Did you miss something? Keep Reading

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η τέχνη ανοίγει παράθυρα στον κόσμο…


«Η τέχνη έχει τη δύναμη να μας ανοίγει παράθυρα στον κόσμο» έχει πει ο γλύπτης Oldenburg Claes. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί, από πολύ μικρή ηλικία, όχι απλά να έρχεται σε επαφή με κάθε μορφή τέχνης αλλά να δημιουργεί τέχνη, συμμετέχοντας ενεργά σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς, υπάρχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για το πόσο ευεργετική είναι η τέχνη στη ζωή των παιδιών
1. Καλλιεργεί την αισθητική αντίληψη του παιδιού, ενεργοποιεί τη φαντασία, την κρίση και τα συναισθήματά του.
2. Δημιουργεί τη δυνατότητα πολλαπλών προοπτικών, μαθαίνει δηλαδή στα παιδιά ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δούμε και να ερμηνεύσουμε τον κόσμο ή ότι ένα πρόβλημα μπορεί να έχει περισσότερες από μία λύσεις.
3. Βοηθά στην έκφραση των συναισθημάτων, ακόμα και εκείνων που δεν είναι εύκολο να ειπωθούν.
4. Διδάσκει τη σημασία και την αξία της διαφορετικότητας. To παιδί κατανοεί πως μέσα από τη διαφορετικότητα μπορεί να δημιουργηθούν πολύ ωραία πράγματα.
5. Εξελίσσει πολλαπλά την προσωπικότητα του παιδιού, βοηθώντας το να αποκτήσει κινησιολογικές δεξιότητες, αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, ευφευρετικότητα, ευρηματικότητα και επιμονή.
6. Το μαθαίνει να αποδέχεται την κριτική. Το παιδί μέσα από την ενασχόλησή του με την τέχνη μαθαίνει πως η κριτική είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης που σε εξελίσσει και σε κάνει καλύτερο και όχι κάτι το οποίο πρέπει να σε ενοχλεί και να το παίρνεις προσωπικά.
7. Αναπτύσσει την υπευθυνότητα του παιδιού. Μέσα από τη δημιουργία που προκύπτει από ομαδική συνεργασία κατανοεί πώς οι ενέργειές του επηρεάζουν τους άλλους ανθρώπους. Η δική του ασυνέπεια και ανευθυνότητα μπορεί να κάνει τους γύρω του να υποφέρουν. Μαθαίνει επίσης ότι είναι σημαντικό να παραδέχεται τα λάθη του, να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και μέσα από τα λάθη του να προχωρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου