως το 2020, η δεύτερη φάση θα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις φοιτήτριες να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία.
Η εκστρατεία θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα στερεότυπα που επικρατούν για την επιστήμη και θα δείξει σε νέα κορίτσια και γυναίκες ότι η επιστήμη είναι ευχάριστη και μπορεί να συνδεθεί με μεγάλες ευκαιρίες. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν το κλειδί για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων σε κοινά προβλήματα, όπως τα τρόφιμα και η ενεργειακή ασφάλεια, το περιβάλλον και η αλλαγή του κλίματος ή η καλύτερη υγειονομική περίθαλψη. Πετυχημένες γυναίκες επιστήμονες θα λειτουργήσουν ως πρότυπα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και σε ειδικές εκδηλώσεις.
Η Επίτροπος Maire Geoghegan-Quinn, αρμόδια για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, δήλωσε: “Αυτή η εκστρατεία θα δείξει στις γυναίκες και στα κορίτσια ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο υπόθεση ηλικιωμένων ανδρών με άσπρες μπλούζες. Η επιστήμη προσφέρει θαυμάσιες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και δίνει τη δυνατότητα να επιτευχθεί μια πραγματική τομή προς όφελος της κοινωνίας και του μέλλοντός μας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου