Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, ο Γερμανός αρχιτέκτονας Άλμπερτ Σπέερ ο νεώτερος, δηλώνει πως το Burj Khalifa του Ντουμπάι είναι ένα σχέδιο ματαιοδοξίας και το εμιράτο ένα παράδειγμα αποτυχημένου αστικού σχεδιασμού.
Spiegel: Το Burj Khalifa μόλις εγκαινιάστηκε στο Ντουμπάι. Στα 828 μέτρα είναι πλέον το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Ποια είναι η άποψή σας για τον πύργο;
Άλμπερτ Σπέερ: Είναι εμπνευσμένο από το σχέδιο Mile High Illinois, έναν ουρανοξύστη που σχεδίασε ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ στη δεκαετία του 1950. Επρόκειτο να φτάσει τα 1.609 μέτρα. Άρα, θεμελιωδώς, τα κτίρια όπως το Burj Khalifa δεν είναι εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Παρόμοια σχέδια υπήρχαν και νωρίτερα, απλά δεν ήταν δυνατά από τεχνική άποψη. Σήμερα έχουμε τα μέσα για την κατασκευή τέτοιων πύργων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει νόημα να τα κατασκευάσουμε. Πρόκειται για ματαιόδοξο σχέδιο.
Spiegel: Αποτελούν έναν τρόπο για την εξασφάλιση της υστεροφημίας κάποιων ατόμων;
Άλμπερτ Σπέερ: Στην περίπτωση του Burj Khalifa αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση. Ίσως και να αποδώσει. Ίσως υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στον κόσμο που θα σκέφτονταν να αποκτήσουν ένα διαμέρισμα σε ένα τέτοιο κτίριο ώστε να βάλουν το κερασάκι στην τούρτα του πολυτελούς τρόπου ζωής τους. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το φυσιολογικό και με έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Όταν κάποιος χτίζει μια πόλη – τουλάχιστον έτσι θεωρώ, ως Γερμανός – την φτιάχνει για τα επόμενα 200 χρόνια, όχι για τα επόμενα 10. Πάρτε ως παράδειγμα το Φράιμπουργκ: Η πόλη είναι η ίδια όπως και στο έτος 1000. Αλλά στο Ντουμπάι είναι πιθανό η πλειοψηφία των κτιρίων να χρειαστεί να κατεδαφιστούν προτού περάσουν πολλά χρόνια.
Spiegel: Γιατί;
Άλμπερτ Σπέερ: Είμαι πεπεισμένος ότι οι φαβέλες του 21ου αιώνα κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό εκεί. Το Ντουμπάι έχει δύο πλευρές. Από τη μια, είναι το αραβικό κράτος που δεν διαθέτει καθόλου πετρέλαιο, αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να προωθήσει το όνομά του διεθνώς μέσα σε 20 χρόνια. Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη αυτή. Αλλά, σε όρους κατασκευαστικούς, δεν χτίζονται όλα τα κτίρια με την ποιότητα του Burj Khalifa. Πολλά κτίρια κτίστηκαν γρήγορα και φτηνά από κερδοσκόπους και στέκονται τώρα κενά.
Spiegel: Είναι μια περίπτωση αποτυχημένου αστικού σχεδιασμού;
Άλμπερτ Σπέερ: Κάποιος χτίζει πόλεις για τους ανθρώπους. Οι πόλεις πρέπει να χρησιμοποιούνται. Η ποιότητα του αστικού χώρου είναι απολύτως αποφασιστική υπό αυτή την έννοια. Πολλά από τα κτίρια που κατασκευάστηκαν στο Ντουμπάι τοποθετήθηκαν στενά το ένα μαζί με το άλλο και δεν σχεδιάστηκαν αρκετά καλά αναφορικά με την ποιότητα ζωής. Θεωρώ ότι το Ντουμπάι εθίστηκε στην ιδέα ότι τα πάντα είναι δυνατά. Η κατάρρευση του συστήματος αυτού καταδεικνύει ότι δεν ήταν ο σωστός τρόπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου