Did you miss something? Keep Reading

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ανακάλυψη....νεραΪδόσκονης...

Σε μία ιατρική ανακάλυψη προχώρησε το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ, ανακαλύπτοντας μία σκόνη από εξωκυτταρικό περίβλημα, η οποία αποκατέστησε πλήρως το κομμένο δάχτυλο ενός Αμερικανού από το Σινσινάτι του Οχάιο.
Ο κύριος Λι Σπίβακ, 69 ετών, έχασε ένα μέρος του δαχτύλου του, περίπου δύο εκατοστά, όταν μπλέχτηκε στον έλικα ενός αεροπλάνου μοντελισμού το 2005. Ο αδερφός του εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ, στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, μαζί με τον Δρ. Στέφεν Μπάντιλακ. Η ομάδα αυτή των επιστημόνων έδωσε στον κύριο Σπίβακ αυτή τη σκόνη την οποία διασκόρπιζε στο δάχτυλό του. Μετά από περίπου ένα μήνα το δάχτυλό του αναπλάσθηκε πλήρως συμπεριλαμβανομένων του κόκαλου, των ιστών, του δέρματος και του νυχιού.
Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους γι’ αυτό το συμβάν και τη συγκεκριμένη σκόνη. Ο κύριος Στέφεν Μίνγκερ που εξειδικεύεται στα βλαστοκύτταρα και στην αναγεννητική ιατρική στο King ‘ s College του Λονδίνου είπε: «Εδώ είναι που μπαίνουν οι αμφιβολίες μου. Θα είναι μία πραγματικά σύνθετη αποστολή. Προς στιγμήν οι άνθρωποι προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα δημιουργήσουν καρδιακά, εγκεφαλικά και ηπατικά κύτταρα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα «αναγεννήσουν» ένα ακροδάχτυλο διασκορπίζοντας πάνω του μία σκόνη από εξωκυτταρικό περίβλημα.»Ενώ ο κύριος Σπίβακ υποστηρίζει ότι έχει ανακτήσει τις αισθήσεις στο δάχτυλό του, ο κύριος Μίνγκερ λέει: «Όταν σε έναν άνθρωπο επισυνάπτεται το δάχτυλό του δεν είναι εφικτό να «αναγεννηθούν» τα νεύρα και το άτομο δεν έχει αισθήσεις στο δάχτυλό του, δεν νιώθει πίεση ή πόνο». Η επιστημονική κοινότητα επιθυμεί τη δημοσίευση της έρευνας του κυρίου Μπάντιλακ σε επιστημονικό περιοδικό, ώστε να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
Η ομάδα του κυρίου Μπάντιλακ ελπίζει να ξεκινήσει κλινικές έρευνες σύντομα και συγκεκριμένα στο Μπουένος Άιρες σε μία γυναίκα που πάσχει από καρκίνο του οισοφάγου. Στόχος είναι να καταφέρουν με τη «νεραϊδόσκονη», όπως την αποκάλεσε ο κύριος Σπίβακ, να αναπλάσουν το αφαιρεμένο κομμάτι του οισοφάγου διεγείροντας τα γύρω κύτταρα.
Εάν οι έρευνες αποφέρουν καρπούς, τότε όπως υπολογίζει ο ίδιος ο Μπάντιλακ σε δέκα χρόνια θα είμαστε ικανοί να αναπαράγουμε λειτουργικούς ιστούς και, σε βάθος χρόνου, ακόμη και ολόκληρα άκρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου